ναμ-workshop-για-τους-e-book-μαθητές-με-συμμετοχ-313595
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ | 27.11.2009 | 20:24

ΝΑΜ: workshop για τους “e-book μαθητές” με συμμετοχή του Γ. Πανάρετου

Το πρώτο workshop, με τη συμμετοχή των μαθητών που συμμετείχαν στη διαδικασία κοινωνικής διαβούλευσης και παραχώρησης των e-books, πραγματοποιήθηκε σήμερα Παρασκευή 21/11/09 στη μία το μεσημέρι στην αίθουσα συνεδριάσεων του Νομαρχιακού Συμβουλίου Μαγνησίας.
 
Καθ΄ όλη τη διάρκεια του workshop οι μαθητές, είχαν την ευκαιρία να συνομιλούν με τον υφυπουργό Παιδείας Γιάννη Πανάρετο, μέσω της διαδικασίας της τηλεδιάσκεψης, από τον οποίο δέχτηκαν σειρά ερωτημάτων σχετικά με τη χρήση των e-books, τις δυσκολίες που τυχόν αντιμετώπισαν κατά την πρώτη επαφή τους με αυτά, καθώς και τις πρώτες εντυπώσεις που αποκόμισαν από αυτή την καινοτόμα τεχνολογία.

Ο κ.Πανάρετος, επεσήμανε στους μαθητές πως απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία της συγκεκριμένης δράσης, είναι η συμμετοχή τους και η παράλληλη κατάθεση των απόψεων – παρατηρήσεών τους, έτσι ώστε να καταστούν «Κοινωνοί εκπαίδευσης» σε όλη τη χώρα. Ο υφυπουργός, εξήρε την πρωτοβουλία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μαγνησίας και ευχήθηκε να ακολουθήσουν το καλό παράδειγμα και άλλοι νομοί της χώρας.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε σύντομη ενημέρωση για το πρόγραμμα e-book: διαβάζω ψηφιακά καθώς και για τον δικτυακό διαγωνισμό «συμμετέχω για τον μέλλον της Μαγνησίας» από τη γενική γραμματέα της Ν.Α.Μ.  Γιόλα Βαλατσού, ενώ ο ειδικός σύμβουλος της Ν.Α.Μ. Αλέξανδρος Καπανιάρης επαναδιατύπωσε το αίτημα της Ν.Α.Μ. για παραχώρηση άδειας από το Υπουργείο Παιδείας και το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο για τα σχολικά βιβλία Γυμνασίου – Λυκείου τα οποία μπορούν να τοποθετηθούν στα 140 e-book των μαθητών της Μαγνησίας.

Η αρμόδια αντινομάρχης Παιδείας Εύη Αδαμάκη στον σύντομο χαιρετισμό αναφέρθηκε για στην πιλοτική πρωτοβουλία της Ν.Α.Μ. «Ψηφιακή Μαγνησία» στην οποία εντάσσεται και η δράση των ηλεκτρονικών βιβλίων. Αξίζει να σημειωθεί πως στο πλαίσιο του πρώτου workshop, οι μαθητές εκπαιδεύτηκαν στη χρήση του e-book και εξοικειώθηκαν στη διαδικασία με την οποία «κατεβάζουμε» υλικό από το διαδίκτυο στο ηλεκτρονικό μας βιβλίο. Επίσης, επειδή διαπιστώθηκε από τα στοιχεία που έθεσαν στη διάθεση της ΝΑΜ οι ίδιοι οι μαθητές, ότι οι περισσότεροι από αυτούς δεν διαθέτουν προσωπική διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, κατά τη διάρκεια του workshop, οι ειδικοί σύμβουλοι εκπαίδευσης τους βοήθησαν να ανοίξουν προσωπικούς λογαριασμούς gmail ώστε στο εξής η επικοινωνία μαζί τους να γίνεται ηλεκτρονικά.
 
Η ΝΑΜ δεσμεύτηκε εξάλλου και στη δημιουργία του club «e – book» διαβάζω ψηφιακά, που θα έχει σα στόχο την υποστήριξη των 140 μαθητών του νομού μας που χρησιμοποιούν τα ηλεκτρονικά βιβλία, για οποιοδήποτε θέμα προκύψει κατά τη χρήση τους. Μάλιστα τονίστηκε ότι οι παρατηρήσεις – προβλήματα – προτάσεις που θα κάνουν οι μαθητές, θα αποτελέσουν υλικό για ανάλυση και εξαγωγή συμπερασμάτων, σχετικά με τη χρήση των e – books, που θα τεθούν υπόψη του υπουργείου Παιδείας, ώστε να αξιοποιηθούν κατά την εφαρμογή οποιονδήποτε δράσεων ανάλογου καινοτόμου περιεχομένου, που θα επιχειρηθούν από το υπουργείο.

Επιπλέον, αποφασίστηκε την ερχόμενη εβδομάδα και σε συνεργασία με τον σχολικό σύμβουλο πληροφορικής να πραγματοποιηθεί συνάντηση – ενημέρωση των Καθηγητών πληροφορικής, οι οποίοι θα αποτελέσουν στη συνέχεια τους ενισχυτές – συντονιστές της δράσης στα σχολεία που γίνεται χρήση των e-books.

Το επόμενο workshop, αποφασίστηκε να γίνει, κατά πάσα πιθανότητα, σε δύο εβδομάδες από σήμερα, στο πλαίσιο του οποίου μάλιστα, θα αναλυθούν περεταίρω ζητήματα που σχετίζονται με τη χρήση των e-books, ενώ ο υφυπουργός Παιδείας δεσμεύτηκε να βρίσκεται εκ νέου σε επαφή με τους μαθητές μέσω τηλεδιάσκεψης, ώστε να συζητηθούν συγκεκριμένα συμπεράσματα από τη πρώτη χρήση των Ηλεκτρονικών βιβλίων.

Τέλος, αποφασίστηκε η αξιολόγηση του προγράμματος από ερευνητική ομάδα του παραρτήματος της ΑΣΠΑΙΤΕ Βόλου, ώστε έτσι άμεσα να καταγραφούν με ειδικά ερωτηματολόγια οι προσδοκίες και οι απαιτήσεις των μαθητών για τα e-book. Στη συνέχεια και μετά από εύλογο χρονικό διάστημα, θα αξιολογηθεί (παιδαγωγικά – διδακτικά) η πορεία χρήσης των ηλεκτρονικών βιβλίων στην εκπαιδευτική διαδικασία.