πεσυ-πελ-νήσου-εννέα-πολιτικές-προτάσ-274280
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ | 20.11.2012 | 08:04

ΠΕΣΥ Πελ/νήσου: Εννέα πολιτικές προτάσεις για Δημόσια Διοίκηση, Οικονομία

Την έντονη αντίθεση με την πολιτική της κυβέρνησης που με τις απόφασεις της αποδυναμώνει την Περιφερειακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση εξέφρασε το ΠΕΣΥ Πελοποννήσου με ψήφισμα που ελήφθη με αυξημένη πλειοψηφία. Στο ψήφισμα τίθενται εννέα προτάσεις «που συνιστούν μια άλλη πολιτική αντίληψη για τον τόπο, μια πολιτική παρεμβατική σε όλους τους τομείς της δομής του κράτους και της οικονομίας».

Οι εννέα παρεμβάσεις-προτάσεις

  • Οι περιφέρειες θα πρέπει να επωμιστούν το βασικό βάρος της αναπτυξιακής πορείας του τόπου, τη στιγμή που η κεντρική κυβέρνηση θα ασχολείται για πολλά χρόνια με την επίλυση των δημοσιονομικών προβλημάτων της χώρας
  • Οι περιφέρειες έχουν τη δυνατότητα να αναστρέψουν την κατάπτωση της δημόσιας εικόνας στα διεθνή φόρα με μικρότερο κόστος από την κεντρική κυβέρνηση.
  • Οι περιφέρειες θα πρέπει να ενισχυθούν έτι περαιτέρω με αρμοδιότητες όπως στα δάση, στα νερά, στη χωροταξία.
  • Η αρμοδιότητα της υγείας θα πρέπει να μεταφερθεί στις αιρετές Περιφέρειες από 1/1/2013, όπως προέβλεπε εξαρχής η μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη».
  • Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση θα πρέπει να επιστρέψει στην πρότερη κατάσταση, προ του 1990, ως Γενική Διεύθυνση Αποκεντρωμένης Διοίκησης, με γενικό γραμματέα υψηλόβαθμο στέλεχός της και όχι κομματικά διορισμένο.
  • Για την επόμενη προγραμματική περίοδο να υπάρξει διαπραγμάτευση στο επίπεδο της κεντρικής κυβέρνησης αλλά η κάθε περιφέρεια αυτόνομα και αυτοτελώς να έχει το δικό της πρόγραμμα. Θα πρέπει να πάψουν να υφίστανται τα τομεακά προγράμματα των Υπουργείων και να γίνουν πολυτομεακά και πολυταμειακά που θα τα χειρίζονται οι Περιφέρειες.
  • Οι Ενδιάμεσες Διαχειριστικές Αρχές να μετατραπούν σε Διαχειριστικές Αρχές.
  • Χαιρετίζουμε την απόφαση της κυβέρνησης να αποκεντρώσει το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων στην ευθύνη των Ααιρετών Περιφερειών.
  • Διεκδικούμε την κατάρτιση ειδικού αναπτυξιακού νόμου με ευθύνη των περιφερειών. Θα πρέπει να υιοθετηθούν συγκεκριμένες οριζόντιες βασικές αρχές του νόμου αυτού με ταυτόχρονη παροχή της δυνατότητας εξειδίκευσης σε κάθε Περιφέρεια, ανάλογα τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα.

«Οι προτάσεις αυτές συνιστούν μια άλλη πολιτική αντίληψη για τον τόπο, μια πολιτική παρεμβατική σε όλους τους τομείς της δομής του κράτους και της οικονομίας», ξεκαθάρισε ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης, μιλώντας στο ΠΕΣΥ, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι «δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να βλέπουμε το χθες ως την κινηματογραφική ταινία που παίζει τις ίδιες εικόνες μιας περιόδου που θα στιγματιστεί ως μια από τις χειρότερες του τόπου».

Το Μεσοπρόθεσμο θα στοιχίσει
πάνω από… 23 δισ. ευρώ

«Εκτίμησή μου είναι ότι το κόστος του μεσοπρόθεσμου δεν θα είναι 13,5 δισεκατομμύρια ευρώ, αλλά πάνω από 23 δις και αυτό θα είναι τραγωδία» σημείωσε ο περιφερειάρχης, σχολιάζοντας το κόστους τα μέτρα του μνημονίου 3, και τόνισε την αναντιστοιχία των προεκλογικών δεσμεύσεων της τρικομματικής κυβέρνησης με τις ενέργειές της, γεγονός «που επιτάσσει την καθολικότητα συμμετοχής στην εθνική προσπάθεια».

«Το πρόβλημα είναι δικό μας και εμείς πρέπει να το διαχειριστούμε. Πρέπει, ωστόσο, να το αντιμετωπίσουμε σύμφωνα με τη λογική που υπαγορεύει να μάθουμε από τα λάθη μας και σύμφωνα με ένα εθνικό σχέδιο σωτηρίας, το οποίο αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει και το οποίο έχουμε το θάρρος να υποστηρίξουμε δημόσια» υποστήριξε.