θεσσαλία-ανησυχία-για-θέματα-υγείας-κ-118678
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ | 30.03.2016 | 18:17

Θεσσαλία: Ανησυχία για θέματα υγείας και ασφάλειας λόγω προσφυγικού

Την ανησυχία του για την διαχείριση της κατάστασης από το κεντρικό κράτος του μεγάλου ζητήματος που αφορά στο προσφυγικό – μεταναστευτικό εξέφρασε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε σήμερα.

Στη συνέντευξη τύπου πλαισιωνόταν από τον πρόεδρο του περιφερειακού συμβουλίου Γρηγόρη Παπαχαραλάμπους, τον εντεταλμένο σύμβουλο Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Καλομπάτσιο και τον γενικό διευθυντή της Περιφέρειας Κώστα Μέγα. Αναλυτικά ο Κ. Αγοραστός σημείωσε τα εξής:

«Μετά και τη χθεσινή σύσκεψη των φορέων για το θέμα του προσφυγικού-μεταναστευτικού για τον τρόπο διαχείρισης του μεγάλου αυτού ανθρωπιστικού ζητήματος πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ορισμένα πράγματα. Μετά από εγκύκλιο του υπεύθυνου του συντονιστικού οργάνου της Κυβέρνησης, επικεφαλής του συντονιστικού σε κάθε Περιφέρεια, ορίζεται εκπρόσωπος ή το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ή το Υπουργείο Εσωτερικών. Η Περιφέρεια και οι Δήμοι απλά συνδράμουν. Συνεπώς περιμένουμε το συντονισμό, από τους υπευθύνους.

Μέχρι σήμερα καταφέραμε μαζί με το δήμαρχο Λαρισαίων και τους υπόλοιπους δημάρχους της περιοχής να αντιμετωπίσουμε την κρίση αυτή με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, δεδομένων των συγκυριών. Σήμερα όμως βρισκόμαστε αντιμέτωποι με σοβαρά προβλήματα. Δε φοβόμαστε, ανησυχούμε. Προειδοποιούμε και καταθέτουμε προτάσεις για την καλύτερη διαχείριση τόσο για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, όσο και για ολόκληρη την ελληνική και θεσσαλική κοινωνία. Έχουν προκύψει σοβαρά προβλήματα, τα οποία χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης καθοδήγησης αλλά και ενεργειών από το κεντρικό κράτος.

Το πρώτο σοβαρό πρόβλημα είναι η δημόσια υγεία. Σύμφωνα με τις επισημάνσεις του διοικητή της 5ης ΥΠΕ του κ. Νέστορα Αντωνίου, του ιατρικού – φαρμακευτικού συλλόγου αλλά και των γιατρών που βρίσκονται και βοηθούν εθελοντικά εκεί, υπάρχει σοβαρό πρόβλημα αντιμετώπισης των ιατροφαρμακευτικών αναγκών στο πρώην στρατόπεδο «Ευθυμιόπουλου» (δηλαδή ελλείψεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό προσωπικό, φάρμακα, εμβόλια κλπ). Προειδοποιούμε ότι πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας και τις ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης τόσο των ανθρώπων που βρίσκονται εκεί, αλλά και εκείνων στη γύρω περιοχή. Θέτουμε επίσης το πρόβλημα ασφάλειας, θέτουμε το θέμα συντονισμού των εθελοντών έτσι ώστε η βοήθειά τους να έχει προστιθέμενη αξία.

Δημιουργήθηκε επίσης πρόβλημα με το ποιος κάνει τι, αν μπορεί να το κάνει και με ποιο τρόπο το κάνει. Είχαμε πει από την πρώτη στιγμή απέναντι στη φοβική οχυρωματική προσέγγιση που υιοθετήθηκε από πολλούς, εμείς είμαστε υπέρ των ανοιχτών κοινωνιών και των ανοιχτών οριζόντων. Θέλουμε να βοηθήσουμε σε αυτή τη μεγάλη ανθρωπιστική κρίση για αυτό από την πρώτη στιγμή ως Περιφέρεια Θεσσαλίας αλλά και ως Ένωση Περιφερειών Ελλάδας καταθέσαμε προτάσεις και συμβάλλαμε στην καλύτερη διαχείριση του προβλήματος αλλά εδώ χρειάζεται καλύτερος συντονισμός διαχειριστική επάρκεια και διοικητική ικανότητα γιατί αυξάνεται ο αριθμός των προσφύγων-μεταναστών, δεν ενημερωνόμαστε πόσοι έρχονται, πότε έρχονται, πόσο θα μείνουν.

Τη σίτιση έχει αναλάβει ο στρατός και πρέπει να υπάρξει καλύτερη μέριμνα για την καθαριότητα, την ασφάλεια, τα φάρμακα, την ιατρική περίθαλψη και για τη δημιουργική απασχόληση των παιδιών εκεί. Πολλές φορές έχουμε πει ότι η κατάσταση είναι δύσκολη, πολυσύνθετη και θα εγκυμονεί δυσκολίες για πολύ καιρό ακόμα. Η σωστή αντιμετώπισή της προϋποθέτει σωστές προβλέψεις και σωστή προετοιμασία και οργάνωση. Για αυτό πρέπει να την αντιμετωπίσουμε σωστά για να μη δημιουργηθούν προβλήματα στην τοπική κοινωνία.

Συνεργαζόμαστε με ψυχραιμία με νηφαλιότητα με προτάσεις και ενισχύουμε το ελληνικό κράτος στην προσπάθεια αυτή. Άλλωστε τονίσαμε ότι το κόστος υποδοχής και διαχείρισης των προσφυγικών μεταναστευτικών ροών ξεπερνά μέχρι στιγμής το 1,8 δις ευρώ (έμμεσες και έμμεσες δαπάνες και ζημίες από διαφυγόντα κέρδη) και όλα αυτά έχουν πληρωθεί από εθνικούς πόρους για την αντιμετώπιση της μεγάλης αυτής, πρωτόγνωρης για την Ευρώπη, προσφυγικής – μεταναστευτικής κρίσης. Η χώρα μας πράττει και το χρέος της Ευρώπης απέναντι στην ανθρωπότητα. Χρειάζονται όμως χρήματα για αυτό ζητήσαμε και από την Ευρωπαϊκή Ένωση τόσο στα forum που γίνονται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών, όσο και στις συναντήσεις, που είχαμε με αξιωματούχους, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο να έρθουν άμεσα χρήματα για να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση πριν είναι αργά».