τοποθέτηση-βρεφονηπιοκόμων-στη-δημό-362797
ΠΑΙΔΕΙΑ | 04.01.2018 | 17:19

Τοποθέτηση βρεφονηπιοκόμων στη δημόσια διαβούλευση για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής

Στη Δημόσια Διαβούλευση για την Ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής τοποθετήθηκε ο Σύλλογος Βρεφονηπιοκόμων Ελλάδας.

Αναλυτικά:

“Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Βρεφονηπιοκόμων Ελλάδας θεωρεί θετικό το γεγονός ότι στο κείμενο που έχει αναρτηθεί στη δημόσια διαβούλευση το Τμήμα Προσχολικής Αγωγής του ΤΕΙ Αθήνας μετατρέπεται σε Πανεπιστημιακό και παραμένει αυτόνομο.

Το Σωματείο μας ήταν υπέρ της δημιουργίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής αλλά είχε εκφράσει την κάθετη αντίθεση του στα σχέδια συγχώνευσης του Τμήματος Προσχολικής Αγωγής με άλλα τμήματα του ΤΕΙ Αθήνας, καθώς ήταν σαφές ότι δεν υπήρχε η παραμικρή συνάφεια με καθαρά επιστημονικά, ακαδημαϊκά και επαγγελματικά κριτήρια. Θεωρούμε ότι η αυτονομία του Τμήματος Προσχολικής Αγωγής συνιστά τεράστια επιτυχία αλλά και δικαίωση για τον κλάδο μας, αφού η Προσχολική Αγωγή αποτελεί ένα σαφώς διακριτό και διεθνώς αναγνωρισμένο επιστημονικό πεδίο, το οποίο ανταποκρίνεται στις ανάγκες της οικονομίας και της κοινωνίας καθώς οι παιδαγωγοί προσχολικής ηλικίας επιτελούν παιδαγωγικό και κοινωνικό έργο στελεχώνοντας τους παιδικούς σταθμούς της χώρας. Διαφωνούμε όμως κάθετα με την ένταξη του Τμήματος Προσχολικής Αγωγής στην Σχολή Επιστημών Υγείας.

Το τμήμα μας ανήκε στην Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας του ΤΕΙ Αθήνας χωρίς να έχει σχέση με επαγγέλματα υγείας λόγω της έλλειψης σχετικής σχολής στο συγκεκριμένο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα. Υπενθυμίζουμε ότι οι άλλες Σχολές του ΤΕΙ Αθήνας ήταν η Σχολή Διοίκησης & Οικονομίας, η Σχολή Καλλιτεχνικών Σπουδών, η Σχολή Τεχνολογίας Τροφίμων & Διατροφής και η Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών. Από την στιγμή που στο υπό ίδρυση Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής θα δημιουργηθεί Σχολή Κοινωνικών Επιστημών και θα ενταχθεί σε αυτήν το Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας, θεωρούμε επιβεβλημένη την ένταξη και του Τμήματος μας σε αυτήν, αφού είναι σαφές ότι η Παιδαγωγική αποτελεί κοινωνική επιστήμη και όχι επιστήμη υγείας.

Τέλος, πιστεύουμε ότι θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα στους αποφοίτους του ΤΕΙ Αθήνας να μετατρέψουν το πτυχίο τους σε Πανεπιστημιακό, όπως δίνεται βάσει του σχεδίου νόμου στους ενεργούς φοιτητές και ότι το Υπουργείο σας οφείλει να προχωρήσει άμεσα στην μετατροπή και των άλλων δύο Τμημάτων Προσχολικής Αγωγής (του ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης και του ΤΕΙ Ηπείρου) σε Πανεπιστημιακά για να εξαλειφθούν όλες οι ανισότητες μεταξύ παλιών και νέων πτυχιούχων αλλά και πτυχιούχων ίδιων τμημάτων διαφορετικών πόλεων.”