ευρωπαϊκό-συνέδριο-wire-2014-η-έξυπνη-εξ-213638
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ | 12.06.2014 | 16:09

Ευρωπαϊκό συνέδριο «WIRE 2014»: Η «έξυπνη» εξειδίκευση και καινοτομία είναι το κλειδί για την ανάπτυξη των ελληνικών Περιφερειών

Η καινοτομία και η «έξυπνη» εξειδίκευση είναι η στρατηγική-κλειδί που πρέπει να ακολουθήσουν οι ελληνικές -και άλλες λιγότερο ανεπτυγμένες ευρωπαϊκές -περιφέρειες, για να ενισχύσουν την ανάπτυξή τους, να κλείσουν το χάσμα που τις χωρίζει από άλλες περιφέρειες της ΕΕ και να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των πολιτών τους.

Αυτό είναι το βασικό «μήνυμα» από το διεθνές συνέδριο «Εβδομάδα Καινοτόμων Περιφερειών στην Ευρώπη» (Week of Innovative Regions in Europe – WIRE 2014), που πραγματοποιείται στην Αθήνα σήμερα και αύριο, επισημάνθηκε όμως ότι για να το πετύχουν αυτό, πρέπει κάθε περιφέρεια να ανακαλύψει και να δημιουργήσει τη δική της ξεχωριστή ανταγωνιστική «ταυτότητα».

Και επίσης να αξιοποιήσει στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά και άλλα «εργαλεία» που παρέχει η Ευρωπαϊκή Ένωση, ιδίως μέσω του νέου μεγάλου προγράμματος «Ορίζοντας 2020» (Horizon 2020), που δίνει έμφαση στην ενίσχυση της έρευνας και καινοτομίας.

Έχοντας λοιπόν ως στόχο την απελευθέρωση του καινοτομικού δυναμικού των περιφερειών, πρόκειται για το σημαντικότερο ευρωπαϊκό φόρουμ διαλόγου σχετικά με τις αναπτυξιακές περιφερειακές στρατηγικές, με  το συνέδριο να διοργανώνεται από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ) του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ), στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ.

Στο συνέδριο, που πραγματοποιείται για πέμπτη συνεχή χρονιά φέτος, συμμετέχουν εκπρόσωποι από 30 χώρες, στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του ΟΟΣΑ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, αρμόδιοι διαχείρισης Διαρθρωτικών Ταμείων και Επιχειρησιακών Προγραμμάτων, περιφερειακοί σύνδεσμοι, οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης, αναπτυξιακοί οργανισμοί, οργανισμοί μεταφοράς τεχνολογίας, ερευνητές και επιχειρηματίες.

Ο γενικός γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας Χρήστος Βασιλάκος τόνισε ότι οι Περιφέρειες έχουν να παίξουν στρατηγικό ρόλο στην προώθηση της «έξυπνης» εξειδίκευσης, βελτιώνοντας έτσι την εθνική ανταγωνιστικότητα και συμβάλλοντας στον στόχο για αύξηση της απασχόλησης. Ανέφερε ότι η ΓΓΕΤ στηρίζει τις ελληνικές Περιφέρειες, ώστε να «ξεκλειδώσουν» το αναπτυξιακό και καινοτομικό δυναμικό τους. «Η Ελλάδα της καινοτομίας έως το 2020 είναι το όραμά μας», κατέληξε.

Από την πλευρά της η αρμόδια επίτροπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα Έρευνας, Καινοτομίας και Επιστήμης Μαίρη Γκέγκεν-Κουίν τόνισε την ανάγκη για αποτελεσματικότερη υλοποίηση των «στρατηγικών ευφυούς εξειδίκευσης» (Smart Specialisation Strategy) εκ μέρους των περιφερειών της Ευρώπης, καθώς, όπως είπε, πολλές από αυτές δεν έχουν κάνει ανάλογη πρόοδο με τα κράτη. Επεσήμανε το υφιστάμενο χάσμα ανάμεσα στις ευρωπαϊκές περιφέρειες, ιδίως όσον αφορά τις δραστηριότητες έρευνας και καινοτομίας, και είπε ότι η ευρωπαϊκή πολιτική συνοχής θα βοηθήσει σταδιακά στο κλείσιμο της «ψαλίδας».

Ανέφερε ότι μετά από πέντε χρόνια κρίσης, φάνηκαν πια στην Ευρώπη τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης, αν και παραμένει ακόμη μικρή και εύθραυστη. Για να τονωθεί η ανάπτυξη και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, τόνισε, πρέπει τα κράτη και οι περιφέρειες της ΕΕ να «ποντάρουν» σε περισσότερη έρευνα και καινοτομία. Έκανε λόγο για τον αναγκαίο «τετραγωνισμό του κύκλου», αναγνωρίζοντας τη δυσκολία να αυξηθούν οι επενδύσεις στην έρευνα και στην καινοτομία εν μέσω «σφιχτών» δημοσίων προϋπολογισμών, είπε όμως ότι αυτές -όπως και οι συνοδευτικές μεταρρυθμίσεις- πρέπει να αποτελούν προτεραιότητα.

Η επίτροπος επίσης μίλησε για έναν επιθυμητό «ενάρετο κύκλο» συνεργειών μεταξύ δημοσίων και ιδιωτικών επενδύσεων και επεσήμανε ότι κάθε περιφέρεια πρέπει να κάνει τις δικές της «δύσκολες» αποφάσεις για το πώς και πόσο θα εξειδικευτεί.

Ο γενικός γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής  Μανώλης Αγγελάκας τόνισε ότι οι περιφερειακές πολιτικές πρέπει να δίνουν προτεραιότητα στη δημιουργία καινοτόμων και ανταγωνιστικών επιχειρήσεων, συνδέοντας την έρευνα με την επιχειρηματικότητα. Γι’ αυτό, έδωσε έμφαση στην ευκολότερη πρόσβαση στη χρηματοδότηση και στην εξάλειψη της γραφειοκρατίας στις περιφέρειες. Εκατοντάδες χιλιάδες εργασίας μπορούν να ανοίξουν, όπως είπε, αν συνεργαστούν σωστά οι περιφέρειες με τις επιχειρήσεις, τα πανεπιστήμια και τα ερευνητικά κέντρα.

Ο Γιώργος Καραμέρος, εκπροσωπώντας την  Ρένα Δούρου, ανέφερε ότι η νέα περιφερειάρχης Αττικής θα επιδιώξει την μέγιστη δυνατή αξιοποίηση των διαθέσιμων χρηματοδοτικών «εργαλείων» της ΕΕ, καθώς, όπως είπε, υπάρχουν τεράστιες προκλήσεις στην μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας, όπου έχει καταστραφεί ο κοινωνικός ιστός. «Θα αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες με αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων πόρων και με διαφάνεια», όπως ανέφερε, έχοντας ως βασικούς στόχους την ενίσχυση της κοινωνικής προστασίας, την παραγωγική ανασυγκρότηση και την οικολογικά βιώσιμη ανάπτυξη.

Η ευρωβουλευτής Ρόδη Κράτσα, μέλος της επιτροπής περιφερειακής ανάπτυξης του Ευρωκοινοβουλίου, τόνισε ότι «πρέπει να πάρουμε στα σοβαρά την ανταγωνιστικότητα και καινοτομία των περιφερειών μας», καθώς, όπως είπε, «η ανάπτυξη δεν μπορεί να έλθει με τους χαμηλούς μισθούς», ενώ επεσήμανε ότι οι ελληνικές περιφέρειες είναι μεταξύ των μέτριων στην ΕΕ.

Πρότεινε, μεταξύ άλλων, την «έξυπνη» εξειδίκευση των περιφερειών σε τομείς αυξημένης προστιθέμενης αξίας, ευνοϊκότερο φορολογικό περιβάλλον, συστηματικές συνεργασίες με ερευνητικούς φορείς, παροχή κινήτρων στους επιστήμονες ώστε όντως να αποκεντρώνονται και να μένουν για καιρό στις περιφέρειες, συνεργασίες με ανεπτυγμένες περιφέρειες άλλων χωρών και μίμηση πετυχημένων ξένων παραδειγμάτων (π.χ. των πόλων ανταγωνιστικότητας της Γαλλίας και των μεγάλων τεχνολογικών πάρκων).

Ο πρέσβης της Ελλάδας στον ΟΟΣΑ Γιώργος Πρεβελάκης τέλος πρότεινε την ανάπτυξη ενός πνεύματος «περιφερειακού πατριωτισμού» στις ελληνικές περιφέρειες και ανάδειξης του ξεχωριστού πολιτιστικού κεφαλαίου τους, καθώς επίσης τη δημιουργία στενότερων διασυνδέσεων με την διασπορά κάθε μιας στο εξωτερικό, έτσι ώστε να γίνουν πιο εξωστρεφείς διεθνώς.