Π. Νοτίου Αιγαίου: Όχι αύξηση στο ΦΠΑ στα νησιά

Ως  «ελάχιστο αντισταθμιστικό μέτρο απέναντι στις μειονεξίες που έχει ο νησιωτικός χώρος» χαρακτηρίζουν, με επιστολή τους προς τον Πρωθυπουργό, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, ο δήμαρχος Ρόδου και τοπικοί φορείς το μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά.

Εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους και τον προβληματισμό τους στο ενδεχόμενο κατάργησής του, που σήμερα είναι 13%, και τονίζουν «οι μειωμένοι συντελεστές δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται ως μια συνήθης «ευνοϊκή ή χαριστική φορολογική ρύθμιση» που ανάλογα με τις συγκυρίες τίθεται προς αμφισβήτηση, αίρεται και καταργείται».

Στην επιστολή τους οι αιρετοί και τοπικοί παράγοντες τονίζουν πως «το ειδικό καθεστώς που ισχύει στα νησιά μας είναι μια βαθιά και εξόχως πολιτική επιλογή της Ελληνικής Πολιτείας […] Πρέπει πλέον να γίνει επιτέλους αντιληπτό και κατανοητό από κάθε «εισηγητή» τεχνοκράτη, εγχώριο ή ξένο, ότι το ειδικό καθεστώς που ισχύει στα νησιά μας είναι μια βαθιά και εξόχως πολιτική επιλογή της Ελληνικής Πολιτείας ως μια έμπρακτη απόδειξη, ότι ο ευαίσθητος κοινωνικά, οικονομικά και εθνικά νησιωτικός χώρος του Αιγαίου τυγχάνει της πρόνοιας, της φροντίδας και της προστασίας του κράτους.

»Είναι ίσως από τα ελάχιστα προνόμια που προστατεύουν και αναδεικνύουν την ιδιαιτερότητα του νησιωτικού χώρου, επιβεβαιώνουν και θωρακίζουν τις βασικές αρχές της νησιωτικότητας και υπακούουν στο γράμμα και στο πνεύμα του Συντάγματος της χώρας μας (άρθρα 101 και 106), όπως και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (άρθρα 167,220 και 246)».

Η επιστολή, που κοινοποιείται στον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου, υπογράφεται από τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιάννη Μαχαιρίδη, τον δήμαρχο Ρόδου Στάθη Κουσουρνά, τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Κώστα Χρυσοχοΐδη, τον πρόεδρο του ΤΕΕ Ιάκωβο Γρύλλη, τον πρόεδρο του Οικονομικού Επιμελητηρίου Μιχαήλ Μιχαήλ, τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου Κώστα Σαρρή και τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Ρόδου Σάββα Χατζησάββα.

Από πλευράς κυβέρνησης, πάντως, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Σκανδαλίδης και ο υφυπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης Παναγιώτης Ρήγας, που συμμετείχαν στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου, διέψευσαν τα περί αύξησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ. «Το υπουργείο Οικονομικών δεν έθεσε θέμα κατάργησης ΦΠΑ», σημείωσε ο κ. Σκανδαλίδης. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κ. Ρήγας, ο οποίος υποστήριξε ότι δεν υπάρχει κανένα ζήτημα αυτή τη στιγμή από πλευράς του υπουργείου Οικονομικών.

Βλ. ολόκληρη την επιστολή των αυτοδιοικητικών και παραγωγικών φορέων του Νοτίου Αιγαίου, κάνοντας κλικ εδώ.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
ΟΤΑ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ