Ο Π.Φιλίππου παρατηρητής στις τοπικές εκλογές στην Ουκρανία

Στο Κιέβο βρίσκεται απο την Πέμπτη ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής κ. Πέτρος Φιλίππου, ως μέλος της Διεθνούς Επιτροπής Παρατηρητών του Συμβουλίου της Ευρώπης για τις τοπικές δημοτικές και περιφερειακές εκλογές που γίνονται την Κυριακή 25 Οκτωβρίου στην Ουκρανία.

Οι εκλογές αυτές έχουν ιδιαίτερο πολιτικό ενδιαφέρον ακριβώς λόγω της τεταμένης καταστάσης που υπάρχει τα τελευταία χρόνια με τη Ρωσία. Τις δύο πρώτες ημέρες οι εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών χωρών ενημερώθηκαν για τα προβλήματα της Ουκρανίας και ιδιαίτερα για τα θέματα της τοπικής αυτοδιοίκησης. Το διήμερο έγιναν περισσότερες από δέκα συνεδριάσεις – συναντήσεις με εκπροσώπους της Ουκρανικής κυβέρνησης, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς και με εκπροσώπους των κομμάτων αλλά και υποψηφίους. Ακόμη η επιτροπή συναντήθηκε με δημοσιογράφους πολλών ΜΜΕ (150 εφημερίδες και πέντε ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί κάνουν προπαγάνδα για τις εκλογικές παρατάξεις), με πρέσβεις αρκετών ευρωπαϊκών πρεσβειών και εκπροσώπους της κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής, όπου έγινε ιδιαίτερη αναφορά στο πολύπλοκο νέο εκλογικό σύστημα που ισχύει για πρώτη φορά φέτος, στις εκλογικές δαπάνες και τον τρόπο χρηματοδότησης των παράταξεων αλλά και στις αρμόδιότητες της τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης.

Στη συνέχεια, ενημερώθηκαν τα μέλη της επιτροπής για τον τρόπο που θα παρακολουθήσουν τις εκλογές μέσα από τα εκλογικά τμήματα. Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Φιλίππου μαζί με τον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου της Calabria της Ιταλίας κ. Antonio Eroi αναχώρησαν για την πόλη Rivne (με πληθυσμό 250.000 κατοίκους περίπου) όπου ορίσθηκαν απο το Συμβούλιο της Ευρώπης να παραβρεθούν για τις εκλογές. Επίσης, θα βρεθούν και στην περιφέρεια Ζhytomyr πληθυσμού 300.000 κατοίκων περίπου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχει ένταση στις ανατολικές περιφέρειες λόγω της τεταμένης κατάστασης που επικρατεί με τη Ρωσία ενώ η Κριμαία δεν μετέχει στις εκλογές.

filippou oukrania b

ΟΤΑ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ, ΠΕΤΡΟΣ ΦΙΛΙΠΠΟΥ, ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ, ΟΥΚΡΑΝΙΑ


Αφήστε μια απάντηση