χωρίς-τηλεοπτική-μετάδοση-οι-συνεδρι-253516
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 05.03.2018 | 21:19

Χωρίς τηλεοπτική μετάδοση οι συνεδριάσεις της προανακριτικής για Novartis

Χωρίς τηλεοπτική κάλυψη θα πραγματοποιηθούν οι συνεδριάσεις της προανακριτικής επιτροπής για το σκάνδαλο Novartis καθώς η πλειοψηφία των βουλευτών-μελών δεν ενέκρινε την σχετική πρόταση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Κατά πληροφορίες, υπέρ της τήρησης της αρχής της μυστικότητας των συνεδριάσεων τάχθηκαν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ αλλά και η ΝΔ. Η πρόταση να τεθεί η διαδικασία υπό τον τηλεοπτικό φακό υποστηρίχθηκε από το ΚΚΕ, το Ποτάμι και τη Χρυσή Αυγή ενώ η Ένωση Κεντρώων δήλωσε ότι δεν προβάλει αντιρρήσεις σε όποια απόφαση λάβει η επιτροπή.

Στην εναρκτήρια συνεδρίαση της η προανακριτική επιτροπή για το σκάνδαλο Novartis ασχολήθηκε με διαδικαστικά ζητήματα. Όπως προσδιορίστηκε αυτή την εβδομάδα και ειδικότερα το απόγευμα της Τρίτης στις 6:30 η προανακριτική θα συνεδριάσει με αντικείμενο τον προγραμματισμό των εργασιών της ενώ ορίστηκε να διεξαχθεί ακόμη μια συνεδρίαση, το πρωί της Παρασκευής.

Επιστολή Βενιζέλου

Υπόψη της προανακριτικής τέθηκε επιστολή του Ευάγγελου Βενιζέλου το όνομα του οποίου εμπλέκεται στην επίμαχη δικογραφία. Με την επιστολή του ο πρώην υπουργός ζητά αναπομπή της απόφασης της Ολομέλειας στο μέρος που τον αφορά. Σε διαφορετική περίπτωση ο Ευάγγελος Βενιζέλος θεωρεί άκυρη κάθε πράξη της επιτροπής, θεωρώντας ότι η σύσταση της δεν έχει γίνει σύμφωνα με το νόμο, αφού δεν τηρήθηκε η πρόνοια του Κανονισμού της Βουλής, ότι σε πρόταση άσκησης δίωξης πρέπει να προσδιορίζονται με σαφήνεια οι αξιόποινες πράξεις ή παραλείψεις υπουργών. Με την επιστολή του ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζητεί να κληθεί για κατάθεση ο πρώην αντιπρόεδρος της Novartis K. Φρουζής, η σημερινή διοίκηση της φαρμακευτικής εταιρείας αλλά και την κλήση για εξέταση των τριών μαρτύρων, επωνύμως.

«Η υιοθέτηση της προδήλως αόριστης και δικονομικά απαράδεκτης αυτής πρότασης των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ από την Ολομέλεια της Βουλής δεν θεραπεύει την ακυρότητα της πρότασης και της απόφασης. Αντιθέτως το γεγονός ότι η Ολομέλεια αποφάσισε να κινηθεί η διαδικασία του άρθρου 86 παρ. 3 του Συντάγματος και των άρθρων 155 επ. του Κανονισμού της Βουλής χωριστά για κάθε ένα από τα πρόσωπα που αναφερόντουσαν στο διαβιβαστικό έγγραφο της Εισαγγελέως χωρίς να στρέφεται καν ονομαστικά εναντίον τους η πρόταση των βουλευτών της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, επιτείνει την ακυρότητα αυτή που είναι ούτως η άλλως απόλυτη», αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο Ευάγγελος Βενιζέλος.