οι-μεγαλύτεροι-χαυλιόδοντες-του-κόσμ-320233
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ | 01.12.2008 | 00:00

Οι μεγαλύτεροι χαυλιόδοντες του κόσμου, ηλικίας τριών εκατ. ετών φέρνουν τουρίστες στα Γρεβενά

Μοναδικά ευρήματα φέρνουν διαχρονικά στο φως την προϊστορία των Γρεβενών. Πρώτα ο γίγαντας των Αμπελιών 200.000 ετών, δηλαδή ένας ελέφαντας θερμών κλιμάτων, του είδους Elephas (Paleoloxodon) antiquus. Ακολούθως οι γίγαντες της Μηλιάς, δηλαδή τεράστιοι μαστόδοντες (προβοσκιδωτά, πρόγονοι των σημερινών ελεφάντων) του είδους Mammut borsoni, με ύψος 3,5 μέτρα και βάρος 6,5 τόνους. Οι μαστόδοντες μαζί με άλλα ζώα δείχνουν την εικόνα του παρελθόντος που ήταν διαφορετική από τη σημερινή: το παλαιοπεριβάλλον περιελάμβανε αχανείς εκτάσεις σαβάνας με πυκνά δάση. Μεγάλα σαρκοφάγα αιλουροειδή με τεράστιους πριονωτούς κυνόδοντες (μαχαιρόδοντες), αρκούδες, λύγκες, αγριοθήρια κυνηγούσαν τα φυτοφάγα, μεταξύ των οποίων ρινόκεροι, ιππάρια, τάπιροι, βοοειδή, ελαφοειδή και αγριόχοιροι που περιπλανιόταν στην περιοχή πριν 3 εκατ. χρόνια.

                                              Πέντε μέτρα μήκος!

Το 2007, τα λείψανα ενός ακόμα απολιθωμένου ζώου υπερτόνισαν το διεθνές ενδιαφέρον για τη σπουδαιότητα της περιοχής της Μηλιάς. Οι χαυλιόδοντες του ζώου, ηλικίας τριών εκατ. ετών και μήκους 5,02 μ., αποτελούν, χωρίς αμφιβολία τους μεγαλύτερους που έχουν βρεθεί στον κόσμο. Πρόκειται για ένα αρσενικό ζώο, η βιολογική ηλικία του οποίου, υπολογίζεται μεταξύ 25 και 30 χρόνων. Τα αποτελέσματα των ανασκαφών μας παρέχουν εξαιρετικά σημαντικές πληροφορίες για το γεωλογικό παρελθόν της περιοχής, για τα είδη που την κατοικούσαν, για την καταγωγή και εξέλιξή τους, για το περιβάλλον στο οποίο ζούσαν, για τις κλιματικές συνθήκες που προτιμούσαν και για τη γεωγραφική τους εξάπλωση.

                                           Η τουριστική αξιοποίηση

Σήμερα, τόσο η ευρύτερη περιοχή των Γρεβενών, όσο και η περιοχή της Μηλιάς, χάριν των πρόσφατων παλαιοντολογικών ευρημάτων, δέχονται έναν μεγάλο και συνεχώς αυξανόμενο αριθμό επισκεπτών από όλο τον κόσμο, απολαμβάνει το ενδιαφέρον της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας και τυγχάνει μεγάλης προβολής από τα εθνικά και διεθνή ΜΜΕ. Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Γρεβενών κατανοώντας τη σπουδαιότητα των παλαιοντολογικών ευρημάτων έχει ξεκινήσει τη διαδικασία για τη δημιουργία και οργάνωση ενός πολυδύναμου Κέντρου και Μουσείου Παλαιοντολογίας, το οποίο θα αποτελέσει την εξέλιξη του σημερινού Μουσείου.