Π. Πελοποννήσου: Αντιδράσεις για τις… εκτός έδρας δηλώσεις Σηφουνάκη

Ως «βόμβα» έσκασε στην Περιφέρεια Πελοποννήσου η δήλωση του αναπληρωτή υπουργού ΠΕΚΑ Νίκου Σηφουνάκη, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου για την αναθεώρηση των περιφερειακών χωροταξικών σχεδίων, για αλλαγή στην έδρα-πόλη της περιφέρειας. Ωστόσο, συμπολίτευση και αντιπολίτευση στο περιφερειακό συμβούλιο φαίνεται πως έχουν κοινή γραμμή πλεύσης απέναντι στον κ. Σηφουνάκη: ΟΧΙ.

Εντός έδρας, λοιπόν, ο αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας Βαγγέλης Γιαννακούρας τάχθηκε υπέρ της αξιολόγησης και αναθεώρησης των περιφερειακών ταξικών σχεδίων, αλλά σημείωσε πως «αποφασίζουμε εμείς ως αιρετή περιφερειακή αρχή για το μέλλον του τόπου μας» και «και εντέλει εμείς ως περιφερειακή Αρχή και το αιρετό περιφερειακό συμβούλιο είμαστε που έχουμε τον τελευταίο λόγο και τέτοιο ζήτημα δεν τίθεται».

«»Καλλικράτης» κι εδώ;»

Ο επικεφαλής τής μείζονος αντιπολίτευσης και της παράτακης «Δυνατή Πελοπόννησος» Δημήτρης Δράκος σε δηλώσεις του σχολίασε τα όσα είπε ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ για την αλλαγή έδρας: «Αφήνει ένα εντελώς ύποπτο υπονοούμενο για την έδρα της περιφέρειάς μας. «Καλλικράτης» κι εδώ; «Καλλικράτης» παντού; Τι θα γίνει τέλος πάντων; […] Η Τριπολιτσά είναι η ιστορική διοικητική και γεωγραφική πρωτεύουσα της Πελοποννήσου […] Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι και θα παλέψουμε για την διατήρηση της έδρας στην Τρίπολη […] Είμαι βέβαιος ότι θα είμαστε μαζί με την πλειοψηφία στο ίδιο μετερίζι για την υπόθεση αυτή».

«Σχέδιο κυβέρνησης και ΕΕ για 6-7 περιφέρειες»

Ο επικεφαλής τής «Λαϊκής Συσπείρωσης» Νίκος Γόντικας, σε δηλώσεις του για το θέμα, τόνισε: «Εμείς, μαζί με το συνολικό πλαίσιο αντιπαλέματος της πολιτικής της κυβέρνησης των αλλαγών στην τοπική διοίκηση, την περιφερειακή και των αλλαγών που έχουν να κάνουν με τα εργασιακά, τα ασφαλιστικά και τα συνολικά δικαιώματα των εργαζόμενων, θα είμαστε και σ’ αυτό απέναντι. Μαζί μ’ αυτές τις εξελίξεις, δεν αποκλείεται καθόλου το αρχικό σχέδιο της κυβέρνησης και της Ε.Ε για έξι, εφτά περιφέρειες στην Ελλάδα, να μπει κι αυτό σε υλοποίηση. Εμάς δε θα μας εκπλήξει κάτι τέτοιο».

«Κεραυνός εν αιθρία»

Ο Λάμπρος Μπούκλης, περιφερειακός σύμβουλος και επικεφαλής τού συνδυασμού «Οικολογική Συμπολιτεία του Μοριά» σημείωσα πως «συμφωνούμε γενικά σε μια επαναξιολόγηση όλων των θεμάτων με θέμα το περιβάλλον, την οικονομία και την κοινωνία, θα έλεγα όμως ότι η αλλαγή έδρας μιας περιφερειακής Αρχής, όπως η Πελοπόννησος, με τα χίλια τόσα προβλήματα και με τις χίλιες τόσες ελπίδες -αν θέλετε όλων μας-, θεωρώ ότι είναι κεραυνός εν αιθρία».

Η Νέα Δημοκρατία

Κατά της αλλαγής έδρας της περιφέρειας Πελοποννήσου τάχθηκε, εξάλλου, και ο γραμματέας της Ν.Δ. Ανδρέας Λυκουρέτζος, δηλώνοντας παράλληλα ότι θα αγωνιστεί με όλες του τις δυνάμεις για να μη γίνει κάτι τέτοιο.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
ΟΤΑ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ