ανακάλυψη-τεράστιας-αποικίας-15-εκατομ-454709

Ανακάλυψη τεράστιας αποικίας 1,5 εκατομμυρίων πιγκουίνων στην Ανταρκτική

Διεθνής ομάδα ερευνητών ανακάλυψε πρόσφατα τεράστια αποικία τουλάχιστον 1,5 εκατομμυρίων πιγκουίνων στα νησιά Ντέιντζερ της Ανταρκτικής, σύμφωνα με το Ωκεανογραφικό Ίδρυμα Woods Hole (WHOI).

Παρ’ όλο που τα στοιχεία δείχνουν ότι ο πληθυσμός των πιγκουίνων μειώνεται στη δυτική Χερσόνησο της Ανταρκτικής, αυτή η αποικία, μόλις 150 χιλιόμετρα μακριά, δείχνει να ακμάζει. Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, η αντίθεση αυτή δείχνει σαφώς ότι οι πιγκουίνοι ακμάζουν όταν βρίσκονται σε περιβάλλοντα μακριά από την ανθρώπινη παρουσία, ενισχύοντας τις εκκλήσεις για μεγαλύτερη προστασία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων.

Εικόνες από δορυφόρους και drones, καθώς και επιτόπιες μετρήσεις οδήγησαν την ομάδα στην ανακάλυψη ότι 751.527 ζεύγη πιγκουίνων ζουν σε αυτά τα νησιά, αποτελώντας το μεγαλύτερο πληθυσμό στην Ανταρκτική Χερσόνησο, το βορειότερο τμήμα της ηπειρωτικής Ανταρκτικής. Από ό,τι φαίνεται, οι πιγκουίνοι αυτοί δεν έχουν υποστεί την πληθυσμιακή πτώση γειτονικών αποικιών στην Ανταρκτική.

«Επιστημονικά, ενώ πρόκειται για έναν τεράστιο αριθμό «νέων» πιγκουίνων, είναι νέοι μόνο στην επιστήμη. Οι δορυφορικές εικόνες, που ξεκίνησαν το 1959, δείχνουν ότι βρίσκονταν στο ίδιο σημείο από τότε, και υπογραμμίζει την έντονη αντίθεση μεταξύ ανατολικής και δυτικής Ανταρκτικής Χερσονήσου. Δεν είναι σαφές ποιος είναι ο κυριότερος παράγοντας αυτών των μειώσεων στα δυτικά, αλλά οι υποψήφιοι είναι η κλιματική αλλαγή, η αλιεία και η άμεση ανθρώπινη διαταραχή», δήλωσε ο Τομ Χαρτ, ερευνητής από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Σύμφωνα με τον Χαρτ, η έρευνα ενισχύει την άποψη ότι οι Νήσοι Ντέιντζερ θα πρέπει να συμπεριληφθούν σε μία προτεινόμενη προστατευόμενη περιοχή της θάλασσας Γουέντελ, καθώς και την ανάγκη για γενικότερα ενισχυμένη προστασία στη δυτική Ανταρκτική.