μπάσιμο-κινέζων-και-για-το-πατρινό-κ-80342
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ | 11.11.2016 | 08:50

«Μπάσιμο» Κινέζων και για το πατρινό καρναβάλι

Σειρά επαφών με εκπροσώπους φορέων της Δυτικής Ελλάδας, της Αχαΐας και της Πάτρας είχε σήμερα αντιπροσωπεία από την πόλη Τσενγκντού της Κίνας, η οποία είναι πρωτεύουσα της περιφέρειας Σιτσουάν.

Κατά την διάρκεια των συναντήσεων συζητήθηκαν θέματα συνεργασιών στον τουρισμό, στην βιομηχανία, στην εξαγωγή προϊόντων και διαμετακόμισης εμπορευμάτων, καθώς και στην προώθηση πολιτιστικών ανταλλαγών, μέσω μουσικών και άλλων πολιτιστικών σχημάτων. Μάλιστα, στην συνάντηση με τον δήμαρχο Πατρέων Κώστα Πελετίδη, αναφέρθηκε ότι υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για συμμετοχή στο πατρινό καρναβάλι, με γκρουπ που θα έρθει από την πόλη Τσενγκντού.

Ειδικότερα, στην συνάντηση με τον περιφερειάρχη Απόστολο Κατσιφάρα, έγινε συζήτηση για τα λιμάνια του Κατακόλου, της Πάτρας, του Αιγίου και του Αστακού, την εκπαίδευση, την έρευνα, την καινοτομία, τον τουρισμό, τον πολιτισμό και τη βιομηχανία.

Επίσης, έγινε αναφορά στην κρουαζιέρα και τη μεγάλη ροή τουριστών από την Κίνα στο Κατάκολο, προκειμένου να επισκεφθούν την Αρχαία Ολυμπία και άλλους αρχαιολογικούς χώρους.

Στην συνέχεια, ο Απόστολος Κατσιφάρας περιέγραψε το παραγωγικό μοντέλο και προφίλ της Δυτικής Ελλάδας, τόνισε τις στρατηγικές ενίσχυσης του πρωτογενή τομέα, αναφέρθηκε στις συνδυασμένες μεταφορές, ενώ υπογράμμισε τον ρόλο των εκπαιδευτικών και ερευνητικών ιδρυμάτων της περιοχής.

Από την πλευρά της κινέζικης αντιπροσωπείας, σημειώθηκε πως η Τσενγκντού είναι η μεγαλύτερη πόλη στη δυτική Κίνα με 11 εκατομμύρια πληθυσμό και η τρίτη μεγαλύτερη της χώρας. Επίσης, η περιφέρεια Σιτσουάν είναι 6η σε μέγεθος επαρχία και η 8η πιο οικονομικά ανεπτυγμένη, με μεγάλη βιομηχανική ανάπτυξη και μεγάλα οικονομικά έσοδα, με εγκατεστημένα εργοστάσια από τις 16 μεγαλύτερες χώρες του κόσμου, ανάμεσά τους και πολύ γνωστές εταιρίες.

Ακόμη, διαθέτει περισσότερα από 50 πανεπιστήμια, μεγάλη παράδοση στις υποδομές και κατασκευές, ενώ πολλά καινοτόμα προϊόντα προέρχονται από την περιφέρειά τους.

Από την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης περιφερειακής ανάπτυξης και επιχειρηματικότητας Κώστας Καρπέτας, πρότεινε να υπάρξει διασύνδεση μεταξύ της περιφέρειας Σιτσουάν με την Δυτική Ελλάδα με πτήσεις τσάρτερ, μέσω Αράξου, αλλά και μέσω θαλάσσης με κρουαζιέρες.

Επίσης, αποφασίσθηκε να υπογραφεί πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ των δύο περιφερειών μέσα στους επόμενους μήνες.

Στην συνέχεια, η αντιπροσωπεία από την πόλη Τσενγκντού, συναντήθηκε με τον δήμαρχο Πατρέων Κώστα Πελετίδη και συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στην προώθηση των πολιτιστικών ανταλλαγών μεταξύ Πάτρας και Τσενγκντού, μέσω μουσικών και άλλων πολιτιστικών σχημάτων. Μάλιστα, όπως προαναφέρθηκε, εκδηλώθηκε ενδιαφέρον για συμμετοχή στο πατρινό καρναβάλι.

Επίσης, τα μέλη της κινεζικής αποστολής συναντήθηκαν με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Αχαΐας Πλάτωνα Μαρλαφέκα και έγινε παρουσίαση του επιχειρηματικού και επενδυτικού περιβάλλοντος της Αχαΐας. Κατά την διάρκεια της συνάντησης, υπήρξε αμοιβαία δέσμευση για περαιτέρω συνεργασία σε επίπεδο εξαγωγών τοπικών προϊόντων, μέσω συμμετοχής στην έκθεση της Τσενγκντού, όπως και άλλες προωθητικές ενέργειες.

Ακόμη, παρουσιάσθηκαν οι δυνατότητες εμπορικής συνεργασίας και διαμετακόμισης εμπορευμάτων και προϊόντων από και προς την Ευρώπη και την Κίνα.