στην-επανασύνδεση-της-ευρώπης-με-του-190842
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ | 04.12.2014 | 13:08

«Στην επανασύνδεση της Ευρώπης με τους πολίτες της» στοχεύει η Επιτροπή των Περιφερειών

Στις αρχές της νέας αυτής νομοθετικής περιόδου της ΕΕ, η Επιτροπή των Περιφερειών (ΕτΠ) τονίζει ότι αποτελεί ευθύνη των θεσμικών οργάνων να προτείνουν μια νέα μέθοδο επικοινωνίας για την «επανασύνδεση της Ευρώπης με τους πολίτες της». Με πρωτοβουλία του εισηγητή της Christophe Rouillon, Δημάρχου Coulaines (Γαλλία), η ΕτΠ ζητεί να εφαρμοστεί έως τις επόμενες ευρωπαϊκές εκλογές το 2019, ένα σχέδιο επικοινωνίας κοινό για όλα τα θεσμικά όργανα, που να συνοδεύεται από μετρήσιμους στόχους και να θέτει τις πόλεις και τις περιφέρειες στο επίκεντρο μίας ριζικά αποκεντρωμένης προσέγγισης.

Κατά τη διάρκεια της συνόδου ολομέλειας, που πραγματοποιήθηκε εχθές, η Επιτροπή των Περιφερειών υιοθέτησε ομόφωνα γνωμοδότηση πρωτοβουλίας στην οποία προτείνεται να υιοθετήσουν τα θεσμικά όργανα της ΕΕ από κοινού ένα «Σχέδιο επικοινωνίας 2015-2019: επανασύνδεση της Ευρώπης με τους πολίτες της». Το Σχέδιο περιλαμβάνει μία σειρά πρωτοβουλιών επικοινωνίας που πρέπει να υλοποιηθούν με τη συνεργασία των θεσμικών οργάνων και των κράτη μελών, ώστε να προαχθεί η επικοινωνία σχετικά με την ΕΕ μέσω μιας συμμετοχικής, αποκεντρωμένης και δημιουργικής διεργασίας: Έμφαση στο τοπικό στοιχείο, αποκέντρωση του προϋπολογισμού, μεγαλύτερη συμμετοχή των πολιτών.

Ο εισηγητής της γνωμοδότησης Christophe Rouillon (FR/PSE), Δήμαρχος Coulaines και αντιπρόεδρος της Ένωσης Δημάρχων της Γαλλίας, αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματα, υπογραμμίζει ότι «μετά την αποτυχία των τελευταίων εκλογών και τον κλονισμό που προκάλεσαν, αποτελεί ευθύνη των θεσμικών οργάνων να υιοθετήσουν μία κοινή, αποτελεσματική και μακρόπνοη προτείνουν μέθοδο επικοινωνίας. Η νέα αυτή κοινή στρατηγική θα πρέπει να συμβάλει σε πραγματική αποκέντρωση της επικοινωνίας, σε συνεργασία με τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και τους αιρετούς τοπικούς εκπροσώπους, που θα μπορούσαν να επιφέρουν πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να πλησιάσουμε τους πολίτες, να τους ακούσουμε, να επικοινωνήσουμε μαζί τους στη γλώσσα τους, ώστε να προκαλέσουμε επιτόπου μία συζήτηση μαζί τους στην οποία θα μπορούν να εκφράσουν τις προσδοκίες τους έναντι της Ευρώπης.»

Στόχος – Η ΕτΠ καλεί τα θεσμικά όργανα της ΕΕ να θέσουν ποσοτικά προσδιορισμένους και μετρήσιμους στόχους κινητοποίησης και ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης σχετικά με το ευρωπαϊκό εγχείρημα. Στόχος είναι, έως τον Μάιο του 2019, να ληφθεί μέριμνα ώστε η πλειονότητα των πολιτών που θα ερωτώνται στις δημοσκοπήσεις του Ευρωβαρομέτρου να κρίνουν ότι «η φωνή τους μετράει στην Ευρώπη», ότι «κατανοούν τις κυριότερες διαδικασίες λήψης αποφάσεων και τις βασικές πολιτικές της ΕΕ», ότι είναι «καλά ενημερωμένοι σχετικά με τα ευρωπαϊκά ζητήματα» και ότι έχουν «θετική εικόνα για την ΕΕ»·

Πόροι – Η ΕτΠ προτείνει να αποκεντρωθεί τουλάχιστον το 20 % του προϋπολογισμού επικοινωνίας της ΕΕ σε εθνικό και τοπικό επίπεδο, ειδικότερα δε προς τα κέντρα πληροφόρησης «Europe Direct» – «Σπίτια της Ευρώπης» και τα εθνικά και τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης. Προτείνει να προβλεφθούν στον προϋπολογισμό και να συναφθούν στρατηγικές συμπράξεις μεταξύ των αντιπροσωπειών της Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των κρατών μελών τα οποία θα μεριμνήσουν επίσης για τη συμμετοχή των ΟΤΑ. Επιπλέον, προτείνει τη σύναψη συμφωνιών σύμπραξης μεταξύ των θεσμικών οργάνων της ΕΕ και των τοπικών τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών δικτύων προκειμένου να δίδεται ο λόγος σε όσους ζουν και οικοδομούν την Ευρώπη σε καθημερινή βάση.

Δράσεις – Το σχέδιο επικοινωνίας προτείνει να διοργανωθούν από τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, εντός πενταετίας, 500 «Διάλογοι με τους πολίτες», σε ολόκληρη την επικράτεια της Ευρώπης, κατόπιν συνεργασίας με τα γραφεία πληροφοριών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τις αντιπροσωπείες της Επιτροπής στα κράτη μέλη. Για τον ρόλο του ομιλητή και για την εξασφάλιση μιας συνέχειας στις συναντήσεις, θα μπορούσε να ζητηθεί η συνδρομή των πολιτικών ιθυνόντων του τοπικού και περιφερειακού επιπέδου, ιδίως δε των μελών της ΕτΠ και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Άλλες προτάσεις: να διοργανώνεται κάθε χρόνο η επίσκεψη ενός Επιτρόπου σε κάθε περιφέρεια και, έως το 2019, να συμμετέχουν τουλάχιστον 5 000 περιφέρειες, δήμοι και κοινότητες στο δίκτυο «Φίλοι της Ευρώπης», με στόχο την κινητοποίηση των αρμόδιων επικοινωνίας στα κράτη μέλη. Η ΕτΠ ζητά από την Επιτροπή να ενισχύσει τις υποχρεώσεις επικοινωνίας που συνδέονται με τη χορήγηση ευρωπαϊκών επιδοτήσεων στους ευρωπαϊκούς ΟΤΑ με πόρους των ευρωπαϊκών ταμείων.

Περιεχόμενο – Το σχέδιο φιλοδοξεί να προωθήσει μια «αφήγηση της Ευρώπης» που να αφορά τις θεμελιώδεις (ιστορικές, πολιτισμικές, φιλοσοφικές, κλπ) αξίες της ΕΕ και να είναι προσαρμοσμένη στις κατά τόπους παραδόσεις και στην καθημερινή ζωή των πολιτών. Συγχρόνως, το ζητούμενο είναι να εξασφαλιστεί μία επικοινωνία βασιζόμενη σε πραγματικά δεδομένα σχετικά με την επίδραση των πολιτικών της ΕΕ στην καθημερινή ζωή των πολιτών.

Ο εισηγητής και οι εκπρόσωποι των εμπλεκόμενων υπηρεσιών της ΕτΠ διοργάνωσαν μία σειρά συναντήσεων με τους ομολόγους τους στα άλλα θεσμικά όργανα της ΕΕ καθ’ όλη τη διάρκεια της επεξεργασίας του σχεδίου επικοινωνίας και συζήτησαν μαζί τους τα κυριότερα σημεία του. Τα βασικά σημεία του σχεδίου παρουσιάστηκαν επίσης στις εθνικές συνελεύσεις των περιφερειών και των πόλεων διαφόρων κρατών μελών. Οι συστάσεις που περιέχονται στη γνωμοδότηση θα περιληφθούν στις προτεραιότητες για θέματα επικοινωνίας της νέας θητείας της ΕτΠ, που ξεκινά τον Φεβρουάριο 2015.