το-σύμφωνο-των-δημάρχων-στους-δήμους-τ-142008
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ | 23.10.2015 | 18:52

Το Σύμφωνο των Δημάρχων στους δήμους της Λακωνίας – Τι έγινε στην ημερίδα της Π. Πελοποννήσου (εισηγήσεις+φωτο)

Με τη συμμετοχή των αιρετών και στελεχών των ΟΤΑ της περιοχής, μαθητών σχολείων και πλήθους πολιτών πραγματοποιήθηκε  την Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2015 και ώρα 11 π.μ. – 3 μ.μ. στo Διοικητήριο της Π.Ε Λακωνίας,  20 χιλιόμετρο Εθνικής Οδού Σπάρτης-Γυθείου η ημερίδα με θέμα: «Το Σύμφωνο των Δημάρχων και τα οφέλη του για τους πολίτες της Π.Ε. Λακωνίας».

Κατά την διάρκεια της ημερίδας που διοργάνωσε η Περιφέρεια Πελοποννήσου (Π.Ε. Λακωνίας) πραγματοποιήθηκαν εισηγήσεις για τα περιβαλλοντικά, οικονομικά και κοινωνικά οφέλη της εξοικονόμησης ενέργειας με βάση την Πανευρωπαϊκή Κίνηση «Σύμφωνο των Δημάρχων». Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων παρουσιάστηκαν:

-Το Σχέδιο Δράσης Αειφόρου Ενέργειας (ΣΔΑΕ) της Περιφέρειας Πελοποννήσου με επίκεντρο την Π.Ε. Λακωνίας

-Τα χρηματοδοτικά εργαλεία για την ωρίμανση/υλοποίηση έργων ενεργειακής απόδοσης

-Πρακτικοί τρόποι εξοικονόμησης ενέργειας από τους πολίτες.

Αναλυτικά:

Η αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε. Λακωνίας Αδαμαντία Τζανετέα τόνισε ότι   «ως Περιφέρεια Πελοποννήσου και ειδικά ως Περιφερειακή Ενότητα Λακωνίας, θεωρούμε εξαιρετικά σημαντική την προώθηση του Συμφώνου και ως συντονιστές αυτής της προσπάθειας  θα παρέχουμε κάθε στρατηγική καθοδήγηση, οικονομική και τεχνική υποστήριξη σε κάθε δήμο που επιθυμεί να ενταχθεί στο «Σύμφωνο των Δημάρχων». Στο πλαίσιο αυτό έχουμε αναπτύξει και ενσωματώσει  στο Στρατηγικό σχεδιασμό της Περιφέρειας Πελοποννήσου το Σχέδιο Δράσης Αειφόρου Ενέργειας (Σ.Δ.Α.Ε) το οποίο αποτελεί τον «οδικό χάρτη» των απαραίτητων ενεργειών που θα οδηγήσουν στην επίτευξη των  στόχων που έχουμε θέσει  για τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος όλων των τομέων δραστηριότητας εντός των ορίων της Περιφέρειας», πρόσθεσε η κ. Τζανετέα.

symfono2_imerida_sparti_aftodioikisi

Κατά την εισήγησή του του ο Δήμαρχος Σπάρτης Ευάγγελος Βαλιώτης τόνισε χαρακτηριστικά ότι «ο δήμος μας ως σήμερα, αν και έχει την πολιτική θέληση, δεν έχει ενταχθεί στο Σύμφωνο διότι δε διαθέτει τους οικονομικούς και τεχνικούς πόρους για να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις τους. Για το λόγο αυτό, είδαμε θετικά την πρωτοβουλία της Περιφέρειας Πελοποννήσου να αναλάβει το ρόλο του Εδαφικού Συντονιστή  με στόχο τη στρατηγική, οικονομική και τεχνική υποστήριξη των Δήμων της Περιφέρειας που συμμετέχουν ή προτίθενται να συμμετάσχουν στο Σύμφωνο των Δημάρχων», πρόσθεσε ο Δήμαρχος Σπάρτης.

Ο Δήμαρχος Ευρώτα Γιάννης Γρυπιώτης παρουσίασε το επικαιροποιημένο Σχέδιο Δράσης για την Αειφόρο Ενέργεια (ΣΔΑΕ) του δήμου του, τονίζοντας ότι η κατανάλωση ενέργειας στο Δήμο Ευρώτα παρακολουθείται καθημερινά από Ομάδα Εργασίας με στόχο την εξοικονόμηση, τη μείωση του κόστους αλλά και την προστασία του Περιβάλλοντος.

Ο Δήμαρχος Ελαφονήσου Χαράλαμπος Λιάρος υποστήριξε ότι ο δήμος του θέλει να ενταχθεί στο Σύμφωνο των Δημάρχων και γι΄ αυτό το λόγο έχει υποβάλλει σχετικό αίτημα ενδιαφέροντος, ωστόσο, πρόσθεσε, ότι «δεν έχει επαρκή τεχνογνωσία και εμπειρία για να προχωρήσει σε αυτό». Για το λόγο αυτό ευχαρίστησε την Περιφέρεια Πελοποννήσου γιατί ως εδαφικός συντονιστής παρέχει σχετική βοήθεια στους δήμους. «Πρέπει να επενδύσουμε στο περιβάλλον γιατί εκτός των άλλων τελούμε υπό καθεστώς Natura και είμαστε τουριστικός δήμος», κατέληξε ο Δήμαρχος Ελαφονήσου.

Ο αντιδήμαρχος Μονεμβασιάς Κωνσταντίνος Μαυρομιχάλης, ο δήμος του οποίου συμμετέχει στο Σύμφωνο των Δημάρχων, υποστήριξε ότι «είμαστε  περήφανοι  που  συμμετέχουμε  σε  αυτή τη δράση,  ανάμεσα  στους  4.528 δήμους από όλη την Ευρώπη, οι οποίοι και εκπροσωπούν περίπου  170 εκατομμύρια πολίτες. Ο Δήμος Μονεμβασίας  έχει ξεκινήσει το σχέδιο δράσης του, το οποίο και θα ολοκληρώσει έως και το 2020 και φυσικά θα επιτύχει τον σπουδαίο αυτό στόχο», πρόσθεσε. Παράλληλα χαιρέτισε «την σπουδαία αυτή προσπάθεια» της Περιφέρειας Πελοποννήσου και εξέφρασε τη βεβαιότητα «πως όλοι μας θα παραμείνουμε συνεπείς στον στόχο για ένα καλύτερο αύριο για τον τόπο μας  τον οποίο υπηρετούμε αλλά  και για την Πατρίδα μας γενικότερα.»

Ο Γιώργος Μαρκογιαννάκης, Μηχανολόγος Μηχανικός, MSc ανέπτυξε «Το Σχέδιο Δράσης Αειφόρου Ενέργειας (Σ.Δ.Α.Ε.)  της Περιφέρειας Πελοποννήσου, τι προβλέπει και ποια τα αποτελέσματα / Η ευρωπαϊκή και η ελληνική εμπειρία από το Σύμφωνο των Δημάρχων».  Σύμφωνα με τον κ. Μαρκογιαννάκη, για την υλοποίηση του ΣΔΑΕ είναι «σημαντική η συμμετοχή των τομέων που είναι έξω από τις δομές της Περιφέρειας και των Δήμων (οικιακός, τριτογενής, ιδιωτικές μεταφορές). Επίσης είναι καθοριστική η συμμετοχή των πολιτών και γι’ αυτό το λόγο απαιτείται ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και διάχυση των αποτελεσμάτων».  Επιπλέον, ο κ. Μαρκογιαννάκης μίλησε για τη σημασία αφενός της εκμετάλλευσης των χρηματοδοτούμενων Εθνικών-Κοινοτικών δράσεων για την οποία η ένταξη στο Σύμφωνο των Δημάρχων είναι απαραίτητη προϋπόθεση και αφετέρου των ΑΠΕ στην επίτευξη του στόχου.

«Το Σύμφωνο των Δημάρχων και το Τεχνικό Επιμελητήριο», ήταν το θέμα της εισήγησης του Πολιτικού Μηχανικού Α.Π.Θ., υποψήφιου διδάκτορα και Τεχνικού Συμβούλου γραφείου του συμφώνου των δημάρχων Τ.Ε.Ε. Κωνσταντίνου Λάσκου. Ο κ. Λάσκος επισήμανε ότι «το Τ.Ε.Ε. προκειμένου να σταθεί αρωγός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ίδρυσε τον Οκτώβριο του 2012 «Γραφείο Υποστήριξης του Συμφώνου των Δημάρχων (ΓΥΣΔ)», ενώ «επιπλέον από το Μάρτιο του 2013 το Τ.Ε.Ε. έχει οριστεί εθνικός συντονιστής του Συμφώνου».  Παράλληλα αναφέρθηκε στις ενεργειακές επενδύσεις χωρίζοντας τα σε «έργα που παράγουν έσοδα» (φωτοβολταϊκά, Σ.Η.Θ., τηλεθέρμανση) και «έργα που μειώνουν έξοδα μέσω ενεργειακής αναβάθμισης» (οδοφωτισμού, κτιρίων, εγκαταστάσεων-πισίνες κτλ,  στόλου). 

Για τα  «χρηματοδοτικά Εργαλεία για την Υλοποίηση Δράσεων Εξοικονόμησης Ενέργειας»  μίλησε, τέλος, η Αριάδνη Μίχου, Αρχιτέκτονας, στέλεχος της ΠΕΤΑ ΑΕ. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στο ΕΣΠΑ 2014-2020, τον δανεισμό από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, τα υπόλοιπα Ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά μέσα, τις δυνατότητες των ΟΤΑ για χρηματοδότηση από τρίτους αλλά και τον συνδυασμό όλων των παραπάνω χρηματοδοτικών μέσων.

symfono1_lakonia_aftodioikisi