λίστα-times-για-πανεπιστήμια-2016-17-σε-ποια-θέσ-90544
ΠΑΙΔΕΙΑ | 22.09.2016 | 14:08

Λίστα Times για πανεπιστήμια (2016-17): Σε ποια θέση βρίσκονται τα ελληνικά ιδρύματα

Πρωτιά για το πανεπιστήμιο Κρήτης (μεταξύ των ελληνικών ΑΕΙ), στην λίστα Higher Education των Times, με ιδιαίτερα καλά σχόλια όσον αφορά το ερευνητικό του έργο και το γεγονός πως προωθεί τη διεθνή συνεργασία. Συγκεκριμένα, το πανεπιστήμιο Κρήτης βρίσκεται στην κατάταξη στην κατηγορία 301 – 350.

Δεύτερο έρχεται το Αριστοτέλειο της Θεσσαλονίκης και μετά ακολουθούν: το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το ΕΚΠΑ, ενώ τελευταίο βρίσκεται το πανεπιστήμιο της Πάτρας, που έχει διεθνείς διακρίσεις, όπως αναφέρεται.

Αναλυτικότερα, για το πανεπιστήμιο Κρήτης αναφέρεται πως πρόκειται για ένα σύγχρονο πανεπιστήμιο, που έχει ιστορικό προώθησης της διεθνούς έρευνας και έχει ιδρύσει τρία ερευνητικά ιδρύματα στο νησί (Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, Παρατηρητήριο και το ΠΕΠΑΓΝΗ). Σημειώνεται, επίσης, πως έχει λάβει διάκριση ως “success sstory” στο πρόγραμμα Erasmus, για την προσπάθεια ενσωμάτωσης ξένων φοιτητών.

Για το ΑΠΘ αναφέρεται πως είναι το μεγαλύτερο της Ελλάδας, έχει καλή διεθνή φήμη και συμμετέχει με επιτυχία στο πρόγραμμα Erasmus. Σημειώνεται πως είναι ιδανικό για ξένους φοιτητές που θέλουν να γνωρίσουν την ελληνική κουλτούρα και τον πολιτισμό και ότι έχει πολύ σημαντικό πολιτιστικό έργο.

Αναφορά γίνεται στην ορχήστρα του ΑΠΘ που δίνει παραστάσεις σε όλο τον κόσμο, πολλές φοιτητικές οργανώσεις και τη “φοιτητική εβδομάδα”… που συνήθως κρατάει έναν μήνα, με μουσική, χορό, σινεμά, θέατρο και άλλες εκδηλώσεις.

Επίσης, περιλαμβάνει δικές του γεωργικές εγκαταστάσεις, βοτανικό κήπο, κέντρο έρευνας του βυζαντινού πολιτισμού, σεισμολογικό κέντρο, μετεωρολογικό σταθμό στον Όλυμπο κ.α.

Όσον αφορά το Οικονομικό Πανεπιστήμιο, αναφέρεται πως είναι από τα παλαιότερα ελληνικά πανεπιστήμια, είναι γνωστό για την καλή ερευνητική δουλειά του – τόσο σε θεωρητικό, όσο και σε πρακτικό επίπεδο. Κάθε χρόνο δέχεται 3.000 φοιτητές, διατηρεί συνεργασίες με πάνω από 200 πανεπιστήμια ανά τον κόσμο.

Για το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων αναφέρεται πως προσφέρει στους φοιτητές ένα campus έκτασης 170.000 τ.χλμ, με εργαστήρια, ερευνητικά κέντρα και άλλες εγκαταστάσεις. Ειδική αναφορά κάνει στη Μονή Δουρούτης, του 18ου αιώνα, που βρίσκεται μέσα στον χώρο του πανεπιστημίου και που έχει διαμορφωθεί σε ξενώνα για τους επισκέπτες καθηγητές.

Επίσης, αναφέρεται πως συμμετέχει σε προγράμματα ανταλλαγής φοιτητών με πάνω από 100 ευρωπαϊκά πανεπιστήμια,  μεταξύ αυτών το College London και το πανεπιστήμιο του Αμβούργου.

Για ολόκληρη την λίστα δείτε ΕΔΩ