Π. Κρήτης: Δάνειο για επενδύσεις από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα

Μετά το Δήμο Ηρακλείου, και η Περιφέρεια Κρήτης ζητά δάνειο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ). Αυτό προέκυψε από τις διαδοχικές συναντήσεις στελέχων τής ΕΤΕπ με τον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη (προχθές) και το δημάρχο Ηρακλείου Γιάννη Κουράκη (χθες).

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Αρναουτάκης εξέφρασε την επιθυμία του στα στελέχη της ΕΤΕπ (τον κ. Θέμη Κουβαράκη, μέχρι πρόσφατα επικεφαλής των χρηματοδοτήσεων για την Ελλάδα, και τον αντικαταστάτη του κ. Κωνσταντίνο Συναδινό) για δανεισμό, με προνομιακό επιτόκιο λιγότερο του 1,5% και μεγάλη διάρκεια αποπληρωμής -ανάλογο με αυτό που δόθηκε στο Δήμο Ηρακλείου-, και συζήτησε με τους δύο τραπεζίτες όλες τις παραμέτρους της συνεργασίας.

Από πλευράς ΕΤΕπ, ο κ. Κουβαράκης σημείωσε ότι η τράπεζα θα συνδράμει την περιφέρεια Κρήτης, όπου είναι δυνατόν, και δήλωσε ανοιχτός και στο θέμα της χρηματοδότησης του αεροδρομίου Καστελίου και έτοιμος να δει τις όποιες λεπτομέρειες της ενδεχόμενης χρηματοδότησης όταν επιλεγεί ο ανάδοχος.

Εάν τελικά η Περιφέρεια Κρήτης χρηματοδοτηθεί μέσω δανείου από την ΕΤΕπ, τότε θα μπορέσει να χρηματοδοτήσει τις επενδύσεις της με κόστος χαμηλότερο από το κόστος των συνήθων πηγών δανεισμού, ενώ η μεγάλη διάρκεια αποπληρωμής του δανείου θα της επιτρέψει να κατανείμει σε μακρά περίοδο τη δημοσιονομική επιβάρυνση.

Δήμος Ηρακλείου-ΕΤΕπ

Στο Δήμο Ηρακλείου, κύρια θέματα μεταξύ των δύο πλευρών ήταν ο προγραμματισμός υλοποίησης των έργων του πόλης, που εντάσσονται στο πλαίσιο της σύμβασης χρηματοδότησης μέσω της ΕΤΕπ, καθώς η ένταξη σ’ αυτό τής αξιοποίησης του ακινήτου Αθηνά

Οι τραπεζίτες έκριναν ως θετικές τις προτάσεις του δημάρχου Νίκου Κουράκη όσον αφορά στην αξιοποίηση του ακινήτου Αθηνά και τις υπηρεσίες που θα προσφέρει στο δημότη, όπως επίσης θετικά είδαν και την ανάπλαση της ευρύτερης περιοχής.

Επιπλέον, ο κ. Κουράκης Ηρακλείου παρουσίασε το πρόγραμμα του δήμου, που επικεντρώνεται κυρίως στα μεγάλα έργα και στις υποδομές, μέσω των οποίων θα δοθούν όλες εκείνες οι δυνατότητες για την ανάπτυξη της τοπικές οικονομίας.

Υπενθυμίζεται πως ΕΤΕπ και Δήμος Ηρακλείου έχουν υπογράψει από το 2008 δάνειο, ύψους 50 εκατ. ευρώ, δάνειο που εντάσσεται στη δράση για «πράσινη οικιστική ανάπτυξη» που προωθεί η τράπεζα στην Ελλάδα και στο πρόγραμμα επενδύσεων αστικής ανάπτυξης «Πράσινο Ηράκλειο 2008-2013» που υλοποιεί ο δήμος.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
ΟΤΑ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ