κατακόρυφη-πτώση-τιμών-σε-νεόδμητες-κ-173340
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ | 04.04.2015 | 14:20

Κατακόρυφη πτώση τιμών σε νεόδμητες και παλαιές κατοικίες – Ποιες πέντε περιοχές της Αττικής μπήκαν στο «μικροσκόπιο» έρευνας

Πτώση της τάξεως του 4,2% κατέγραψαν οι τιμές των κατοικιών (νεόδμητων και μεταχειρισμένων) σε επιλεγμένες περιοχές της Αττικής κατά τη διάρκεια του φετινού πρώτου τριμήνου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν από το Παρατηρητήριο Αξιών της εταιρείας πιστοποιημένων εκτιμητών Geoaxis και παρουσιάζει σε δημοσίευμά της η «Καθημερινή», σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους, οι ζητούμενες τιμές των νεόδμητων έχουν υποχωρήσει κατά 3,5%, ενώ οι αντίστοιχες των παλιότερων διαμερισμάτων (ηλικίας τουλάχιστον 15 ετών) έχουν σημειώσει μεγαλύτερη πτώση, της τάξεως του 4,85%.

Οι 5 περιοχές

Η έρευνα καταγράφει την πορεία των τιμών σε πέντε επιλεγμένες περιοχές της Αττικής, που προσφέρουν όσο το δυνατόν αντιπροσωπευτικότερη εικόνα του συνόλου της αγοράς. Συγκεκριμένα, παρακολουθούνται οι τιμές σε Χολαργό, Παλαιό Φάληρο, Περιστέρι, Αμπελοκήπους και Μαρούσι. Με βάση την εικόνα που προέκυψε κατά το πρώτο τρίμηνο, που σημειωτέον ήταν από τα πλέον δύσκολα για την αγορά, δεδομένης της πολιτικής και οικονομικής αστάθειας, τη μεγαλύτερη κάμψη καταγράφει η περιοχή του Περιστερίου, όπου οι τιμές των νεόδμητων κατοικιών έχουν υποχωρήσει κατά 4,7% ετησίως στα 1.400 ευρώ/τ.μ. (από 1.470 ευρώ/τ.μ.), ενώ οι αντίστοιχες των παλιότερων κατασκευών έχουν μειωθεί με ετήσιο ρυθμό της τάξεως του 6,3% στα μόλις 885 ευρώ/τ.μ., έναντι 940 ευρώ/τ.μ.

Την καλύτερη εικόνα παρουσιάζει η αγορά των Αμπελοκήπων, όπου η πτώση των τιμών των νεόδμητων ακινήτων δεν ξεπέρασε το 2,4% στα 1.670 ευρώ/τ.μ. Σαφώς μεγαλύτερη ήταν η πτώση στις παλιότερες κατοικίες της περιοχής, καθώς οι τιμές τους υποχώρησαν κατά 5,15%, στα 940 ευρώ/τ.μ. Οι υψηλότερες αξίες εντοπίζεται στα νεόδμητα ακίνητα του Χολαργού, με τη μέση ζητούμενη τιμή να ανέρχεται στα 2.350 ευρώ/τ.μ., σημειώνοντας πάντως κάμψη της τάξεως του 4,45%. Στο Μαρούσι, όπου η συγκέντρωση απούλητων νεόδμητων κατοικιών ήταν υψηλή τα τελευταία χρόνια, οι τιμές έχουν υποχωρήσει κατά 3,35% τον τελευταίο χρόνο και διαμορφώθηκαν στα 1.850 ευρώ/τ.μ., έναντι 1.900 ευρώ/τ.μ. το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Στα παλιότερα διαμερίσματα της περιοχής των βορείων προαστίων, η μέση πτώση διαμορφώθηκε στο 4%, με τις τιμές να αγγίζουν πλέον τα 1.050 ευρώ/τ.μ. από 1.100 ευρώ/τ.μ.

Νέος κύκλος πτώσης

Στην ανάλυσή της, η Geoaxis τονίζει ότι η πτωτική τάση στην αγορά ακινήτων αναμένεται να συνεχιστεί και το 2015 εφόσον το οικονομικό κλίμα δεν εμφανίσει σαφή σημάδια βελτίωσης. Σε κάθε περίπτωση, είναι σαφής η διατήρηση της κάμψης και το δεύτερο τρίμηνο, με την εταιρεία να εκτιμά μάλιστα ότι «απομακρυνόμαστε εκ νέου από το τέλος του καθοδικού κύκλου». Ως εκ τούτου, θα έχει ενδιαφέρον το ποια κατεύθυνση θα ακολουθήσουν στο άμεσο μέλλον οι τιμές και κυρίως αν ο ρυθμός της μείωσής τους θα επιταχυνθεί ξανά, ή θα συνεχίσει τη μέχρι σήμερα πορεία επιβράδυνσής του.

Πάντως, τα στοιχεία δεν συνηγορούν υπέρ μιας άμεσης ανάκαμψης, καθώς μεταξύ των επιβαρυντικών παραγόντων, η Geoaxis ξεχωρίζει την αδυναμία συμφωνίας με τους δανειστές και την ακύρωση ή και αδράνεια στην εκκίνηση σημαντικών έργων ανάπτυξης και ανάπλασης ακινήτων, όπως το Ελληνικό, ο Αστέρας Βουλιαγμένης και το παράκτιο μέτωπο, που θα προσέδιδαν υπεραξίες στα ακίνητα των γύρω περιοχών.

Παράλληλα, η εταιρεία σημειώνει ως αρνητικούς παράγοντες και τη συνεχιζόμενη επιβάρυνση της κατοχής ακίνητης περιουσίας, σε συνδυασμό με την πλήρη αδυναμία απορρόφησης του υφιστάμενου αποθέματος των 200.000 απούλητων κατοικιών, ιδίως από νέους ή από οικονομικούς μετανάστες, που στο παρελθόν αποτελούσαν βασικές αγοραστικές ομάδες στην κτηματαγορά. Καταλήγοντας, η Geoaxis μεταθέτει την όποια ανάκαμψη της αγοράς κατοικίας για τουλάχιστον μετά 12 μήνες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, πλέον, η αγορά κατοικίας έχει συμπληρώσει έξι διαδοχικά χρόνια πτώσης, με κυρίαρχο χαρακτηριστικό της την υπερπροσφορά και την αναιμική ζήτηση.

Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, το 2014 ενισχύθηκε το απόθεμα των απούλητων κατοικιών που εκτιμάται ότι κυμαίνεται μεταξύ 200.000 και 250.000 πανελλαδικά, κυρίως λόγω της μεγάλης αύξησης της προσφοράς προς πώληση παλαιών κατοικιών για μια σειρά λόγων, όπως π.χ. αδυναμία ενοικίασής τους, υπέρμετρη φορολογική επιβάρυνση ή ανάγκες ρευστότητας λόγω κρίσης. Ταυτόχρονα, οι συναλλαγές συνέχισαν να υποχωρούν. Με βάση τις εκτιμήσεις που πραγματοποιήθηκαν σε κατοικίες με τη διαμεσολάβηση του τραπεζικού συστήματος, η πτώση αγγίζει το 78,1% από το 2010 έως το τέλος του 2014. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2014, οι εκτιμήσεις δεν ξεπέρασαν τις 16,3 χιλιάδες κατοικίες, έναντι 148.000 κατοικιών το 2007, όταν και είχε σημειωθεί η υψηλότερη επίδοση. Σύμφωνα μάλιστα με στελέχη της αγοράς, όπως ο κ. Ιωάννης Γόρδιος, της Εθνικής Τράπεζας, ο πραγματικός αριθμός των αγοραπωλησιών κατοικιών δεν ξεπέρασε τις 10-15.000 το 2014.

Οσον αφορά τις τιμές, με βάση τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, η μέση πτώση των τιμών των κατοικιών κινείται μεταξύ 35% και 40% από το τέλος του 2008 μέχρι σήμερα, ανάλογα και με τη γεωγραφική περιοχή. Ωστόσο, «η πτώση είναι ανισομερής. Καταγράφονται μεγαλύτερα ποσοστά πτώσης της τάξεως του 50% στις πολύ ακριβές κατοικίες, που έχουν και μεγάλη φορολογική επιβάρυνση, αλλά και στις πολύ φθηνές κατοικίες (λόγω ανυπαρξίας αγοραστών)», τονίζει ο κ. Γόρδιος.

Πηγή: «Καθημερινή»