αυτοδιοικητικοί-φορείς-ποιοι-δεν-στή-24512
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 19.07.2017 | 18:41

Αυτοδιοικητικοί φορείς: Ποιοι (δεν) στήριξαν το Πολυνομοσχεδιο ΟΤΑ (λίστα)

Θετικά αποτίμησαν το πολυνομοσχέδιο ΟΤΑ οι φορείς που κλήθηκαν σήμερα στην αρμόδια Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης της Βουλής να εκφέρουν την άποψή τους. Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης αφού τόνισε ότι δεν λύνει μεν όλα τα προβλήματα πρόσθεσε με έμφαση: «Αν μου λέγατε αν θέλω να ψηφιστεί ή όχι το ν/σ θα έλεγα να ψηφιστεί». Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ Κώστας Αγοραστός μίλησε για νομοσχέδιο με θετικές ρυθμίσεις για την Αυτοδιοίκηση, ενώ ερωτηθείς να μπορούν οι περιφέρειες να σηκώσουν το οικονομικό βάρος προσλήψεων επιδομάτων κλπ που φέρνει απάντησε καταφατικά: «Παρότι παίρνουμε λιγότερα χρήματα απ’ όσα προβλέπει ο Καλλικράτης, μπορούμε να σηκώσουμε το βάρος», είπε χαρακτηριστικά.

Θετικός εμφανίστηκε και ο πρόεδρος της ΕΔΕΥΑ και δήμαρχος Ρεθύμνης Γιώργης Μαρινάκης, ο οποίος τόνισε ότι το πολυνομοσχέδιο λύνει σειρά προβλημάτων των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης.

Μεταξύ άλλων τις διατάξεις στήριξαν:

— Η ΠΟΜΙΔΑ (Πανελλήνια Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων), ιδίως για τις ρυθμίσεις οφειλών προς τους δήμους,

— Η ΕΔΕΥΑ (Ένωση Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης) «διότι λύνονται προβλήματα ετών»,

— Η ΠΟΠ-ΟΤΑ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού-ΟΤΑ) διότι «ικανοποιούνται αιτήματα που είχαν οι εργαζόμενοι επί σειρά ετών και αίρονται αδικίες»,

— Η ΠΟΕ-ΕΔΕΥΑ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων της ΕΔΕΥΑ) διότι «το νομοσχέδιο συνιστά τη σημαντικότερη παρέμβαση τα τελευταία 35 χρόνια».

— Η ΓΣΕΒΕΕ διότι «το νομοσχέδιο κατά το μέρος που αφορά τα μέλη της κινείται σε θετική κατεύθυνση και έχει λάβει υπόψη προτάσεις που έχουν γίνει από τη ΓΣΕΒΕΕ»,

— Η ΚΕΔΕ με τον Γ. Πατούλη να δηλώνει ότι «μολονότι δεν λύνονται τα βασικά προβλήματα της αυτοδιοίκησης, υπάρχουν θετικές διατάξεις, κυρίως σε σημεία που αφορούν στο προσωπικό των ΟΤΑ».

— Η ΠΟΑΣΥ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων) χαιρέτισε την επίλυση του θέματος των κρατήσεων για την ονομασία του δόκιμου αστυφύλακα σε αστυφύλακα και δόκιμου υπαξιωματικού σε αστυνόμου Β’.

— Η ΕΝΠΕ (Ένωση Περιφερειών Ελλάδος) αναγνώρισε ότι οι αλλαγές του νομοσχεδίου «θα ξεμπλέξουν προβλήματα που χρόνιζαν».

— Η Ένωση Δημοτικών Ραδιοτηλεοπτικών Μέσων εξέφρασε την ικανοποίησή της διότι ρυθμίζονται πολλά θέματα που τους απασχολούσαν

— Το Σωματείο Καθαριστριών των δημόσιων σχολείων της Αθήνας, σημειώνοντας ότι το νομοσχέδιο θα καλύψει πολλές αδικίες που έχει υποστεί ο κλάδος επί σειρά δεκαετιών, αφού οι καθαρίστριες των σχολείων δεν έπαιρναν το ανθυγιεινό επίδομα, ούτε είχαν δικαίωμα σε μέσα ατομικής προστασίας, θέματα που λύνει το σχέδιο νόμου.

— Θετικές χαρακτηρίζουν τις διατάξεις και οι μουσικοί των ΟΤΑ, το ίδιο και οι περιπτερούχοι.

Αντίθετα τα μέλη του Συλλόγου Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών, παραπονέθηκαν ότι δεν έγιναν δεκτά τα αιτήματά τους να ενταχθούν και εκείνοι σε μία σειρά θετικών διατάξεων που προωθούνται για τους υπαλλήλους των δήμων.

Η ΠΟΕ-ΟΤΑ επισήμανε ότι αυτό το νομοσχέδιο, αν και δεν λύνει συνολικά τα προβλήματα της αυτοδιοίκησης, που πηγάζουν κυρίως από τις πολιτικές των μνημονίων, επιλύει κάποια προβλήματα των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και γι’ αυτό είναι σε θετική κατεύθυνση.

Να σημειωθεί ότι η συζήτηση συνεχίζεται αύριο στις 3 μμ με την ψήφιση επί επί της αρχής και τη συζήτηση επί των άρθρων και ολοκληρώνεται με τη δεύτερη ανάγνωση, την επόμενη Τρίτη, 25 Ιουλίου 2017, στις 11:00.

Αναμένεται, δε, να εισαχθει και να ψηφισθεί στην Ολομέλεια την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου, δηλαδή, λίγο πριν το κλείσιμο της Βουλής στις 5/8 για τις θερινές διακοπές.