περιφέρεια-κρήτης-ποσό-66-εκ-ευρώ-για-τη-164864
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ | 29.05.2015 | 16:37

Περιφέρεια Κρήτης: Ποσό 66 εκ. ευρώ για την αντιμετώπιση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού  

Με κονδύλια ύψους 66 εκ. ευρώ θα συμβάλλει το επόμενο διάστημα η Περιφέρεια Κρήτης στην αντιμετώπιση της μάστιγας της φτώχειας που έχει δημιουργήσει η οικονομική κρίση στο νησί. Η Περιφέρεια Κρήτης είναι από τις πρώτες Περιφέρειες στη χώρα που έχουν ετοιμάσει τον στρατηγικό σχεδιασμό για την καταπολέμηση της φτώχειας και τα κονδύλια που θα διαθέσει  προέρχονται  από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ θα επιχειρηθεί η χρηματοδότηση να πολλαπλασιαστεί και με την διεκδίκηση εθνικών πόρων. Αυτό τονίστηκε στην σημερινή σημαντική ημερίδα που οργάνωσε η Περιφέρεια Κρήτης με την Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή στο Επιμελητήριο Ηρακλείου με θέμα «Η Στρατηγική της Περιφέρειας Κρήτης για τη φτώχεια και την Κοινωνική ένταξη», με την συμμετοχή βουλευτών, του Περιφερειάρχη Κρήτης, του Προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου, Περιφερειακών Συμβούλων, εκπροσώπων δήμων, κοινωνικών, εκπαιδευτικών φορέων, της Εκκλησίας Κρήτης, κ.α.

Στην ημερίδα όπου παρουσιάστηκε αναλυτικά ο στρατηγικός σχεδιασμός της Περιφέρειας Κρήτης για την καταπολέμηση της φτώχειας, ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης έκανε έκκληση για συνεργασία και συνέργεια όλων των κοινωνικών φορέων ώστε τα χρήματα που θα διατεθούν να έχουν προστιθέμενη αξία και πολλαπλασιαστικότητα, με στόχο να μειωθεί το μεγάλο ποσοστό φτώχειας, που όπως ανακοινώθηκε ανέρχεται στο 20% επί του πληθυσμού στο νησί. Στους σύντομους χαιρετισμούς τους οι βουλευτές της Κρήτης Μιχάλης Κριτσωτάκης, Σωκράτης Βαρδάκης, Βασίλης Κεγκέρογλου,  Κώστας Δαμαβολίτης, και ο εκπρόσωπος του Λευτέρη Αυγενάκη, επαίνεσαν την Περιφέρεια Κρήτης για τον στρατηγικό σχεδιασμό που εκπόνησε, μετά από δημόσια διαβούλευση, για την αντιμετώπιση της φτώχειας και την κοινωνική ένταξη.

Στην ημερίδα, παρουσία και της Προϊσταμένης της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής Περιφέρειας Κρήτης Μαρίας Κασσωτάκη,  ο  Διευθυντής Ερευνών  Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών Διονύσης Μπαλούρδος μίλησε με θέμα «Οι προκλήσεις προώθησης αποκεντρωμένων πολιτικών κοινωνικής ένταξης», η Φωτεινή Μαρίνη, Συντονίστρια Ομάδας Τεχνικού Συμβούλου «ΣΥΓΚΛΙΣΙΣ» με θέμα «Το διακύβευμα της κοινωνικής καινοτομίας ως εργαλείο κοινωνικής συνοχής και ανάπτυξης», ενώ ο αναπληρωτής καθηγητής ΤΕΙ Αθήνας-συντονιστής της ομάδας εμπειρογνωμόνων για την εκπόνηση Περιφερειακής Στρατηγικής Κοινωνικής Ένταξης Κρήτης, Γαβριήλ Αμίτσης παρουσίασε τις «Αρχές, Άξονες και Χρηματοδοτικά Εργαλεία της Στρατηγικής της Περιφέρειας Κρήτης».

Ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης σε δηλώσεις του ανέφερε, ότι, «Είμαστε από τις πρώτες Περιφέρειες της χώρας που έχουμε ετοιμάσει τον Στρατηγικό Σχεδιασμό για την καταπολέμηση της φτώχειας. Σήμερα βρίσκονται εδώ όλοι οι φορείς, η δημόσια διαβούλευση έχει ξεκινήσει εδώ και μεγάλο διάστημα, και ήδη έχουν κατατεθεί πάρα πολλές προτάσεις για την καταπολέμηση της φτώχειας. Αυτό που χρειάζεται , και κάνω έκκληση, είναι η συνεργασία, η συνέργεια όλων μας, τα χρήματα πρέπει να έχουν προστιθέμενη αξία και πολλαπλασιαστικότητα. Η χρηματοδότηση των 66 εκ. ευρώ για την Κρήτη δεν είναι αρκετή, και πρέπει να δούμε πως θα εξασφαλίσουμε και άλλους πόρους από το Υπουργείο» και πρόσθεσε: «Τον συντονισμό θα έχει η Περιφέρεια Κρήτης, από την πλευρά μας θα καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να διαχυθεί η χρηματοδότηση αυτή στις κατηγορίες ανθρώπων που πράγματι έχουν ανάγκη και αυτό είναι το ζητούμενο και θα επιδιωχθεί πάση θυσία. Θα βοηθηθούν συνάνθρωποι μας  που έχουν πράγματι ανάγκη.  Κλείνοντας η προγραμματική περίοδο, ευχόμαστε, να μην ξανά χρειαστούν άλλα τέτοια χρηματοδοτούμενα προγράμματα  για τη φτώχεια».

Ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Περιφέρειας Κρήτης στον τομέα Κοινωνικής Πολιτικής Λάμπρος Βαμβακάς επεσήμανε: «Προχωράμε στο συγκεκριμένο στρατηγικό σχεδιασμό με στόχο να δούμε το πλαίσιο των παρεμβάσεων που μπορούν να γίνουν από την Περιφέρεια Κρήτης και τους εμπλεκόμενους φορείς έτσι ώστε να βελτιωθούν ουσιαστικά οι συνθήκες διαβίωσης των ευπαθών ομάδων. Δυστυχώς υπάρχει αύξηση του ποσοστού των συνανθρώπων μας που βρίσκονται σε καθεστώς φτώχειας, ή σε ακραία φτώχεια. Οι παρεμβάσεις αυτές με την συνεργασία των κοινωνικών φορέων για την αντιμετώπιση της φτώχειας θα συζητηθούν και στο Περιφερειακό Συμβούλιο».

Από την πλευρά του ο Γαβριήλ Αμίτσης, αναπληρωτής καθηγητής ΤΕΙ Αθήνας-συντονιστής της ομάδας εμπειρογνωμόνων για την εκπόνηση Περιφερειακής Στρατηγικής Κοινωνικής Ένταξης Κρήτης τόνισε: «Έχουμε προχωρήσει σε καταγραφή των τεχνικών στοιχείων σε θέματα φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού στη Κρήτη με βάση δυο κριτήρια: Το πρώτο ο αριθμός αφορά τα άτομα που λαμβάνουν παροχές από το Κράτος στην Περιφέρεια Κρήτης και υπολογίζονται σε 85.000 άτομα, το δεύτερο η στατιστική αποτύπωση της φτώχειας, όπου το 20% περίπου του πληθυσμού της Κρήτης που ανέρχεται σε 620.000 άτομα, είναι κάτω από το στατιστικό όριο της φτώχειας όπως το έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.  Με βάση το στατιστικό όριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αυτή τη στιγμή φτωχοί θεωρούνται τα άτομα που το ετήσιο εισόδημα τους είναι κάτω από 5.025 ευρώ. Γνωρίζουμε ποιοι είναι οι φτωχοί, αλλά δυστυχώς δεν μπορούν να καλυφθούν από το Κράτος επιπρόσθετα περί τα 30.000 άτομα στο νησί. Από το ΠΕΠ Κρήτης για την περίοδο 2014-2020, που σημαίνει δέσμευση και αξιοποίηση πόρων μέχρι 31/12/2013, έχουν διατεθεί 66 εκ. ευρώ για θέματα χρηματοδότησης στρατηγικής καταπολέμησης της φτώχειας και του αποκλεισμού. Καταβάλλονται προσπάθειες από την Διαχειριστική Αρχή  της Περιφέρειας Κρήτης να εντοπιστούν και άλλες πηγές χρηματοδότησης.  Ο στόχος μας είναι σε πανελλαδικό επίπεδο, η Κρήτη να αξιοποιήσει τουλάχιστον 150 εκ. ευρώ. Τα κονδύλια, εκτιμάτε, ότι θα αρχίσουν να διατίθενται από τον Σεπτέμβριο του 2015».