π-ε-ρεθύμνου-εκπαιδευτικό-πρόγραμμα-κ-273288
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ | 30.11.2012 | 02:17

Π.Ε. Ρεθύμνου: Εκπαιδευτικό πρόγραμμα ΚΕΚΑΠΕΡ

Συνάντηση με την αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνης, κα Μαρία Λιονή, είχαν χθες οι 15 συμμετέχοντες στο πρόγραμμα για τις εκπαιδευτικές ανάγκες του πληθυσμού στις αγροτικές περιοχές, που υλοποιείται από το Υπουργείο Παιδείας και το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ).

Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος στελέχη εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και δημοσίων οργανισμών από 15 χώρες της Ε.Ε. πραγματοποιούν επίσκεψη μελέτης στην Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνης από 26 – 30 Νοεμβρίου 2012, με το συντονισμό του Κέντρου Επαγγελματικής Κατάρτισης Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης – Περιφέρειας Κρήτης (ΚΕΚΑΠΕΡ- Περιφέρειας Κρήτης), το οποίο από το 1997 έχει υλοποιήσει ένα μεγάλο αριθμό προγραμμάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης μέσω των προγραμμάτων λαϊκής επιμόρφωσης.

Η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνης, κα Μαρία Λιονή, καλωσόρισε στην Περιφερειακή Ενότητας Ρεθύμνης τους 15 συμμετέχοντες του προγράμματος και σε ένα σύντομο χαιρετισμό της αναφέρθηκε στην αναπτυξιακή στρατηγική της Περιφέρειας Κρήτης. Μεταξύ άλλων δήλωσε:

«Ως Περιφέρεια Κρήτης στόχος μας είναι να ενισχύσουμε την επιχειρηματικότητα και να αναδείξουμε τις παραγωγικές μας δυνατότητες μέσα από συγκεκριμένες παρεμβάσεις και στους τρεις παραγωγικούς τομείς, δίνοντας κυρίαρχο βάρος στο να αναδειχτεί η γεωργοκτηνοτροφία σε θεμέλιο λίθο της κρητικής οικονομίας και παράλληλα στο να ενσωματωθούν στο δευτερογενή τομέα οι νέες τεχνολογίες.

Σε ό,τι αφορά στον πρωτογενή τομέα (γεωργία – κτηνοτροφία) σχεδιάζουμε παρεμβάσεις ώστε η παραγωγή μας να βελτιωθεί ποσοτικά και ποιοτικά κάνοντας τα προϊόντα μας πιο ανταγωνιστικά. Θέλουμε μέσα από τα προϊόντα μας να αναδεικνύονται τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της κρητικής γεωργίας και διατροφής, που πρέπει να συνδέονται και να συμπληρώνουν και τους λοιπούς παραγωγικούς τομείς, όπως ο τουρισμός και η βιοτεχνία. Οι παραγωγοί μας χρειάζονται στήριξη σε αυτή τους την προσπάθεια με τη μορφή της επιστημονικής έρευνας και συνδρομής καθώς και με την παροχή κινήτρων για καινούριες επενδύσεις και δραστηριότητες.

Στο δευτερογενή τομέα μεγάλο στοίχημα αποτελεί η διεύρυνση και ο εκσυγχρονισμός της παραγωγικής βάσης του τομέα σε συνδυασμό με την εξωστρέφεια των επιχειρήσεων και το άνοιγμά τους σε αγορές του εξωτερικού. Καίριας σημασίας είναι η σύνδεση του τομέα αυτού με τον πρωτογενή τομέα δίνοντας έμφαση στις μονάδες και επιχειρήσεις που ασχολούνται με την τυποποίηση των αγροτικών προϊόντων.

Τέλος, για τη «ναυαρχίδα» της τοπικής οικονομίας, τον Τουρισμό, πιστεύουμε ότι είναι επιβεβλημένη μια εκ βάθρων επαναπροσέγγιση της τουριστικής μας πολιτικής και προώθησης του τουριστικού μας προϊόντος. Με έμφαση σε στοχευμένες αγορές και προβολή της Κρήτης ως ενιαίου τουριστικού προορισμού. Χρειάζεται ακόμα η ενίσχυση των επενδύσεων για την προώθηση νέων και εναλλακτικών μορφών τουρισμού για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και η στο έπακρο αξιοποίηση του συγκριτικού πλεονεκτήματος, που ονομάζεται «κρητική διατροφή».

Στη συνέχεια ακολούθησε ενημερωτική εισήγηση του Ειδικού Συνεργάτη της Αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνης, κ. Γιάννη Πολυχρονάκη, με θέμα το θεσμικό πλαίσιο του «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ» και την οργανωτική δομή της Περιφέρειας Κρήτης και αμέσως μετά οι συμμετέχοντες του προγράμματος επισκέφτηκαν τα γραφεία του ΕΛ.ΓΟ «Δήμητρα» καθώς και της ΕΑΣ Ρεθύμνης, όπου ενημερώθηκαν για τις δραστηριότητες των φορέων και τα προγράμματα εκπαίδευσης νέων γεωργών.