Πραγματοποιήθηκε η 2η Πανελλήνια Συνδιάσκεψη του Δικτύου Δημοτικών και Περιφερειακών Συμπαραστατών

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η δεύτερη Πανελλήνια Συνδιάσκεψη του Δικτύου Δημοτικών και Περιφερειακών Συμπαραστατών στη Ρόδο, από τις 23 ως τις 25 Οκτωβρίου.

Η έναρξη των διαδικασιών της συνδιάσκεψης πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής (23/10 ) στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου από τον κύριο Φίλιππο Τριομμάτη.

Στην ομιλία του αναφέρθηκε στη λειτουργία του θεσμού στην Περιφέρειά Νοτίου Αιγαίου και την προσπάθεια των τελευταίων μηνών ώστε να οργανωθεί όσο το δυνατόν καλύτερα ,το γραφείο του Συμπαραστάτη τόσο στη Ρόδο όσο και στη Σύρο που είναι η έδρα της Περιφέρειας ,ανταποκρινόμενος έτσι άμεσα στα αιτήματα των Πολιτών από τις πρώτες μέρες της εκλογής του.

Επισήμανε δε, την αναγκαιότητα να ληφθούν υπόψη οι ιδιαιτερότητες των νησιωτικών περιοχών, και να διευκολυνθεί η εκλογή Συμπαραστάτη.

Στην ιστορία του θεσμού αναφέρθηκε ο κύριος Βασίλης Σωτηρόπουλος Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης στην Περιφέρεια Αττικής , επισημαίνοντας : «Μπορεί στην Ελλάδα να θεωρούμε τον Συμπαραστάτη μια καινοτομία, σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες όμως ο θεσμός μετράει αιώνες. Η δυνατότητα του πολίτη να προσφεύγει στην εξωδικαστική επίλυση διαφορών με τις δημοτικές υπηρεσίες, χωρίς να χρειάζεται δηλαδή να κινήσει χρονοβόρες και κοστοβόρες διαδικασίες, είναι αναπόσπαστο στοιχείο του κράτους δικαίου.

Ο Συμπαραστάτης διασφαλίζει ότι μια διαφορά μπορεί να λυθεί με διαμεσολάβηση, τηρώντας τις αρχές της ίσης μεταχείρισης, της αμεροληψίας και της διαφάνειας. Η λειτουργία του θεσμού πρέπει να είναι πρωταρχική μέριμνα κάθε δημοτικής και περιφερειακής αρχής.»

Tη θέση του θεσμού στο σήμερα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης παρουσίασε ο κύριος Χρήστος Βασματζίδης ,Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης στο Δήμο Αλεξανδρούπολης.:’’ Χρειάστηκε πολύ δουλειά για την εμπέδωση της λειτουργίας του θεσμού, καθώς οι πολίτες δεν ήταν εξοικειωμένοι με διαδικασίες διαμεσολάβησης, ενώ υπήρχαν περιπτώσεις άγνοιας βασικών τους δικαιωμάτων. Στην εποχή της κρίσης, ο θεσμός του Συμπαραστάτη εισήγαγε κάτι καινούριο και πρέπει να διαφυλαχθεί και να προστατευθεί ως πυρήνας μία διαφορετικής δημοκρατικής αντίληψης. Η προστασία των δικαιωμάτων του ανθρώπου, ατομικών και πολιτικών έχει γίνει το ερωτηματικό της συζήτησης. Ο θεσμός του Συμπαραστάτη έρχεται ακριβώς για να δώσει βεβαιότητες ή τουλάχιστον να συμβάλλει με στέρεες απαντήσεις, στο αυτοδιοικητικό τοπίο.
Είναι ο ενδιάμεσος διαμεσολαβητής μεταξύ δημότη και υπηρεσιών του Δήμου, που έχει ως σκοπό να συνδράμει στην καταπολέμηση φαινομένων κακοδιοίκησης. Το ζήτημα για την ολοκλήρωση της επιτυχούς διαμεσολάβησης είναι η πρόκληση εμπιστοσύνης ή αλλιώς η αξιοπιστία. Να πείσει τη διοίκηση για την ορθότητα των απόψεών του.’’

Τέλος τον λόγο πήρε ο Συντονιστής του Δικτύου κύριος Ευάγγελος Μιχάλης,Συμπαραστάτης στον Δήμο Σαρωνικού, ευχαρίστησε θερμά την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για την πολύτιμη βοήθεια στην διοργάνωση της συνδιάσκεψης καθώς και τον Δήμο Ρόδου για την φιλοξενία, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον κύριο Τριομμάτη και στις προσπάθειες για την ανάδειξη του θεσμού τόσο στην Περιφέρεια του όσο και ως μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής του Δικτύου.
Συνεχίζοντας ο κύριος Μιχάλης επισήμανε: ‘’Ο »Συμπαραστάτης» αποτελεί την πρώτη αιρετή ανεξάρτητη αρχή διαμεσολάβησης στη Δημόσια Διοίκηση και μάλιστα στο πιο κοντινό θεσμό στον πολίτη αυτόν της Τοπικής Αυτοδιοίκησης’’, παρουσίασε δε στατιστικά στοιχειά από τις ετήσιες εκθέσεις των Συμπαραστατών που αποδεικνύουν την αποτελεσματικότητα του θεσμού αφού το 80% των υποθέσεων που έφτασαν στον Συμπαραστάτη διευθετήθηκαν πλήρως !
Αποτελεσματικότητα που έδωσε στον θεσμό κύρος και την δυνατότητα να εκπροσωπείτε Πανελλαδικά από τον Δήμο Αλεξανδρούπολης ως τον Δήμο Μαλεβιζίου στην Κρήτη και από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων ως την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Ολοκληρώνοντας τον χαιρετισμό του ο Συντονιστής του Δικτύου Δημοτικών και Περιφερειακών Συμπαραστατών τόνισε:
’’ Οι μόνοι χαμένοι από την ύπαρξη του θεσμού του Συμπαραστάτη στη Τοπική Αυτοδιοίκηση ,είναι οι Δήμοι και οι Περιφέρειες που δεν έχουν εκλέξει! ‘’

Κύρια εργασία της συνδιάσκεψης ,το Σάββατο (24/10/2015) αποτέλεσε η αναβάθμιση του ιδρυθέντος το 2012 Δικτύου Συμπαραστατών σε νομικό πρόσωπο, με την παράλληλη διαμόρφωση προς τον σκοπό αυτό ενός καταστατικού.
Ο πρωτεύων λόγος της συγκρότησης του Δικτύου σε αυτοτελές νομικό πρόσωπο είναι η υποστήριξη του έργου των επιμέρους Συμπαραστατών, θωρακίζοντας με αυτό τον τρόπο την υψηλή ποιότητα των υπηρεσιών ανεξάρτητης διαμεσολάβησης. Αυτή η κίνηση θα συνδράμει τόσο στην εξάπλωση, όσο και στην βελτίωση της αποτελεσματικότητας του θεσμού του Συμπαραστάτη.

Στο δεύτερο μέρος της συνδιάσκεψης οι Συμπαραστάτες συζήτησαν και κατέληξαν σε συγκεκριμένες προτάσεις με σκοπό τη βέλτιστη λειτουργία του θεσμού σε όλη τη χώρα, όπως οι προτάσεις που είδη έχουν κατατεθεί στο Υπουργείο Εσωτερικών και κρίνονται ιδιαίτερα σημαντικές για την πορεία του θεσμού χωρίς να επιβαρύνουν δημοσιονομικά ,παράδειγμα :η εκλογή του Συμπαραστάτη από αυξημένη πλειοψηφία (2/3 του Δ.Σ. όπως προβλέπεται και τώρα)αλλά των παρόντων ώστε να μην μπλοκάρετε η διαδικασία με εσκεμμένες απουσίες και το να δοθεί η δυνατότητα στα Δημοτικά Συμβούλια νησιωτικών Δήμων που δεν καλύπτουν το πληθυσμιακό όριο των 20.000 κατοίκων ,να προκηρύσσουν την θέση του Συμπαραστάτη.
Οι Συμπαραστάτες συζήτησαν και συμφώνησαν σε προτάσεις που θα κατατεθούν στον διάλογο για την επερχόμενη αναμόρφωση του Ν. 3852/10 (Πρόγραμμα Καλλικράτης), τον οποίο έχει προαναγγείλει ο Υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κύριος Γιάννης Μπαλάφας.

ΟΤΑ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ, ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΔΙΚΤΥΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΤΩΝ


Αφήστε μια απάντηση