Π. Δυτ. Ελλάδας: Πασχαλινός «μπουναμάς» 16,5 εκατ. ευρώ σε εφτά υπουργούς

Την άμεση ανάγκη να τακτοποιηθούν οι οφειλές του Οργανισμού Σχολικών Κτηρίων (ΟΣΚ) προς την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας προκειμένου να αρθεί το οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται σήμερα υπουγραμμίζει ο περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας, με επιστολή του προς τους συναρμόδιους υπουργούς και τον πρόεδρο του Οργανισμού, μετά μάλιστα και την πρόσφατη παρέμβασή του στη συνεδρίαση των περιφερειαρχών στην Αθήνα.

Η επιστολή του κ. Κατσιφάρα απευθύνεται: στους υπουργούς Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου, Περιφερειακής Ανάπτυξης Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και υποδομών και Μεταφορών Δημήτρη Ρέππα, στους υφυπουργούς Παιδείας Εύη Χριστοφιλοπούλου, Οικονομικών Φίλιππο Σαχινίδη και Περιφερειακής Ανάπτυξης Παναγιώτη Ρήγα καθώς επίσης και στον πρόεδρο του ΟΣΚ Ηρακλή Δρούλια.

Στην επιστολή του, μεταξύ άλλων, ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας αναφέρει ότι «η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας βρίσκεται μπροστά σε ένα μεγάλο αδιέξοδο με την αντικειμενική αδυναμία αποπληρωμής οικονομικών υποχρεώσεων και χρεών που δεν βαρύνουν την ίδια και την πολιτική της, αλλά που επωμίζεται ως κληρονόμος και διάδοχος σχεδιασμών και οικονομικών απαιτήσεων προς τρίτους από τις πρώην νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις…

»Το πρόγραμμα αποκατάστασης της σχολικής στέγης, ενώ φαινόταν λυτρωτικό και φιλόδοξο, σήμερα, σχεδόν τρία χρόνια μετά, γίνεται για την περιφέρεια εφιαλτικό, αφού ουσιαστικά ο ΟΣΚ έχει κηρύξει στάση πληρωμών. Συνέπειες της ελλιπούς χρηματοδότησης είναι να παραμένουν απλήρωτοι οι εργολάβοι, να στενάζουν οι τοπικές οικονομίες, τα έργα στον ευαίσθητο τομέα της παιδείας να είναι βαλτωμένα και ημιτελή, ενώ παράλληλα υπάρχει και αδυναμία ένταξης νέων έργων στο ΕΣΠΑ…

»Κατανοούμε τις δύσκολες στιγμές που περνά η πατρίδα μας καθώς και την τιτάνια προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση και οι υπουργοί για την εξυγίανση των δημοσιονομικών. Εμείς, συμμετέχουμε ενεργά σε αυτή την εθνική προσπάθεια. Είμαστε, όμως, απόλυτα πεπεισμένοι ότι ο νέος θεσμός της περιφέρειας που είναι η αξιόπιστη απάντηση στην αλλαγή της λειτουργίας του κράτους δεν πρέπει να αναλώσει την φρεσκάδα του και την ζωντάνια του με τον αγώνα μόνο για αποπληρωμή οικονομικών απαιτήσεων παρελθόντων ετών. Αντίθετα, οφείλει να αφοσιωθεί στο νέο αναπτυξιακό σχεδιασμό της ελληνικής περιφέρειας, τη μείωση της σπατάλης και στην ορθολογική διαχείριση των περιορισμένων διαθέσιμων πόρων».

Τι οφείλει ο ΟΣΚ

Αθροιστικά, ο ΟΣΚ οφείλει στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ποσό που φτάνει τα 16,5 εκατ. ευρώ. Αναλυτικότερα, ανά περιφερειακή ενότητα οι οφειλές κατανέμονται ως εξής:

περιφερειακή ενότητα Αχαΐας: Από το επιχειρησιακό πρόγραμμα του ΟΣΚ οφείλονται 9.492.000 ευρώ, από το πρόγραμμα σχολικής στέγης (επισκευές-κατασκευές) 745.000 ευρώ και από πιστώσεις ειδικών έργων 817.000 ευρώ.

περιφερειακή ενότητα Ηλείας: 860.000 ευρώ

περιφερειακή ενότητα Αιτωλοακαρνανίας: 4.600.000 ευρώ.

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
ΟΤΑ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ