π-ηπείρου-συζήτηση-στο-περιφερειακό-σ-210190
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ | 08.07.2014 | 17:26

Π. Ηπείρου: Συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο για την εγκατάσταση Επεξεργασίας Αστικών Στερεών Αποβλήτων

“Η πολιτική απόφαση της Περιφερειακής Αρχής είναι να διασφαλιστεί το μικρότερο τέλος που θα πληρώνουν οι πολίτες της Ηπείρου καθώς και η αποτροπή της επιβολής προστίμων προς αυτούς. Αυτό είναι και το διακύβευμα”, υπογράμμισε η κ. Τατιάνα Καλογιάννη, Αντιπεριφερειάρχης, αρμόδια για θέματα Αναπτυξιακού Προγραμματισμού της Περιφέρειας Ηπείρου, κατά τη συζήτηση που έγινε στο Περιφερειακό Συμβούλιο τη Δευτέρα για την Εγκατάσταση Επεξεργασίας Αστικών Στερεών Αποβλήτων, ύστερα από αίτημα των παρατάξεων της Αντιπολίτευσης “Ήπειρος Τόπος να ζεις” και “ΑΥ.ΡΙ.Ο. για την Ήπειρο”.

Η κ. Καλογιάννη, ανακοίνωσε μάλιστα στοιχεία, από τα οποία προκύπτουν ότι από όλα τα αντίστοιχα έργα ΣΔΙΤ των Περιφερειών που έχουν προσωρινούς αναδόχους, η Περιφέρεια Ηπείρου, έχει την μικρότερη μέση τιμή, με 50 ευρώ ανά τόνο.

Ως προς την επιλογή για κατασκευή της Μονάδας μέσω ΣΔΙΤ, εξήγησε ότι “το ΕΣΠΑ χρηματοδοτεί μόνο το κατασκευαστικό κόστος, το οποίο εκτιμάται να ανέλθει στα 33 εκ. ευρώ και θα χρηματοδοτηθεί με μάξιμουμ 20 εκατομμύρια ευρώ”.

“Πρόκειται για ένα έργο – συνέχισε- που παράγει έσοδα και ως εκ τούτου δεν μπορεί να έχει συγχρηματοδότηση από διαρθρωτικά ταμεία στο 100%. Άρα εμείς ως Περιφερειακή Αρχή, διεκδικούμε- αναφέρεται και στη διακήρυξη- , ένα ποσοστό 40 με 60%. Αυτό πιστεύω ότι θα το έχουμε σύντομα και εγγράφως, είναι συγχρηματοδότηση 60%, ήτοι 20 εκατομμύρια. Ας υποθέσουμε ότι παίρναμε εμείς, ως Περιφέρεια, αυτά τα χρήματα. Το υπόλοιπο ποσό που θα το βρίσκαμε; Ποιός θα μπορούσε να πάρει ένα δάνειο; Η Περιφερειακή Αρχή ή οι ΦΟΔΣΑ; Εκτός από αυτό δεν πρέπει να ξεχνάμε το πιο βασικό. Δεν υπήρχε περίπτωση να μην επιβληθούν τα πρόστιμα. Είτε αυτό λέγεται πρόστιμο τέλους ταφής μη ανεπεξέργαστων, είτε αυτό λέγεται τέλος ταφής για το πράσινο ταμείο”.

Αναφερόμενη στους στόχους που έχουν τεθεί, τόνισε ότι “η Περιφέρεια Ηπείρου είναι η πρώτη Περιφέρεια στην Ελλάδα που κάνει την αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑ, εναρμονισμένη με το Εθνικό και Ευρωπαϊκό πλαίσιο, που προβλέπει 50% ανακύκλωση, δηλαδή διαλογή στην πηγή και 10% προδιαλεγμένο, ήτοι εκτροπή των βιοαποβλήτων.

Μέσα από τη διακήρυξη μας, έχουμε σχεδιάσει να πετύχουν οι Δήμοι της Ηπείρου μέχρι το 2020, τους στόχους 50% και 30% (και όχι 10% που αναφέρει η Εθνική και Κοινοτική οδηγία) αντίστοιχα. Να θυμίσω τα ποσοστά των Δήμων της Ηπείρου σήμερα: 8 με 10% περίπου διαλογή στην πηγή, ενώ στα βιοαπόβλητα έχουν 0%. Ως προς τις εγγυημένες ποσότητες η μονάδα της Ηπείρου δημοπρατήθηκε με εγγυημένες ποσότητες τόσο χαμηλές, ώστε να δώσει ακριβώς τα κίνητρα στους Δήμους για να υπερκαλύψουν τους στόχους που προαναφέραμε. Παράλληλα είναι διαστοσολογημένη για να καλύψει και τις προβλεπόμενες ανάγκες του σήμερα”.

Η Αντιπεριφερειάρχης, πρόσθεσε ακόμη ότι “η αρχική προμελέτη που είχε ξεκινήσει επί πρώην Κρατικής Περιφέρειας, αναφερόταν σε 150.000 τόνους ετησίως. Ακολούθως ο υπολογισμός έγινε με τα ζυγολόγια του 2013, στις 123.000 ετησίως. Μέσα στο τεύχος διακήρυξης οι τόνοι ανέρχονται σε 80.000 ετησίως”.

Τέλος, εκτίμησε ότι την επόμενη εβδομάδα, ίσως να υπάρξει και η οριστική απόφαση του ΣτΕ για τις προσφυγές των 5 εν δυνάμει ιδιωτικών φορέων σύμπραξης που βρίσκονται υπό αξιολόγηση.