ψήφισμα-της-κεδε-για-τη-φονική-θεομηνί-414197
ΟΤΑ | 21.11.2017 | 17:16

Ψήφισμα της ΚΕΔΕ για τη φονική θεομηνία στη Δυτική Αττική

Έκκληση προς την πολιτεία να στηρίξει ουσιαστικά τους κατοίκους που επλήγησαν από τις καταστροφικές πλημμύρες στη Δυτική Αττική αλλά και να υπάρξει μία αποτελεσματική αντιπλημμυρική θωράκιση της χώρας μας, απεύθυνε το ΔΣ της ΚΕΔΕ κατά τη σημερινή συνεδρίαση του, σε σχετικό ψήφισμα που συντάχθηκε με πρωτοβουλία του Προέδρου Γ. Πατούλη.

Στο σχετικό ψήφισμα, το ΔΣ της Ένωσης  εκφράζει τη βαθιά του οδύνη για την απώλεια 21 συνανθρώπων μας, αλλά και για τις καταστροφές και τις απώλειες περιουσιών τόσο στο Δήμο Μάνδρας, όσο και στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας μας. Παράλληλα επισημαίνει πως η Κ.Ε.Δ.Ε. από την πρώτη στιγμή έδωσε το παρόν και βρέθηκε στο πλευρό των κατοίκων της Δυτικής Αττικής προσφέροντας τρόφιμα, νερό, ρουχισμό και φάρμακα και ανακοινώνει πως αποφασίστηκε να υπάρξει επιπλέον οικονομική ενίσχυση από την Ένωση για την ανακούφιση των πολιτών στις περιοχές που επλήγησαν. Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ εκφράζει και την αλληλεγγύη του προς τη Δήμαρχο Μάνδρας-Ειδυλλίας Ι. Κριεκούκη αλλά και την αμέριστη στήριξη του στο δύσκολο έργο της.

Επιπρόσθετα απευθύνει έκκληση στην Πολιτεία  να σταθεί στο πλευρό των κατοίκων και να τους παράσχει άμεσα κάθε δυνατή στήριξη και υπογραμμίζει  την ανάγκη να προχωρήσει άμεσα η μεταρρύθμιση στη λειτουργία του Κράτους και της Δημόσιας Διοίκησης , προκειμένου νε ξεπεραστεί το σημερινό αναχρονιστικό πλαίσιο και η αλληλεπικάλυψη ευθυνών, που οδηγεί σε τραγικά αποτελέσματα.

«Απαιτείται απλοποίηση, ξεκαθάρισμα αρμοδιοτήτων, διασαφήνιση ρόλων  και  περιορισμός της γραφειοκρατίας, έτσι ώστε για ένα έργο, μία μελέτη, να μην είναι συναρμόδιοι οι Δήμοι, τα  Υπουργεία, τα Δασαρχεία , οι Περιφέρειες και στο τέλος να μην γίνεται τίποτε» αναφέρεται χαρακτηριστικά στο ψήφισμα.

Τέλος σημειώνει την ανάγκη, οι Δήμοι να αποκτήσουν τους πόρους, τις αρμοδιότητες και τις ευθύνες για να διαχειριστούν τα κρίσιμα ζητήματα που αφορούν τις τοπικές μας κοινωνίες, προκειμένου να γίνει πράξη η υλοποίηση ενός συνολικού σχεδιασμού για την αντιπλημμυρική θωράκιση της χώρας.

Στην εισήγηση του ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης τόνισε μεταξύ άλλων: «Είμαστε συγκλονισμένοι από αυτή την τραγωδία που έπληξε τη χώρα και την άδικη απώλεια των συμπολιτών μας. Θα συνδράμουμε με όσα μέσα διαθέτουμε στην προσπάθεια ανακούφισης των πληγέντων. Ωστόσο θα πρέπει να αποδοθούν οι ευθύνες σε αυτούς που άφησαν αθωράκιστη τη χώρα μας». Παράλληλα υπογράμμισε την ανάγκη αποκέντρωσης του κράτους και ισχυροποίησης της Αυτοδιοίκησης Α’βαθμού, ως τον εγγύτερο θεσμό προς τον πολίτη, επισημαίνοντας πως πρέπει να δοθούν πόροι και αρμοδιότητες στους Δήμους προκειμένου να προχωρούν σε έργα υπέρ των πολιτών.

«Τέρμα με την υποκρισία. Απαιτούνται εδώ και τώρα σοβαρές και ουσιαστικές πολιτικές πρόληψης για να μη θρηνήσουμε άλλα θύματα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Το ψήφισμα του ΔΣ της ΚΕΔΕ:

Το Δ.Σ. της Κ.Ε.Δ.Ε. εκφράζει τη βαθιά του οδύνη για την απώλεια 21 συνανθρώπων μας , αλλά και για τις καταστροφές και τις απώλειες περιουσιών τόσο στο Δήμο Μάνδρας, όσο και στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας μας , που επλήγησαν από τις πλημμύρες.

Η Κ.Ε.Δ.Ε. από την πρώτη στιγμή έδωσε το παρόν και βρέθηκε στο πλευρό των κατοίκων της Μάνδρας, προσφέροντας τρόφιμα, νερό, ρουχισμό και φάρμακα , ενώ δημιουργήσαμε και ειδική τηλεφωνική γραμμή για την καταγραφή των ζημιών.

Καλούμε την Πολιτεία να σταθεί στο πλευρό των κατοίκων και να τους παράσχει άμεσα κάθε δυνατή στήριξη.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ εκφράζει την αλληλεγγύη του προς τη Δήμαρχο Μάνδρας-Ειδυλλίας Ι. Κριεκούκη αλλά και την αμέριστη στήριξη του στο δύσκολο έργο της.

Παράλληλα αποφάσισε να υπάρξει επιπλέον οικονομική ενίσχυση για την ανακούφιση των πολιτών στις περιοχές που επλήγησαν.

Οι τραγικές συνέπειες των πλημμυρικών φαινομένων στη Μάνδρα αλλά και την υπόλοιπη Ελλάδα, αναδεικνύει για άλλη μια φορά την αναγκαιότητα αποτελεσματικής αντιπλημμυρικής θωράκισης της χώρας μας.

Αναδεικνύει επίσης την ανάγκη να προχωρήσει άμεσα η μεταρρύθμιση στη λειτουργία του Κράτους και της Δημόσιας Διοίκησης , προκειμένου νε ξεπεραστεί το σημερινό αναχρονιστικό πλαίσιο και η αλληλεπικάλυψη ευθυνών, που οδηγεί σε τραγικά αποτελέσματα.

Απαιτείται απλοποίηση, ξεκαθάρισμα αρμοδιοτήτων, διασαφήνιση ρόλων και περιορισμός της γραφειοκρατίας, έτσι ώστε για ένα έργο, μία μελέτη, να μην είναι συναρμόδιοι οι Δήμοι, τα Υπουργεία, τα Δασαρχεία , οι Περιφέρειες και στο τέλος να μην γίνεται τίποτε.

Η Ελλάδα και οι πολίτες χρειάζονται ένα αποτελεσματικό Κράτος, που θα λειτουργεί με κανόνες διαφάνειας κι αποτελεσματικότητας.

Πρέπει επιτέλους οι Δήμοι να αποκτήσουν τους πόρους, τις αρμοδιότητες και τις ευθύνες για να διαχειριστούν τα κρίσιμα ζητήματα που αφορούν τις τοπικές μας κοινωνίες.

Μόνον έτσι θα γίνει πράξη η υλοποίηση ενός συνολικού σχεδιασμού για την αντιπλημμυρική θωράκιση της χώρας.