πε-χαλκιδικής-τριήμερο-εκπαιδευτικό-241616
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ | 11.11.2013 | 19:00

ΠΕ Χαλκιδικής: Τριήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο για την ελαιοκαλλιέργεια

Ξεκίνησε σήμερα στον Πολύγυρο τριήμερο σεμινάριο με τίτλο «Μέθοδοι Βιώσιμης Διαχείρισης για την Ελαιοκαλλιέργεια» .

Το εκπαιδευτικό σεμινάριο διοργανώνει η Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών Χανίων και το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας που εδρεύει στη Μαδρίτη.

Η προσέλευση την πρώτη μέρα του σεμιναρίου που πραγματοποιείται στην αίθουσα συνεδριάσεων του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής ήταν μεγάλη.

Χαιρετισμούς απεύθυναν ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολος Τζιτζικώστας, ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης & Οικονομίας της Π.Κ.Μ. κ. Χρήστος Γκουντενούδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής κ. Ιωάννης Γιώργος, ο εντεταλμένος Περιφερειακός σύμβουλος της Π.Ε.Χ. κ. Δημήτριος Τζηρίτης και ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων κ. Χαρτζουλάκης.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής στην ομιλία του ανέφερε τα ακόλουθα:

“Όταν το καλοκαίρι μας δόθηκε η ευκαιρία να καταθέσουμε πρόταση μαζί με το Ινστιτούτο για χρηματοδότηση από το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας αμέσως δέχτηκα διότι η επιμόρφωση στον τομέα της ελιάς ήταν μία απαίτηση των Χαλκιδικιωτών που είχε ήδη καταγραφεί και επιτακτικά μας είχε ζητηθεί.

Η ελιά για εμάς εδώ τους Χαλκιδικιώτες είναι ο θησαυρός μας, που έχει κατακτήσει επώνυμα την παγκόσμια αγορά. Έχουμε προϊόντα ΠΟΠ την επιτραπέζια ελιά και το αγουρέλαιο καθώς και με  σχεδόν ολοκληρωμένη την διαδικασία για το ελαιόλαδο από το γαλανό Μεταγγιτσίου.

Πρέπει όλοι μας αξιοποιώντας τέτοιες επιμορφώσεις να βρούμε τρόπους να βελτιωθούμε σε όλα τα στάδια της παραγωγής ώστε να κάνουμε την ελαιοπαραγωγή βιώσιμη στο διηνεκές.

Πρέπει να τονίσω ότι την τελευταία μέρα του σεμιναρίου την Τετάρτη με συμμετοχή όλων θα  γίνει εποικοδομητική συζήτηση πάνω στα συμπεράσματα της εκπαίδευσης και θα γίνει μία καταγραφή όλων αυτών αλλά και ο σχεδιασμός για την αειφόρο ελαιοπαραγωγή για την περιοχή μας βασισμένη στα δεδομένα της Χαλκιδικής.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους όσους στήριξαν αυτήν την προσπάθεια όπως τον κ. Χαρτζουλάκη Δ/ντη του Ινστιτούτου Ελιάς, τον γεωπόνο κ. Τερτιβανίδη, το Επιμελητήριο Χαλκιδικής που μας παραχώρησε ευγενικά την αίθουσα, τις Ενώσεις του Νομού, τον Σύλλογο Μεταποιητών, αλλά και υπηρεσιακούς παράγοντες  οι οποίοι εργάσθηκαν για την επιτυχία της εκπαίδευσης.

Εύχομαι καλή επιτυχία σε όλους και ελπίζω τα αποτελέσματα αυτής της εκπαίδευσης να βοηθήσουν όλους.”

Φωτογραφικό υλικό στην ιστοσελίδα www.pkm.gov.gr