to-debate-της-aftodioikisi-gr-σγουρός-δούρου-κουμουτσάκος-217436
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ | 16.05.2014 | 07:36

To debate της aftodioikisi.gr: Σγουρός, Δούρου, Κουμουτσάκος & Παφίλης διασταυρώνουν τα ξίφη τους

Λίγες ώρες πριν τις κρίσιμες αυτοδιοικητικές εκλογές της 18ης Μαϊου ο Γιάννης Σγουρός, η Ρένα Δούρου, ο Γιώργος Κουμουτσάκος και ο Θανάσης Παφίλης διασταυρώνουν τα ξίφη τους στην aftodioikisi.gr. Oι μνηστήρες της θέσης του Περιφερειάρχη Αττικής απαντούν σε πέντε  ίδιες ερωτήσεις που αποκαλύπτουν τις θέσεις τους σε βασικά θέματα που θα κληθούν να διαχειριστούν εφόσον τους εμπιστευθείτε την τύχη της Περιφέρειας.  Η μόνη ερώτηση που διαφέρει είναι η πρώτη στην οποία ο νυν περιφερειάρχης καλείται να κάνει αυτοκριτική γιατην θητεία του ενώ οι υπόλοιποι υποψήφιοι να κρίνουν τα υπέρ και τα κατά της θητείας Σγουρού.

Ποια θεωρείτε ότι είναι τα θετικά και ποιά τα αρνητικά της θητείας σας;

Γιάννης Σγουρός: Θεωρούμε ότι, εδώ και 3,5 χρόνια που εφαρμόστηκε ο θεσμός της αιρετής Περιφέρειας, με σημαντικές αρμοδιότητες αλλά χωρίς τους αντίστοιχους πόρους, εμείς, με σκληρή δουλειά και εντατική προσπάθεια, κλείνουμε μία – μία, όλες τις ανοικτές πληγές του παρελθόντος. Οι πόροι μας που προέρχονται από κρατική χρηματοδότηση, εν μέσω κρίσης, έχουν περικοπεί κατά 67%. Παρ’ όλα αυτά εμείς αξιοποιήσαμε πλήρως το ΕΣΠΑ και έχουμε επίσης και το αποθεματικό των 313 εκατομμυρίων Ευρώ που δημιουργήσαμε από τη χρηστή και συνετή διαχείριση. Έτσι κατορθώσαμε να δρομολογήσουμε και να υλοποιήσουμε μια σειρά από έργα.

Η δημιουργία σημαντικών έργων υποδομής, που απουσίαζαν από το Λεκανοπέδιο και που κανείς επί δεκαετίες δεν τολμούσε να αγγίξει, θεωρώ ότι αποτελεί το σπουδαιότερο έργο μας. Για παράδειγμα το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων Κρωπίας – Παιανίας αποτελεί την απαρχή για την οριστική λύση του τεράστιου προβλήματος των βόθρων που ταλαιπωρεί τους κατοίκους της Ανατολικής Αττικής, οι οποίοι κάθε μήνα επωμίζονται ένα δυσβάσταχτο κόστος έως και 200 ευρώ. Συνολικά, 40.000 βόθροι θα καταργηθούν με την ολοκλήρωση του ΚΕΛ Κρωπίας. Επίσης, το ΚΕΛ θα συμβάλει στον περιορισμό των ευρωπαϊκών προστίμων που επιβάλλονται στη χώρα μας.

Επίσης, μέσα από την κατασκευή των βρεφονηπιακών σταθμών συμβάλαμε στη δημιουργία κοινωνικών υποδομών, διευκολύνοντας τους γονείς και απαλλάσσοντας τον οικογενειακό προϋπολογισμό από ένα βάρος που φτάνει έως και 300 ευρώ το μήνα. Παράλληλα, υλοποιήσαμε ένα σημαντικό πρόγραμμα για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με 230 εκατομμύρια ευρώ, συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό στην αντιμετώπιση της ανεργίας και στην τόνωση της απασχόλησης. Τέλος, μέσω των έργων υποδομής που κάνουμε έχουν δημιουργηθεί περίπου 100.000 θέσεις εργασίας ενώ περίπου 800 εκατομμύρια ευρώ εισρέουν στα κρατικά ταμεία από την επιστροφή του ΦΠΑ.

Επιπρόσθετα, εκμεταλλευτήκαμε τους κοινοτικούς πόρους που ήταν διαθέσιμοι για τα Προγράμματα Απασχόλησης. Μπόρεσαν έτσι να απασχοληθούν και να μην είναι άνεργοι περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι. Είχαμε άλλες δυνατότητες; ΟΧΙ δυστυχώς. Όποιος λέει κάτι διαφορετικό ή δεν ξέρει ή εσκεμμένα λαϊκίζει.

Έχει γίνει λοιπόν μια σπουδαία δουλειά. Πρέπει να γίνουν πολλά όμως ακόμη. Οι σημαντικές αυτές υποδομές που έχουν ξεκινήσει πρέπει να συνεχιστούν. Τα εργοστάσια για την επεξεργασία των σκουπιδιών πρέπει να ολοκληρωθούν. Το κύτταρο της Φυλής τελειώνει και η Αττική κινδυνεύει να μετατραπεί σε Νάπολι. Όσοι μιλούν για ένα νέο Περιφερειακό Σχεδιασμό δεν γνωρίζουν καθόλου το θέμα.

Με δυο λόγια δούλεψα για τους πολίτες και δεν τους δούλεψα. Πιθανόν με λάθη και καθυστερήσεις ενδεχομένως σε κάποια θέματα. Κανένας δεν έχει το αλάθητο. Μόνον ο Πάπας. Όμως εγώ μπορώ με αυτό το έργο να κοιτάξω στα μάτια τους πολίτες και να τους ζητήσω να με εμπιστευτούν και πάλι, όπως με εμπιστεύτηκαν το 2010 αλλά και ως υποψήφιο Νομάρχη τις δυο προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις.

Ποια θεωρείτε ότι είναι τα θετικά και ποια τα αρνητικά της θητείας του σημερινού περιφερειάρχη;

Ρένα Δούρου: Η μεγαλύτερη «επιτυχία» του είναι η συστηματική καλλιέργεια άγνοιας στους πολίτες. Δηλαδή το πως μετά από 3,5 χρόνια οι πολίτες αγνοούν το ρόλο και τη σημασία της Περιφέρειας Αττικής. Η άγνοια αυτή καλλιεργήθηκε συστηματικά από τον απερχόμενο Περιφερειάρχη, ώστε να μην κρίνονται ούτε οι πράξεις του, ούτε οι παραλήψεις του. Χαρακτηριστικό είναι ότι στα 1.150 έργα που επικαλείται, περιλαμβάνονται μελέτες που ποτέ δεν υλοποιήθηκαν, έργα που έγιναν προ δεκαετίας και έργα βιτρίνας που δεν εντάσσονται σε κανένα συνολικό σχεδιασμό.

Χαρακτηριστικό είναι ότι μετά από 12 χρόνια παρουσίας του στη δευτεροβάθμια Αυτοδιοίκηση, η Αττική ακόμα δεν έχει ολοκληρωμένο αντιπλημμυρικό σχεδιασμό (ολόκληρες γειτονιές πνίγονται με μια δυνατή βροχή), δεν έχει πλήρες αποχετευτικό σύστημα.

12 χρόνια και όχι μόνο δεν έχει βρεθεί λύση για οικονομικά και οικολογικά βιώσιμη και δίκαιη διαχείριση των απορριμμάτων αλλά κινδυνεύει να μολυνθεί και ο Ευβοϊκός λόγω της σκανδαλώδους χωροθέτησης του ΧΥΤΑ Γραμματικού πάνω σε ρέμα.

Το χειρότερο όμως είναι η αδιαφορία με την οποία αντιμετώπισε ο απερχόμενος Περιφερειάρχης τους κατοίκους της Αττικής που δοκιμάζονται περισσότερο από την οικονομική κρίση και την ανεργία. Το έργο του απερχόμενου Περιφερειάρχη σε αυτά τα 12 χρόνια, μεταφράζεται σε μισό βρεφονηπιακό σταθμό για κάθε δήμο. Δεν υπήρξε καμία πρωτοβουλία για την ανάσχεση της ανεργίας και την ανακούφιση των πολιτών. Στο Πέραμα, όπου το ποσοστό ανεργίας είναι συντριπτικό, οι κάτοικοι περιμένουν ακόμη τις 350 χιλιάδες ευρώ που είχαν εγκριθεί για κοινωνικές δράσεις.

Γιώργος Κουμουτσάκος :Η διοίκηση του απερχόμενου Περιφερειάρχη, όπως και η 12ετής παρουσία του στα αυτοδιοικητικά,  χαρακτηρίστηκε από την νοοτροπία που καταδίκασε τη χώρα μας σε αυτή τη δοκιμασία που περάσαμε, το βαθύ πελατειακό σύστημα. Η Περιφέρεια διοικήθηκε με έναν καθεστωτικό, συγκεντρωτικό προσωποπαγή τρόπο, κάτι που καταγγέλλεται πλέον από τους νυν Αντιπεριφερειάρχες του κου Σγουρού. Χάθηκε ένας πακτωλός κοινοτικών χρημάτων, χωρίς η Αττική να αποκτήσει φυσιογνωμία, υπόσταση, υποδομές, να προσελκύσει επενδύσεις και να φέρει δουλειές. Αυτό οφείλεται στο ότι τα κονδύλια διατέθηκαν με μόνο σχέδιο το πολιτικό  συμφέρον και την προβολή, του ιδίου και των φίλων του. Κατάφερε με αυτόν τον τρόπο να υφάνει ένα δίχτυ συμμαχιών που προβάλλει εγκαίνια και κορδέλες, αλλά αποκρύπτει τις μεγάλες αλήθειες. Αυτό το καθεστώς της ξεπερασμένης πρακτικής προσπαθεί ακόμη και στο τέλος του, να ξεγελάσει τους πολίτες, αλλά οι πολίτες πλέον έχουν γνώση και κρίση.

Θανάσης Παφίλης:Ο κ. Σγουρός ως υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ στις προηγούμενες εκλογές υπηρέτησε την πολιτική των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑΟΣ, της συγκυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ και της σημερινής.

Στήριξε την αντιλαϊκή πολιτική τους που είναι και πολιτική της ΕΕ. Προώθησε τη χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ των επιχειρηματικών ομίλων, διευκόλυνε την αξιοποίηση από το ιδιωτικό κεφάλαιο του παραλιακού μετώπου, για εμπορικές, τουριστικές και πολυτελούς αναψυχής υποδομές, απαγορευτικές για την πρόσβαση των λαϊκών στρωμάτων. Κατάργησε την Κυριακή αργία για τα εμπορικά καταστήματα στην Ανατολική και μέρος της Δυτικής Αττικής. Προχωρά στην παράδοση της διαχείρισης των απορριμμάτων της Αττικής σε ιδιώτες. Η φύλαξη κτιρίων και δημόσιων χώρων, η καθαριότητα των κτιρίων της περιφέρειας δίνονται σε εργολαβικά συνεργεία.

Αντίθετα οξυμένα προβλήματα που αφορούν τη ζωή των λαϊκών στρωμάτων της Αττικής δεν λύθηκαν, γιατί δεν ικανοποιούν το κριτήριο της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρήσεων. Αντιπλημμυρική προστασία ανύπαρκτη, ελλιπή δίκτυα αποχέτευσης (η Ανατολική Αττική έχει ακόμα βόθρους) αντισεισμικός έλεγχος δημοσίων και ιδιωτικών κτιρίων μόλις σε ποσοστό 6%, αντιπυρική προστασία υποτυπώδης.

Ποιο θα είναι το πρόγραμμα των πρώτων 100 ημερών στην περίπτωση που αναλάβετε τις τύχες της Περιφέρειας Αττικής;

Γιάννης Σγουρός: Δεν λειτουργούμε με προγράμματα 100 ημερών. Καμία μέρα δεν πρέπει να πάει χαμένη. Εργαζόμαστε καθημερινά και σκληρά, για να συνεχίσουμε το έργο που έχουμε ξεκινήσει.

Οι άμεσες προτεραιότητες της παράταξής μας για την Περιφέρεια Αττικής είναι:

1) Να συμβάλουμε στην καταπολέμηση της ανεργίας που έχει φτάσει σε τραγικά επίπεδα. Θα το πετύχουμε με συγκεκριμένες δράσεις, πλήρως κοστολογημένες και με εξασφαλισμένους πόρους.

2) Η μάχη κατά της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Με το νέο ΕΣΠΑ 2014-2020, θα έχουμε τη δυνατότητα για πρώτη φορά, να ασκήσουμε άμεσα κοινωνική πολιτική, αφού έχουμε εξασφαλίσει 300 εκ. ευρώ. Παράλληλα, θα συνεχίσουμε τα έργα κοινωνικών υποδομών σε όλους τους Δήμους της Αττικής.

3) Η ολοκλήρωση όλων των μεγάλων έργων υποδομής που έχει ανάγκη η Αττική για τα στερεά και τα υγρά απόβλητα. Υποδομές που καρκινοβατούσαν για 30 χρόνια, εμείς τις ξεκινήσαμε και την επόμενη πενταετία θα ολοκληρωθούν, είτε το πιστεύουν κάποιοι είτε όχι.

Το σύνολο των πόρων που θα διατεθούν στην Περιφέρεια Αττικής τα επόμενα 5 χρόνια φτάνει τα 4 δις 188 εκατ. ευρώ.

Δεν φοβόμαστε τις δεσμεύσεις. Τολμάμε να αναλάβουμε συγκεκριμένες δράσεις, γιατί έχουμε και την εμπειρία και την όρεξη για δουλειά.
Ρένα Δούρου:Καταρχήν δεν μπαίνουμε σε λογικές 100 πρώτων ημερών, γιατί έχουν να κάνουν περισσότερο με πολιτικό μάρκετινγκ παρά με ουσία. Για να αλλάξει η Αττική απαιτείται πρόγραμμα και σχεδιασμός σε συνεργασία με τους πολίτες με επίκεντρο τις ανάγκες της κοινωνίας.

Είναι σαφές όμως πως οι προτεραιότητες επιβάλλονται από την ίδια την πραγματικότητα και την ανθρωπιστική κρίση. Πρώτο μέλημα μας λοιπόν θα είναι να υλοποιήσουμε ένα δίκτυ κοινωνικής προστασίας.

Καταρχήν πρέπει η περιφέρεια Αττικής να γίνει έπαλξη κοινωνικής προστασίας. Να γίνει συντονισμένα η σίτιση των άπορων μαθητών, να καλυφθούν οι τεράστιες ανάγκες σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, να υπάρξουν ασφαλείς μεταφορές των μαθητών, π.χ. στα μουσικά σχολεία. Σε ό,τι αφορά στην ανεργία, χρειάζεται, με συνδυαστικές δράσεις αξιοποίηση του νέου ΕΣΠΑ, προγράμματα ανάπτυξης για τη δημιουργία πραγματικών, και όχι 5μηνήτικων, θέσεων εργασίας με κανονικό μισθό και ασφάλιση.

Άμεση προτεραιότητα είναι να ξεκινήσουν τα έργα υποδομής. Επείγει να σχεδιαστεί και να υλοποιηθεί ολοκληρωμένος αντιπλημμυρικός σχεδιασμός και αποχετευτικό δίκτυο για όλους. Να μπει τέλος στο έγκλημα που συντελείται στη Φυλή με τα απορρίμματα.

Γιώργος Κουμουτσάκος :Στόχος μας είναι μέσα στις 100 πρώτες μέρες να μπουν σταθερά θεμέλια για την άμεση υλοποίηση των προτάσεών μας. Η πρώτη προτεραιότητά μας, ως χρέος και καθήκον μας, είναι η εξάντληση όλων των δυνατοτήτων για την αντιμετώπιση του προβλήματος των αστέγων.

Δεν μπορούμε να ανεχτούμε άλλο την εικόνα να κοιμούνται στο δρόμο άνθρωποι και να επαιτούν. Πρόκειται για ένα μείζον κοινωνικό πρόβλημα που προσβάλλει τον πολιτισμό, τις κοινωνικές μας ευαισθησίες, κάνει κακό στην ανάπτυξη και δημιουργεί και προβλήματα ασφάλειας.

Η στέγαση των αστέγων με αξιοποίηση κτιρίων που τώρα «ρημάζουν» είναι το πρώτο έργο που δεσμευόμαστε να ολοκληρώσουμε. Φυσικά όμως, δε μπορούμε να μιλάμε για λύση του ζητήματος των αστέγων, χωρίς την παράλληλη ανάληψη πρωτοβουλιών που στοχεύουν στην κοινωνική συνοχή, την αντιμετώπιση της φτώχειας και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Πρόκειται για ένα στοίχημα πολιτισμού και ανθρωπιάς που είμαι αποφασισμένος να το κερδίσω.

Θανάσης Παφίλης: Είναι απαραίτητος ο αναπροσανατολισμός των υπηρεσιών και η ενίσχυσή τους με μόνιμο εξειδικευμένο προσωπικό για την εκτέλεση μελετών και προώθηση έργων, για την ανακούφιση των φτωχών λαϊκών στρωμάτων. Φυσικά αυτό δεν είναι ένα απλό ζήτημα. Χρειάζεται οι εργαζόμενοι της Περιφέρειας και οι κάτοικοι σε ενιαίο μέτωπο να στρατευτούν για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής. Σ’ αυτό το σκοπό μια ριζοσπαστική, περιφερειακή αρχή μπορεί να συμβάλλει, όμως καθοριστικός παράγοντας είναι το λαϊκό κίνημα. Ο προσανατολισμός μας θα είναι η ανάπτυξη κοινωνικών δομών για την ανακούφιση των ανέργων, των ανασφάλιστων, των αστέγων. Η χρηματοδότηση για θέρμανση των σχολείων, τη σίτιση των μαθητών, η ανάπτυξη Κέντρου πρόληψης κατά των ναρκωτικών. Η εξασφάλιση της δωρεάν πρόσβασης των λαϊκών οικογενειών στα πάρκα και τις παραλίες της Αττικής.

Τελικά, οι εκλογές για την Περιφέρεια Αττικής είναι «αυτοδιοικητικές» ή πολιτικές; Δηλαδή, με άλλα λόγια θα εξαχθούν πολιτικά συμπεράσματα από την ψήφο των πολιτών σε αυτές;


Γιάννης Σγουρός: Όπως έχω ξαναπεί, πολιτικά είναι όλα τα πράγματα. Όμως, δεν πρέπει να συγχέεται η πολιτική σκέψη με την κομματική σκοπιμότητα. Η δημόσια αντιπαράθεση για τις περιφερειακές εκλογές, δεν πρέπει να γίνει ένας ακόμη στίβος κομματικών προστριβών. Αυτές ανήκουν στη Βουλή.

Έχω την αίσθηση ότι οι πολίτες περισσότερο από κάθε άλλη φορά θα απαντήσουν αυτοδιοικητικά, επιλέγοντας Δημάρχους και Περιφερειάρχες με γνώμονα το πρόγραμμα και τα πρόσωπα. Είμαι βέβαιος ότι καταλαβαίνουν πλέον ποιοί υποψήφιοι θεωρούν την Περιφέρεια ή το Δήμο ως ένα «πέρασμα» προκειμένου να ικανοποιηθούν κομματικές ή προσωπικές επιδιώξεις. Οι πολίτες δεν θέλουν περαστικούς από ένα θεσμό, όπως η Περιφέρεια, που έχει ως αποστολή να φροντίσει όχι μόνο για τα καθημερινά προβλήματα αλλά κυρίως να συμβάλλει στην ανάπτυξη με έργο και όχι με λόγια. Οι πολίτες θέλουν ανθρώπους που θα μείνουν και θα εργαστούν για αυτούς.
Ρένα Δούρου:Αυτοδιοικητικές δεν σημαίνει και ουδέτερες πολιτικά. Και αυτό το γνωρίζει και ο απερχόμενος περιφερειάρχης που παρουσιάζεται όψιμα ως «ανεξάρτητος».

Το μήνυμα που πρέπει να σταλεί στην κυβέρνηση των κυρίων Σαμαρά και Βενιζέλου πρέπει να είναι τόσο ηχηρό που να μην μπορεί ουδείς να το διαστρεβλώσει. Φθάνει πιά! Οι πολίτες διεκδικούν τις ζωές τους πίσω. Διεκδικούμε να δώσουμε ξανά στην τοπική αυτοδιοίκηση το πραγματικό νόημα της. Να πάψει να είναι ετεροδιοίκηση.

Μέχρι σήμερα ο απερχόμενος Περιφερειάρχης ταυτίζεται με τις μνημονιακές επιταγές της κεντρικής κυβέρνησης. Και αδιαφορεί για τα κοινωνικά προβλήματα. Το μήνυμα της κάλπης λοιπόν θα ανατρέψει αυτή την κατάσταση που βλάπτει τους πολίτες, την κοινωνία, το περιβάλλόν.

Γιώργος Κουμουτσάκος :Την Κυριακή κρίνεται το μέλλον των τοπικών κοινωνιών. Οι κάτοικοι της Περιφέρειας Αττικής θα αποφασίσουν για το παρόν και το μέλλον της γειτονιάς τους, της πόλης, του νησιού τους. Η επιλογή τους θα καθορίσει την ποιότητα της καθημερινότητάς τους για τα επόμενα πέντε χρόνια. Γι’ αυτό και πιστεύω ότι οι εκλογές αυτές θα πρέπει να είναι – και σε μεγάλο βαθμό είναι – καθαρά «αυτοδιοικητικές».

Όσοι επιδιώκουν με όχημα την Περιφέρεια να προκαλέσουν συνθήκες πολιτικής αστάθειας, την ώρα που η χώρα ξαναστέκεται όρθια στα πόδια της, δεν θα τα καταφέρουν. Οι δυνάμεις της μιζέριας, του λαϊκισμού και του μηδενισμού έχουν περάσει από τη στασιμότητα στην υποχώρηση, καθώς η χώρα ετοιμάζεται για τα πρώτα βήματα οριστικής εξόδου από την κρίση. Λέμε «όχι» στη θολούρα  που εκπέμπουν οι συγκρουόμενες συνιστώσες. Λέμε «όχι» στον ανεύθυνο και επικίνδυνο λαϊκισμό. Λέμε «όχι» στα άκρα και τις ακρότητες. Η Αττική δε θα εγκλωβιστεί μεταξύ παλαιοκομματικού «μαυρογιαλλουρισμού» και κομματικού οπορτουνισμού.

Θανάσης Παφίλης:Έχουμε από την αρχή τοποθετηθεί ότι οι εκλογές για δήμους, περιφέρειες, ευρωκοινοβούλιο είναι πολιτικές, γιατί ακριβώς κυβέρνηση, περιφέρειες και δήμοι υλοποιούν τμήματα της πολιτικής που συναποφασίζεται στα όργανα της ΕΕ. Ειδικά η περιφέρεια που διαχειρίζεται κοινοτικά κονδύλια (ΕΣΠΑ κλπ) τα κατευθύνει στους τομείς που κρίνονται επιλέξιμοι από την ΕΕ και όχι με βάση τις ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων. Ακόμα και έργα που μπορεί να εκτελέσει η περιφέρεια π.χ. ένας παιδικός σταθμός κινδυνεύουν να μένουν χωρίς προσωπικό ή με εργαζόμενους αναλώσιμους αφού απαγορεύονται προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και πολλές υπηρεσίες λειτουργούν με ανακυκλώσιμους εργαζόμενους με δίμηνες, πεντάμηνες και άλλες απαράδεκτες συμβάσεις. Αποδεικνύεται ότι δεν αρκεί ένας ικανός διαχειριστής αφού η πολιτική αυτή φέρνει αυτά τα αποτελέσματα. Αντικειμενικά σε μεγάλο βαθμό θα εξαχθούν πολιτικά συμπεράσματα από τα αποτελέσματα των περιφερειακών εκλογών.

Πολλά έχουν ειπωθεί για το πλεόνασμα της Περιφέρεια Αττικής. Ποιά είναι η άποψή σας γι’ αυτό;

Γιάννης Σγουρός: Με σύνεση, χρηστή διοίκηση και πραγματικά σκληρή δουλειά προέκυψε το πλεόνασμα αυτό. Μας κατηγορούν για πλεόνασμα θράσους και απραξίας, ενώ οι ίδιοι έχουν πλεόνασμα άγνοιας, μας λένε ότι «παρκάραμε» τα χρήματα. Τους απαντώ «Ναι, “παρκάραμε” τα χρήματα σε έργα κατασκευής παιδικών σταθμών, αντιπλημμυρικών έργων, επεξεργασίας λυμάτων, υποδομών εκπαίδευσης, οδοποιίας, αθλητικών υποδομών, πολιτισμού. Δεν “παρκάραμε” τα χρήματα ούτε σε ομόλογα, ούτε σε προβολή, ούτε σε γιορτές. Και το κυριότερο, δεν “παρκάραμε” τη λογική. Συγγνώμη που δεν χρεοκοπήσαμε την Περιφέρεια Αττικής….». Όσοι ισχυρίζονται ότι τα χρήματα αυτά είναι “παρκαρισμένα” έχουν παρκάρει τη λογική και τρέχουν με το λαϊκισμό.

Ρένα Δούρου: Πρέπει να έχει διαστρεβλωθεί εντελώς το νόημα των λέξεων για να θεωρείται το πλεόνασμα της Περιφέρειας Αττικής αρετή. Αντιθέτως, πρόκειται για πλεόνασμα θράσους και απραξίας.

Και τούτο γιατί ο απερχόμενος Περιφερειάρχης άφησε ανεκτέλεστο το 77% των προϋπολογισμένων έργων. Την ώρα που η κοινωνία δοκιμάζεται σκληρά από την οικονομική κρίση, ο απερχόμενος περιφερειάρχης αντί να κάνει έργα, κρατούσε στο συρτάρι του 313 εκατομμύρια!

Με άλλα λόγια, ο απερχόμενος Περιφερειάρχης αφού εγκατέλειψε τους κατοίκους της Αττικής στην τύχη τους, έρχεται τώρα και πανηγυρίζει για έργα που δεν εκτέλεσε.

Γιώργος Κουμουτσάκος :Το διαβόητο «πλεόνασμα Σγουρού» αποτελεί αιτία απολογίας και απόδειξη αδράνειας, έλλειψης θέλησης και αποτελεσματικότητας. Γιατί άραγε τα χρήματα έμειναν αναξιοποίητα; Είχαν καλυφθεί όλες οι πιεστικές τρέχουσες ανάγκες; Γιατί εμβληματικά σημεία, όπως το Πεδίον του Άρεως, εγκαταλείφθηκαν στην τύχη τους, αν και η περιφέρεια είχε επενδύσει πάνω από 9 εκατ. ευρώ; Γιατί δεν καταβλήθηκαν οι αμοιβές στους επί πέντε και πλέον μήνες απλήρωτους εργαζόμενους στο Φάρο Τυφλών; Γιατί παρά τα 300 εκατομμύρια ευρώ πλεόνασμα, η Αττική συνεχίζει να πνίγεται όταν βρέχει, να πνίγεται στα σκουπίδια, να πνίγεται χωρίς αποχετευτικό; Να υπάρχει έντονο έλλειμμα κοινωνικής μέριμνας και στήριξης; Και προφανώς το δίλημμα δεν είναι μεταξύ χρεοκοπίας και αδικαιολόγητης ακινησίας. Το ζητούμενο είναι η χρηστή διοίκηση που αξιοποιεί πλήρως τους πόρους που διαθέτει προς όφελος όλων των πολιτών. Το πλεόνασμα λοιπόν αυτό, ορθώς έχει καταχωρηθεί στη συνείδηση των κατοίκων της Αττικής ως πλεόνασμα απαράδεκτης απραξίας. Πλεόνασμα ανικανότητας. Πλεόνασμα κοροϊδίας.

Θανάσης Παφίλης: Το 50% των τακτικών εσόδων της Περιφέρειας (πλην ΕΣΠΑ) προέρχεται από την φορολογία των κατοίκων της Περιφέρειας. Αυτά εισπράττονται από παράβολα, πρόστιμα, τέλη κλπ, που πληρώνει ο λαός για υπηρεσίες που έχει ήδη πληρώσει μέσα από τη βαριά άμεση φορολογία (φόρος εισοδήματος, ακινήτων κλπ) και έμμεση φορολογία (ΦΠΑ, ειδικοί φόροι καυσίμων κλπ). Τα πλεονάσματα λοιπόν έχουν δημιουργηθεί από τη διπλή φορολόγηση του λαού και θα έπρεπε να γυρίζουν πίσω με έργα και υπηρεσίες για την ανακούφιση της ζωής τους. Πέρα λοιπόν από το ότι το πλεόνασμα αυτό είναι αποτέλεσμα της φορομπηξίας της περιφέρειας είναι προκλητικό να διαφημίζεται ως ικανότητα ή νοικοκυροσύνη του απερχόμενου Περιφερειάρχη.

Μεγάλο ζητούμενο για την Περιφέρεια Αττικής είναι η διαχείριση των Απορριμμάτων. Ποιός ευθύνεται γιατί τόσες δεκαετίες δεν έχει λυθεί το συγκεκριμένο πρόβλημα και με ποιόν τρόπο πρέπει να προχωρήσουμε;

Γιάννης Σγουρός: Με σκληρή δουλειά και εντατική προσπάθεια, κλείνουμε μία – μία, όλες τις ανοικτές πληγές του παρελθόντος για τις οποίες όμως, δεν ευθυνόμαστε εμείς.

Παραλάβαμε έναν ΠΕΣΔΑ ο οποίος είχε μείνει στα χαρτιά και μετά από δέκα χρόνια απραξίας προχωράμε στην κατασκευή των αναγκαίων υποδομών.

Σε λιγότερο από δύο χρόνια κάναμε ό,τι δεν τολμούσε να κάνει η πολιτεία επί 20 χρόνια. Και για να ξέρει καλύτερα ο κόσμος πως έχουν τα πράγματα, επαναλαμβάνω ότι ο β’ βαθμός αυτοδιοίκησης, μέχρι την ψήφιση του «Καλλικράτη», δεν είχε καμία απολύτως σχέση με αυτή την αρμοδιότητα. Με τον «Καλλικράτη», για πρώτη φορά και υποχρεωτικά από το Νόμο, Πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ ορίστηκε ο Περιφερειάρχης Αττικής.

Όταν ανέλαβα την ευθύνη, έθεσα τρεις στόχους:

Πρώτο: Να διασφαλίσω την καθημερινότητα

Δεύτερο: Να προχωρήσουμε άμεσα στην υλοποίηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού, που καθυστερούσε για χρόνια, ώστε να μη χαθούν οι κοινοτικοί πόροι

Τρίτο: Να κάνουμε ένα νέο, σύγχρονο και ολοκληρωμένο σχεδιασμό.

Και οι τρεις στόχοι πραγματοποιήθηκαν σε μεγάλο βαθμό με άριστη συνεργασία και με τους 66 Δήμους της Αττικής.

Ρένα Δούρου:Καταρχήν να συμφωνήσουμε στην περιγραφή του προβλήματος. Αυτό που συμβαίνει στη Φυλή αποτελεί έγκλημα κατά της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος. Οι καταγγελίες των κατοίκων προκάλεσαν ακόμα και την παρέμβαση της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που χαρακτήρισε τον ΧΥΤΑ της Φυλής, μνημείο περιβαλλοντικού χάους, αρρώστιας και ανθρώπινου πόνου. Την ίδια στιγμή ο απερχόμενος Περιφερειάρχης, προωθεί ένα σχέδιο που εκπονήθηκε με βασικό κριτήριο το όφελος των μεγάλων εθνικών εργολάβων. Την κατασκευή τεσσάρων φαραωνικών εγκαταστάσεων επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων, με τη μέθοδο Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα. Αυτό το σχέδιο θα εκτινάξει στα ύψη τα δημοτικά τέλη και θα δεσμεύσει τις αυτοδιοικητικές αρχές για σχεδόν τρεις δεκαετίες. Η σημερινή διαχείριση των απορριμμάτων παράγει σκάνδαλα, είναι κατά της ευρωπαϊκής και εθνικής νομοθεσίας, και λειτουργεί σε βάρος των πολιτών και του περιβάλλοντος. Είναι υπέρ μόνο των εργολάβων. Ο απερχόμενος Περιφερειάρχης απαντά στις αιτιάσεις του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, των επιθεωρητών Περιβάλλοντος και των πολιτών με έναν εκβιασμό. Πως αν δεν ολοκληρώσουμε τον σχεδιασμό για τα απορρίμματα, θα χάσουμε τα ευρωπαϊκά κονδύλια. Το σίγουρο όμως είναι πως θα τα χάσουμε αν το σχέδιο προχωρήσει. Εκείνο που προτείνουμε εμείς είναι ριζική αναθεώρηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού, στην κατεύθυνση της πρόληψης, της μείωσης των απορριμμάτων, με διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση, επαναχρησιμοποίηση, κομποστοποίηση. Προτείνουμε μια οικολογικά και οικονομικά δίκαιη και βιώσιμη λύση.

Γιώργος Κουμουτσάκος :Ευθύνη για τη διαιώνιση του σοβαρού αυτού προβλήματος πρέπει να αναζητηθεί από τον απερχόμενο Περιφερειάρχη, η σιωπή του οποίου, όλο αυτό τον καιρό, είναι εκκωφαντική. Επί της ουσίας όμως. Ο ΧΥΤΑ της Φυλής έχει φθάσει σχεδόν στο όριό του. Δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο σε αυτόν τον ευαίσθητο τομέα. Αυτή τη στιγμή καταβάλλονται προσπάθειες σε υπηρεσιακό και σε πολιτικό επίπεδο ώστε να δοθεί παράταση, η οποία όμως δεν δίνει οριστική και ουσιαστική λύση. Ο ισχύων περιφερειακός σχεδιασμός πρέπει να αναθεωρηθεί, χωρίς ωστόσο να αφήσουμε απ’ έξω τις τοπικές κοινωνίες, με τις οποίες πρέπει να συζητήσουμε αν οι κινήσεις που έχουν γίνει είναι σωστές, αν οι τεχνολογίες που συζητιούνται είναι πραγματικά αποτελεσματικές, καθώς και ποιές είναι οι εναλλακτικές επιλογές. Σε κάθε περίπτωση, οι τοπικές κοινωνίες θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους και το βάρος το οποίο έχουν σηκώσει επί δεκαετίες οι κάτοικοι της Φυλής και των Λιοσίων. Επιτρέψτε μου επίσης να υπογραμμίσω ότι είμαι υπέρ της συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα, υπό τρεις προϋποθέσεις: α) της προστασίας του περιβάλλοντος β) της ποιότητας ζωής των κατοίκων του λεκανοπεδίου και γ) της μη μετακύλισης του κόστους στους πολίτες. Τέλος, πιστεύω ότι θα πρέπει να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας των ανθρώπων του ΧΥΤΑ.

Θανάσης Παφίλης:Η «Λαϊκή Συσπείρωση Αττικής» και το ΚΚΕ εδώ και πολλά χρόνια έχει προειδοποιήσει ότι η διαιώνιση του ζητήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων θα οδηγούσε στην ιδιωτικοποίηση του τομέα αυτού, όπως και γίνεται σήμερα. Ευθύνη έχουν οι δήμαρχοι του Λεκανοπεδίου του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ που για πολλά χρόνια ως διοίκηση του Ενιαίου Συνδέσμου, όπως και οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ κα ΝΔ δεν προχώρησαν στις χωροθετήσεις χώρων ούτε δέσμευσαν γη για τη δημιουργία εγκαταστάσεων μακριά από κατοικημένες περιοχές. Ετσι φτάσαμε στη σημερινή κατάσταση όπου η ιδιωτικοποίηση να προβάλλεται ως μόνη λύση που θα σημάνει νέα υπέρογκα ανταποδοτικά τέλη για τους δημότες, τεράστιες επιπτώσεις στο περιβάλλον της Αττικής και ιδιαίτερα του Θριασίου, όπου προβλέπονται να συνεχίσουν να υπάρχουν εγκαταστάσεις ε μια κορεσμένη από τη ρύπανση περιοχή. Η δική μας πρόταση είναι δημόσιος αποκλειστικά φορέας διαχείρισης και εξεύρεση χώρων εκτός Θριασίου πεδίου ακόμα και εκτός Αττικής, με σύγχρονες μονάδες και αύξηση της ανακύκλωσης για να μειωθεί η ποσότητα των προς διαχείριση απορριμμάτων.