Μήπως να ξεκινήσει από τη μελέτη του «Καλλικράτη»;

Είναι δυνατόν ο περιφερειάρχης της μεγαλύτερης περιφέρειας της χώρας να μην γνωρίζει τις αρμοδιότητές που του δίνει ο «Καλλικράτης», δηλαδή, ο ιδρυτικός νόμος (και) των περιφερειών;

Κι όμως ο Γ. Σγουρός σε πλείστες όσες συνεντεύξεις του σε ραδιοτηλεοπτικά ΜΜΕ ισχυρίστηκε ότι η αρμοδιότητα για το κλείσιμο των σχολείων λόγω έκτακτων καιρικών συνθηκών ανήκει στους δήμους και όχι στην περιφέρεια (για του λόγου το αληθές κάντε κλικ εδώ: http://www.youtube.com/watch?v=ipG9u2z7Wak).

Μάλιστα, ο περιφερειάρχης Αττικής επικαλέστηκε το άρθρο 94 παρ. 27 του «Καλλικράτη» στο οποίο όντως αναφέρονται τα εξής:  «Η διακοπή μαθημάτων, λόγων έκτακτων συνθηκών ή επιδημικής νόσου, εντός των διοικητικών ορίων του οικείου δήμου».

Μόνο που ξέχασε ότι στο άρθρο 186Η παρ. 5 αναφέρονται επίσης τα εξής για τις αρμοδιότητες των περιφερειών: «Η διακοπή μαθημάτων, λόγω έκτακτων συνθηκών ή επιδημικής νόσου στη χωρική αρμοδιότητα της περιφέρειας».

Και επειδή είναι σαφές ότι τα καιρικά φαινόμενα των τελευταίων ημερών υπερβαίνουν τα όρια ενός δήμου, όπως αναφέρει το άρθρο 94, η αρμοδιότητα ανήκει στην περιφέρεια μέσω και της οικείας αντιπεριφέρειας.

Μάλιστα, αυτό που όχι μόνο δεν ήξερε ο Σγουρός αλλά και το περιέφερε στα ΜΜΕ, το ήξερε  ο Ψωμιάδης στην Κεντρική Μακεδονία που με  ανακοίνωσή από το βράδυ της Δευτέρας προανήγγειλε ότι τα σχολεία στην περιοχή του θα λειτουργήσουν κανονικά την Τρίτη http://www.aftodioikisi.gr/perifereies/10470.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ