π-πελοποννήσου-800-θέσεις-εργασίας-με-το-210206
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ | 08.07.2014 | 16:02

Π. Πελοποννήσου: 800 θέσεις εργασίας με το πρώτο έργο ΣΔΙΤ για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση Απορριμμάτων

Ξεκινά στην Πελοπόννησο το πρώτο έργο Σύμπραξης Δημόσιου- Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) για την ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Περιβάλλοντος (ΥΠΕΚΑ), με το έργο της Πελοποννήσου, τα επόμενα δύο χρόνια, πρόκειται να επενδυθούν περισσότερα από 130 εκατ. ευρώ και επιπρόσθετα, άλλα 30 εκατ. ευρώ δημόσιας χρηματοδότησης, εκτός του έργου ΣΔΙΤ, για τα έργα αποκατάστασης των 82 ανεξέλεγκτων χωματερών (ΧΑΔΑ). Επίσης, δημιουργούνται 600 θέσεις εργασίας στην περίοδο κατασκευής και 200 μόνιμες θέσεις εργασίας στην 25ετή περίοδο λειτουργίας.

Σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ, το συγκεκριμένο έργο ΣΔΙΤ Περιφέρειας Πελοποννήσου περιλαμβάνει την ευθύνη μελέτης, κατασκευής και λειτουργίας τριών υπερσύγχρονων Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) και δύο Σταθμών Μεταφόρτωσης (ΣΜΑ), που αναμένεται να λύσουν οριστικά και με τον πλέον ενδεδειγμένο περιβαλλοντικά, τεχνολογικά και οικονομικά τρόπο το πρόβλημα των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο για τα επόμενα 25 χρόνια, σηματοδοτώντας την αρχή του τέλους της ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων στους 82 ΧΑΔΑ της Πελοποννήσου.

Μάλιστα, εκτιμάται ότι η βαθμιαία παύση λειτουργίας όλων των ΧΑΔΑ τους επόμενους 10 μήνες, λόγω της υλοποίησης των έργων προσωρινής διαχείρισης και η πλήρης περιβαλλοντική αποκατάστασή τους πριν το τέλος του 2015, θα μειώσει το χρηματικό πρόστιμο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου τουλάχιστον κατά το ένα τρίτο, εξοικονομώντας πολύτιμους πόρους ύψους 10 εκατ. ευρώ, σε μια δύσκολη περίοδο για τη χώρα.

Με την υλοποίηση του έργου αναμένεται η μεγιστοποίηση της διαλογής απορριμμάτων στην πηγή, η ανακύκλωση και η εκτροπή των βιοαποδομήσιμων αποβλήτων από την ταφή μέσω της κομποστοποίησης, η παραγωγή πράσινης ενέργειας, που καλύπτει τις ενεργειακές ανάγκες των τριών ΜΕΑ.

Επιπλέον, όπως σημειώνει το ΥΠΕΚΑ, οι περιβαλλοντικοί όροι που επιβάλλονται και αφορούν στην κατασκευή, λειτουργία, παρακολούθηση αλλά και στην μετέπειτα φροντίδα/αποκατάσταση του έργου είναι εξαιρετικά αυστηροί και διασφαλίζουν πλήρως το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον, ενώ η εφαρμοζόμενη τεχνολογία χαρακτηρίζεται ως τεχνολογία αιχμής.

Όπως επισημαίνεται από το υπουργείο Περιβάλλοντος, η χώρα προχωρά με γοργούς ρυθμούς στην υλοποίηση 13 έργων ΣΔΙΤ διαχείρισης των απορριμμάτων σε όλη τη χώρα, με επενδύσεις που ανέρχονται συνολικά σε περίπου 1 δισ. ευρώ.