σύσκεψη-για-την-ηλεκτρική-διασύνδεση-192112
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ | 24.11.2014 | 19:37

Σύσκεψη για την ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την ηπειρωτική Ελλάδα

Τα σημεία προσαιγιάλωσης του υποθαλάσσιου καλωδίου ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης με την ηπειρωτική χώρα καθώς και του καλωδίου Euroasia Interconnector που θα συνδέει το Ισραήλ με την Ελλάδα και την Ευρώπη συζητήθηκαν σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Περιφέρεια Κρήτης με τον Περιφερειάρχη κ. Σταύρο Αρναουτάκη, τους αρμόδιους αντιπεριφερειάρχες με τη συμμετοχή του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου του Διαχειριστή Μεταφοράς (ΑΔΜΗΕ) κ. Γιάννη Γιαρέντη.

Ο κ. Γιαρέντης όπως ανακοινώθηκε, δεσμεύτηκε να εξετάσει σοβαρά την κοινή πρόταση της Περιφέρειας – Δήμου Μαλεβυζίου για την προσαιγιάλωση του καλωδίου διασύνδεσης της Κρήτης με την ηπειρωτική χώρα στην θέση Κορακιά και να δώσει σύντομα τεκμηριωμένες τεχνικά απαντήσεις. Η Κορακιά είναι μία από τις τρεις θέσεις που εξετάστηκαν κατά την αρχική μελέτη του έργου και είχε απορριφθεί λόγω προβλημάτων πρόσκτησης του απαιτούμενου χώρου. Η δεύτερη εναλλακτική, στο ακρωτήρι της Γραμβούσας Χανίων απορρίφθηκε επίσης λόγω δυσχερειών στη χωροθέτηση και είχε προκριθεί η θέση Λινοπεράματα, κοντά ή μέσα στον υφιστάμενο Σταθμό της ΔΕΗ.

Σε δηλώσεις του ο κ. Γιαρέντης επισημαίνει ότι η διασύνδεση της Κρήτης με την ηπειρωτική Ελλάδα είναι έργο που αποτελεί ορόσημο ως προς την ενεργειακή αυτονομία και επάρκεια του νησιού και παράλληλα συμβάλει καθοριστικά στην ανάπτυξη του νησιού, αλλά και της Ελληνικής οικονομίας. Ενώ για το καλώδιο Euroasia Interconnector τονίζει ότι θα καταστήσει την Κρήτη ενεργειακό κόμβο, όχι μόνο της χώρας, αλλά και της Γηραιάς Ηπείρου.

Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης στις δηλώσεις του χαρακτήρισε ουσιαστική τη συνάντηση τονίζοντας ότι η Κρήτη με το έργο της διασύνδεσης θα καταστεί στρατηγικός ενεργειακός κόμβος για όλη την Μεσόγειο.

«Αρα – πρόσθεσε – οφείλουμε με σοβαρότητα και υπευθυνότητα να βρούμε τις καλύτερες λύσεις που θα είναι προς όφελος των πολιτών μας, προς όφελος των ανθρώπων της Κρήτης αλλά και μια μείωση του κόστους, όπως ειπώθηκε, ένα κέρδος με τη διασύνδεση περίπου 300 με 400 εκατομμύρια».

Παράλληλα, επεσήμανε ότι με τα περιβαλλοντικά οφέλη τα οποία θα υπάρχουν με τη σύνδεση μόνο θετικά αποτελέσματα μπορεί να υπάρχουν.

Εμείς προτείναμε την λύση στην Κορακιά – συνέχισε ο Περιφερειάρχης – λέγοντας ότι «θα εξεταστεί απ τον ΑΔΜΗΕ, και περιμένουμε τις αντιπροτάσεις και πώς θα έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα. Είναι ταύτιση των απόψεών μας μαζί με τον δήμο Μαλεβιζίου και θεωρώ ότι ένα μεγάλο τέτοιο έργο ενεργειακό, πρέπει να υπάρχει η συναίνεση της τοπικής κοινωνίας και όπου υπάρχει η συναίνεση της τοπικής κοινωνίας μπορούν να γίνονται τέτοια έργα».