τελικά-εσώρουχα-και-πετσέτες-ήταν-το-143878
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ | 12.10.2015 | 19:50

Τελικά… εσώρουχα και πετσέτες ήταν το «ραδιενεργό υλικό» στη Φυλή

Eσώρουχα και πετσέτες ήταν τελικά το… «επικίνδυνο ραδιενεργό υλικό» που εντόπισαν οι αρμόδιες υπηρεσίες (η Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος και το Τμήμα Περιβαλλοντικής Προστασίας στη ΓΑΔΑ) και χτύπησαν κόκκινο συναγερμό στην χωματερή της Φυλής.

Την Δευτέρα 12 Οκτωβρίου, το Σώμα Επιθεώρησης Περιβάλλοντος, Δόμησης, Ενέργειας και Μεταλλείων, από την Επιθεώρηση Νοτίου Ελλάδος, προχώρησε σε έλεγχο του κλειστού κοντέινερ που εντοπίστηκε το Σάββατο στην πύλη της Φυλής, με δεκαπλάσια του επιτρεπτού ορίου επίπεδα ραδιενέργειας του φορτίου. Μετά από τον εντοπισμό του ραδιενεργού υλικού, ενημερώθηκαν οι αρμόδιες υπηρεσίες και το φορτίο με το κοντέινερ επιστράφηκε στο σταθμό μεταφόρτωσης Σχιστού, προκειμένου να γίνει εντοπισμός της πηγής του ραδιενεργού υλικού.

Οι μετρήσεις πραγματοποιήθηκαν από εκπροσώπους της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ) και διαπιστώθηκε ότι η κυρίαρχη πηγή εκπομπής ραδιενέργειας ήταν οικιακός ρουχισμός (συγκεκριμένα, πετσέτα και εσώρουχα), προφανώς από ασθενή υποβαλλόμενο σε θεραπεία. Το Σάββατο, 10/10 μετρήθηκαν περίπου 22μSV/h και τη Δευτέρα, 12/10, η τιμή είχε μειωθεί, λόγω εξασθένισης περίπου στα 17μSV/h (στο χώρο του ΧΥΤΑ Φυλής). Κατά την επιστροφή και την είσοδο στο ΣΜΑ Σχιστού, η συσκευή εντοπισμού του ΣΜΑ έδωσε ένδειξη 16.554 μSV/h.

Σύμφωνα με δήλωση των εκπροσώπων της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, το ραδιενεργό υλικό είναι ιώδιο – 131, το οποίο έχει χρόνο ημιζωής περίπου 7 ημέρες (το ισότοπο αυτό χρησιμοποιείται κυρίως για τη θεραπεία νεοπλασιών στον θυρεοειδή αδένα). Οι ίδιοι επίσης διαβεβαίωσαν ότι ο ρουχισμός που εξέπεμπε το ραδιενεργό υλικό είναι ακίνδυνο από ραδιολογικής απόψεως και ως εκ τούτου, μπορεί να διατεθεί με τα συνήθη αστικά απορρίμματα. Επίσης, δήλωσαν ότι τα παραπάνω ρούχα δεν κατατάσσονται ως μολυσματικά.