πραγματοποιήθηκε-με-μεγάλη-επιτυχία-145586
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ | 01.10.2015 | 14:03

Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η ημερίδα με θέμα: «Το Σύμφωνο των Δημάρχων και τα οφέλη του για τους πολίτες της Π.Ε. Μεσσηνίας»(εισηγήσεις)

Με τη συμμετοχή των αιρετών και στελεχών των ΟΤΑ της περιοχής, μαθητών σχολείων και πλήθους πολιτών πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2015 και ώρα 11 π.μ. – 3 μ.μ. στο Διοικητήριο, Ψαρών 15, Καλαμάτα η ημερίδα με θέμα: «Το Σύμφωνο των Δημάρχων και τα οφέλη του για τους πολίτες της Π.Ε. Μεσσηνίας»

Κατά την διάρκεια της ημερίδας που διοργάνωσε η Περιφέρεια Πελοποννήσου (Π.Ε. Μεσσηνίας) πραγματοποιήθηκαν εισηγήσεις για τα περιβαλλοντικά, οικονομικά και κοινωνικά οφέλη της εξοικονόμησης ενέργειας με βάση την Πανευρωπαϊκή Κίνηση «Σύμφωνο των Δημάρχων». Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων θα παρουσιάστηκαν:

-Το Σχέδιο Δράσης Αειφόρου Ενέργειας (ΣΔΑΕ) της Περιφέρειας Πελοποννήσου με επίκεντρο την Π.Ε. Mεσσηνίας

-Τα χρηματοδοτικά εργαλεία για την ωρίμανση/υλοποίηση έργων ενεργειακής απόδοσης

-Πρακτικοί τρόποι εξοικονόμησης ενέργειας από τους πολίτες.

Αναλυτικά:

Στον χαιρετισμό που απηύθηνε εκ μέρους του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρου Τατούλη η Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών – Δικτύων – Χωροταξίας: Ντίνα Νικολάκου, τόνισε ότι «η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει αποφασίσει να μοχλεύσει κονδύλια από το Πακέτο Γιούνκερ, από το οποίο μπορούν κατεξοχήν να χρηματοδοτηθούν έργα εξοικονόμησης ενέργειας. Γι’ αυτό το λόγο, πρόσθεσε η κ. Νικολάκου, η Περιφέρεια έχει στόχο να πρωτοπορήσει σε αυτόν τον τομέα και μέσα από τη συνεργασία με τους Δήμους να δημιουργηθούν Σχέδια Δράσης Αειφόρου Ενέργειας που αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για τη χρηματοδότηση τέτοιου είδους έργων. Δεν μιλάμε για πράσινα άλογα αλλά για έργα που θα τονώσουν την επιχειρηματικότητα και θα μειώσουν την ανεργία στην Πελοπόννησο», κατέληξε η κ. Νικολάκου

Στην εισήγησή της με τίτλο «Το Σύμφωνο των Δημάρχων και η σημασία του για την Π.Ε. Αργολίδας» η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Μεσσηνίας Ελένη Αλειφέρη υποστήριξε ότι «το Περιφερειακό Σχέδιο Δράσης θα λειτουργήσει ως πλαίσιο και βάση για την ανάπτυξη και την υλοποίηση του σχεδιασμού της Περιφέρειας σε θέματα Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας, αλλά και Βάση-Πλατφόρμα για τη σύνταξη του Σχεδίου Δράσης των Δήμων». Και πρόσθεσε: «Με δεδομένο ότι στη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020 οι ολοκληρωμένες παρεμβάσεις και ο ολοκληρωμένος ενεργειακός σχεδιασμός αποτελεί τη βάση των τοπικών επενδυτικών και αναπτυξιακών πρωτοβουλιών, η υλοποίηση του Σχεδίου της Περιφέρειας αναμένεται επιπλέον ότι :

 Θα τονώσει την τοπική οικονομία και την απασχόληση

 Θα συμβάλει στην εξοικονόμηση πολύτιμων πόρων (από την εξοικονόμηση ενέργειας)

 Θα αποφέρει σημαντικά περιβαλλοντικά οφέλη ( από την μείωση εκπομπών CO2)».

Στο χαιρετισμό του ο κ. Γιάννης Σαρρής, Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Πελοποννήσου με αρμοδιότητα Ενεργειακής Αναβάθμισης/ Εξοικονόμησης Ενέργειας προανήγγειλε τη δημιουργία Γραφείου Ενέργειας – Συμφώνου Δημάρχων: «Γίνονται προσπάθειες οργάνωσης και λειτουργίας του γραφείου αυτού, πιστεύουμε ότι θα το υλοποιήσουμε μέχρι τέλος του χρόνου», είπε χαρακτηριστικά. Και πρόσθεσε: «Σκοπός του γραφείου θα είναι Παροχή στρατηγικής καθοδήγησης, η οικονομική και τεχνική υποστήριξη στους Δήμους που εντάσσονται στο Σύμφωνο των Δημάρχων αλλά δεν διαθέτουν τις απαραίτητες δεξιότητες η πόρους για τη εκπλήρωση των απαιτήσεων τους, η προώθηση στους Δήμους την πρωτοβουλία να ενταχθούν και η βοήθεια σε αυτούς που ήδη έχουν ενταχθεί και θέλουν να υλοποιήσουν τα σχέδια Δράσης τους».

Ο Δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας προανήγγειλε ότι «ο Δήμος Καλαμάτας έχει εκδηλώσει το ενδιαφέρον του να υπογράψει το Σύμφωνο των Δημάρχων και τη δέσμευσή του να εκπονήσει Σχέδιο Δράσης Αειφόρου Ενέργειας (ΣΔΑΕ)», ενώ αναφέρθηκε σε σειρά έργων εξοικονόμησης ενέργειας που πραγματοποιούνται ή πρόκειται να υλοποιηθούν στο δήμο όπως στον τομέα του δημοτικού οδοφωτισμού, στο Δημοτικό Κολυμβητήριο, στη Δημοτική Αγορά αλλά και το νέο μηδενικού ενεργειακού κόστους δημαρχείο της πόλης που πρόκειται να κατασκευασθεί.

Ο Δήμαρχος Δυτικής Μάνης Γιάννης Μαραμπέας προανήγγειλε ότι «ο Δήμος Δυτικής Μάνης προτίθεται να συμμετάσχει στο Σύμφωνο των Δημάρχων. Ειδικότερα τα θέματα που αφορούν το Δήμο είναι η εξοικονόμηση ενέργειας στο δημοτικό φωτισμό και τα σχέδια για τις τοπικές υποδομές και συγκεκριμένα τα υδρευτικά αντλιοστάσια, η προώθηση εναλλακτικών μορφών ενέργειας και η εξοικονόμηση ενέργειας στις τουριστικές εγκαταστάσεις», πρόσθεσε ο κ. Μαραμπέας.

Ο Δήμαρχος Μεσσήνης Γιώργος Τσώνης, του οποίου ο δήμος είναι ο μόνος από τους έξι της Π.Ε. Μεσσηνίας που έχει ενταχθεί στο Σύμφωνο των Δημάρχων υποστήριξε ότι «η συμμετοχή στο Σύμφωνο των Δημάρχων βάση των κειμένων δείχνει θετικά στοιχεία ως αναπτυξιακού εργαλείου. Δυστυχώς στην πράξη η έλλειψη πόρων και η ελλιπής ενημέρωση από τα κέντρα αποφάσεων των μικρών σε δυναμικότητα δήμων όπως τον δικό μας δεν έχει ανταπεξέλθει των προσδοκιών», πρόσθεσε.

Ο Δήμαρχος Οιχαλίας Αριστείδης Σταθόπουλος δήλωσε ότι ο δήμος του προτίθεται να ενταχθεί στο Σύμφωνο των Δημάρχων, εκφράζοντας την ευχή «να αποτελέσει τον φάρο για την αφύπνιση της περιβαλλοντικής συνείδησης όλων ώστε να διαφυλάξουμε το μέλλον των παιδιών μας, ευχόμενος να αποτραπούν στο μέλλον οποιεσδήποτε τυχόν ενέργειες που θα επιβαρύνουν επιπλέον το ήδη βεβαρημένο περιβάλλον μας».

Ο Δήμαρχος Τριφυλίας Παναγιώτης Κατσίβελας, εξέφρασε την ισχυρή βούληση του να ενταχθεί άμεσα ο Δήμος Τριφυλίας στο Σύμφωνο των Δημάρχων, δηλώνοντας ότι θα προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο Γιάννης Γεώργιζας, σύμβουλος του Δημάρχου Πύλου-Νέστορος Δημήτρη Καφαντάρη μιλώντας εκ μέρους του Δημάρχου ο οποίος δεν μπόρεσε να είναι παρών λόγω της συνεδρίασης του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ της οποίας είναι αντιπρόεδρος, προανήγγειλε ότι «ο Δήμος Πύλου-Νέστορος αναδεικνύοντας την ισχυρή πολιτική βούληση και δέσμευσή του προς την κατεύθυνση του βιώσιμου ενεργειακού σχεδιασμού, έχει προσχωρήσει στο Σύμφωνο των Δημάρχων και προγραμματίζει συνεργασία με το Εργαστήριο Συστημάτων Αποφάσεων & Διοίκησης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) στα πλαίσια της οποίας αναμένεται να αναπτυχθεί το Σχέδιο Δράσης προκειμένου να υποβληθεί στο Σύμφωνο».

Ο Γιώργος Μαρκογιαννάκης, Μηχανολόγος Μηχανικός, MSc ανέπτυξε «Το Σχέδιο Δράσης Αειφόρου Ενέργειας (Σ.Δ.Α.Ε.) της Περιφέρειας Πελοποννήσου, τι προβλέπει και ποια τα αποτελέσματα / Η ευρωπαϊκή και η ελληνική εμπειρία από το Σύμφωνο των Δημάρχων». Σύμφωνα με τον κ. Μαρκογιαννάκη, για την υλοποίηση του ΣΔΑΕ είναι «σημαντική η συμμετοχή των τομέων που είναι έξω από τις δομές της Περιφέρειας και των Δήμων (οικιακός, τριτογενής, ιδιωτικές μεταφορές). Επίσης είναι καθοριστική η συμμετοχή των πολιτών και γι’ αυτό το λόγο απαιτείται ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και διάχυση των αποτελεσμάτων». Επιπλέον, ο κ. Μαρκογιαννάκης μίλησε για τη σημασία αφενός της εκμετάλλευσης των χρηματοδοτούμενων Εθνικών-Κοινοτικών δράσεων αλλά και αφετέρου των ΑΠΕ στην επίτευξη του στόχου.

Για τα «χρηματοδοτικά Εργαλεία για την Υλοποίηση Δράσεων Εξοικονόμησης Ενέργειας» μίλησε, τέλος, η Αριάδνη Μίχου, Αρχιτέκτονας, στέλεχος της ΠΕΤΑ ΑΕ. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στο ΕΣΠΑ 2014-2020, τον δανεισμό από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, τα υπόλοιπα Ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά μέσα, τις δυνατότητες των ΟΤΑ για χρηματοδότηση από τρίτους αλλά και τον συνδυασμό όλων των παραπάνω χρηματοδοτικών μέσων.

hmerida_messinia