γαβρόγλου-σε-πέντε-χρόνια-το-σύστημα-ε-20102
ΠΑΙΔΕΙΑ | 08.08.2017 | 15:32

Γαβρόγλου: Σε πέντε χρόνια το σύστημα εισαγωγής θα αποτελεί παρελθόν

Νέες διευκρινίσεις σχετικά με τον τρόπο εισαγωγής στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας έδωσε σήμερα μιλώντας στην ΕΡΤ ο υπουργός Παιδείας κ. Κώστας Γαβρόγλου.

Στη συνέντευξη τόνισε, «Εάν συμφωνούμε ότι θέλουμε να έχουμε Λύκειο, πρέπει να δούμε τι Λύκειο θέλουμε. Ένα Λύκειο με λιγότερα μαθήματα που θα εμβαθύνει περισσότερο ή με περισσότερες ώρες; Ανάλογα με το Λύκειο που θα θελήσουμε λοιπόν θα δούμε και ποιος θα είναι ο χαρακτήρας των εισαγωγικών εξετάσεων. Να ξεκαθαρίσουμε όμως ότι δεν μπορεί να υπάρχει εισαγωγή στο πανεπιστήμιο, χωρίς κάποιου είδους εξετάσεις.»

Ο κ. Γαβρόγλου έκανε λόγο για μια αρχική περίοδο τριών χρόνων πρέπει να υπάρχει ένα μικτό σύστημα εξετάσεων -«ένα ποσοστό το απολυτήριο, ένα ποσοστό τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα» εξήγησε, για να προσθέσει πως «είναι απολύτως ρεαλιστικό σε πέντε χρόνια το σημερινό σύστημα εξετάσεων να αποτελεί παρελθόν».

Για το ζήτημα των μεταπτυχιακών, ο Κώστας Γαβρόγλου αναφέρθηκε στην ποιότητα των προγραμμάτων, σημειώνοντας ότι με τον νέο νόμο, κάποιοι φοιτητές θα μπορούν να μην πληρώνουν δίδακτρα. «Προκαλώ κάποιον να μου βρει καλύτερα μεταπτυχιακά. Και πολλά από αυτά μάλιστα είναι δωρεάν» σημείωσε.

Για την επαναφορά των φοιτητών στα διοικητικά όργανα των πανεπιστημίων σημείωσε: «Είναι νέα παιδιά, είναι υπεύθυνα παιδιά και πρέπει να συμμετέχουν στις διαδικασίες των αποφάσεων. Διότι μπροστά στα νέα παιδιά ο άλλος δεν μπορεί να πει όποια κουβέντα θέλει, υπάρχει ένας άλλου τύπου και επί της ουσίας έλεγχος».

«Ποιος την έκανε τη διαπλοκή; Οι φοιτητές την έκαναν; Ή κάποιοι καθηγητές πηγαίνοντας στα κόμματα, τα οποία με τη σειρά τους ζήτησαν από τις φοιτητικές τους νεολαίες να υποστηρίξουν τον έναν ή τον άλλον;» διερωτήθηκε.

Όσον αφορά το άσυλο σημείωσε ότι με τη ρύθμιση που υπήρχε τα προβλήματα πολλαπλασιάστηκαν. «Εμείς για πρώτη φορά βάζουμε έναν κανόνα. Να δούμε το θέμα της παραβατικότητας μέσα στα πανεπιστήμια, που είναι ένα βαθύτερο πρόβλημα της κοινωνίας» είπε