πήλιο-προστατευόμενο-δάσος-μετατράπ-1337

Πήλιο: Προστατευόμενο δάσος μετατράπηκε σε χωματερή-Οργή κατοίκων

Ένα άνευ προηγουμένου περιβαλλοντικό έγκλημα βρίσκεται σε εξέλιξη με δράστες ορισμένους επιτήδειους οι οποίοι εκμεταλλευόμενοι την ελλιπή αστυνόμευση και εποπτεία από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, μετέτρεψαν περιοχή που βρίσκεται μάλιστα εντός των ορίων του Ευρωπαϊκού Οικολογικού Δικτύου NATURA 2000 στα Χάνια Πηλίου, σε χωματερή γεμάτη μπάζα και σκουπίδια, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του magnesianews.gr.

Μετά από καταγγελία αναγνωστών η τοπική ιστοσελίδα προχώρησε σε αυτοψία όπου διαπιστώθηκε ότι η καταγγελία είναι βάσιμη και μάλιστα το φωτογραφικό υλικό που αντλήθηκε από την έρευνα δείχνει ρύπανση ευρείας έκτασης που λαμβάνει χώρα μάλιστα επί αρκετό διάστημα. Παρά τις προσπάθειες των επιτήδειων να συγκαλύψουν το έγκλημά τους, καλύπτοντας τα μπάζα με κλαδιά δέντρων, είναι τέτοια η ποσότητα των υλικών που μπορεί να διαπιστωθεί δια γυμνού οφθαλμού, μετά από καταδρομική ενέργεια, ότι οι ασυνείδητοι έκαναν για καιρό και μάλιστα ανενόχλητοι τη δουλειά τους γεμίζοντας με αδρανή υλικά το σηματοδοτημένο από τον ΕΟΣ Βόλου μονοπάτι και το ρέμα που βρίσκεται κάτω από αυτό, στην περιοχή που βρίσκεται πίσω από το εγκαταλειμμένο κτίριο του «Πηλέα» ιδιοκτησίας του Δήμου Βόλου.

Μέσα σε ένα απαράμιλλου κάλλους δάσος, γεμάτο από οξιές και καστανιές, εκεί που χιλιάδες άνθρωποι αναζητούν όλες τις εποχές του χρόνου λίγες ανάσες καθαρού οξυγόνου, ερχόμενοι σε επαφή με τη φύση, κάποιοι θέλησαν να κακοποιήσουν αυτό το φυσικό «έργο τέχνης» προσθέτοντας τις δικές τους «πινελιές» αποτελούμενες από μπάζα, τσιμεντόλιθους, σπασμένα πλακάκια και κεραμίδια, σωλήνες ύδρευσης, πλαστικά μπουκάλια και μπιτόνια, τελάρα, χαρτοκιβώτια, γυψοσανίδες και μοκέτες. Όλα τα παραπάνω παραπέμπουν σε ανακαίνιση επιχείρησης εστίασης ή ίσως ξενοδοχείου της περιοχής, κάτι που οφείλουν οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες να διερευνήσουν. Η διεύθυνση της «Μαγνησίας» πάντως θα παραδώσει το φωτογραφικό υλικό στις εποπτεύουσες υπηρεσίες όπως και στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Βόλου προκειμένου η έρευνα να φθάσει σε βάθος. Τα ερωτήματα που τίθενται και είναι πραγματικά αμείλικτα, έχουν να κάνουν με την μικρή κοινωνία του χωρίου των Χανίων που ανήκει στα διοικητικά όρια του Δήμου Βόλου, όπου εκτυλίσσεται για μεγάλο χρονικό διάστημα αυτή η παράνομη δραστηριότητα και κανείς από τους κατοίκους και τους επιχειρηματίες δεν αντιλήφθηκε το παραμικρό ή δεν τόλμησε από την άλλη να διαμαρτυρηθεί φοβούμενος τυχόν αντίποινα. Πρόκληση αποτελεί επίσης η πιθανότητα οι επιτήδειοι να έχουν σχέση με την περιοχή και να ζουν από τον τουρισμό, ενώ με τις ενέργειές τους ουσιαστικά καταστρέφουν το πιο σημαντικό του κομμάτι. Το φυσικό κάλλος της περιοχής που αποτελεί το σήμα κατατεθέν του τουριστικού προϊόντος της Μαγνησίας.