Π. Κ. Μακεδονίας: Ενημέρωση γονέων για φυματίωση

Ενημερωτικές ομιλίες με θέμα την προφύλαξη από τη φυματίωση, μέσω των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων, πραγματοποιεί από αύριο στους γονείς των παιδιών τής σχολικής ηλικίας στη Θεσσαλονίκη η Διεύθυνση Υγείας τής Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και το Τμήμα Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας

Αφορμή για την ενημέρωση των γονέων η 24η Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα κατά της φυματίωσης, η οποία -σημειωτέον- αποτελεί την υπ’ αριθμόν ένα λοιμώδη αιτία θανάτου στον κόσμο.

Αναλυτικότερα, θα πραγματοποιηθούν οι παρακάτω ομιλίες:
– Στις 28 Μαρτίου 2011, στο 2ο και στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Μενεμένης (στο χώρο του 4ου Δημοτικού Σχολείου),
– Στις 30 Μαρτίου 2011, στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Περαίας στο Δήμο Θερμαϊκού, και
– Στις 4 Απριλίου 2011, στο 9ο και στο 12ο Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου.

H «νόσος των φτωχών»

Η φυματίωση ονομάζεται και «νόσος των φτωχών», αφού αναπτύσσεται σε δυσχερείς συνθήκες διαβίωσης και προτιμά τους οργανισμούς που είναι ήδη εξασθενημένοι από τις ασθένειες, τις κακουχίες και την ελλιπή διατροφή. Στις δυτικές κοινωνίες, αιτίες της είναι η αύξηση της μετανάστευσης, οι τοπικές εστίες φτώχειας και εξαθλίωσης.

Τα στοιχεία… αποστομωτικά

– Το 1/3 του πληθυσμού της γης έχει μολυνθεί χωρίς να παρουσιάζει συμπτώματα.
– 9,4 εκατ. άνθρωποι νοσούν κάθε χρόνο.
– 2 εκατ. άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο.
– 1 δισ. άνθρωποι θα μολυνθούν μέχρι το 2020
– Το 75% των ασθενών είναι μεταξύ 15-54 ετών
– Το 95% των περιστατικών ανήκει σε χώρες του τρίτου κόσμου.

Η Ελλάδα

Με την αυξημένη μετανάστευση, κυρίως από χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ προς την Ελλάδα, σε συνδυασμό με μία υστέρηση στο πρόγραμμα εμβολιασμού, από τα τέλη της δεκαετίας του ’80 και μετά, παρουσιάστηκε μια ήπια αύξηση των δεικτών της φυματίωσης και της επικίνδυνης πολυανθεκτικής φυματίωσης στην Ελλάδα. Ευτυχώς, τα τελευταία χρόνια, παρά τις οικονομικές δυσκολίες, με τη δραστηριοποίηση της επιστημονικής κοινότητας φαίνεται να επικρατεί πάλι μια τάση μείωσης της νόσου, σύμφωνα με στοιχεία του ΚΕΛΠΝΟ.

Η Επιτροπή Φυματίωσης εκπονεί το Εθνικό Πρόγραμμα Ελέγχου της Φυματίωσης (ΕΠΕΦ) ώστε να είναι εφικτοί οι στόχοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, που είναι η μείωση του ρυθμού μετάδοσης αλλά και των θανάτων έως το πρώτο μισό του 2015, με απώτερο στόχο την εκρίζωση της νόσου.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
ΟΤΑ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ