Κ. Σκανδαλίδης: 20 εκατ. ευρώ για τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις στη Δ. Ελλάδα

Τη χρηματοδότηση, με περίπου 20 εκατ. ευρώ, για τα σχέδια βελτίωσης αγροτικών εκμεταλλεύσεων (ΣΒΑΕ) στη Δυτική Ελλάδα, την αποκέντρωση στη διαχείριση των αρδευτικών πόρων με μεταβίβαση των ΤΟΕΒ στους δήμους και των ΓΟΕΒ στις περιφέρειες, αφού προηγουμένως θα έχει αντιμετωπιστεί το θέμα των χρεών, και πιστώσεις για τη συντήρηση των δικτύων γνωστοποίησε χθες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κ. Σκανδαλίδης, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του περιφερειακού συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας, όπου και παραβρέθηκε.

Ο κ. Σκανδαλίδης υπογράμμισε πως «η κρίση είναι ευκαιρία για να στραφούν οι Έλληνες στη γεωργία», σημειώνοντας παράλληλα πως οι περιφέρειες πρέπει να σηκώσουν το βάρος της ανάπτυξης της γεωργικής παραγωγής σε τοπικό επίπεδο.

Η συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου είχε ως αποκλειστικό θέμα τη δημιουργία και προώθηση του «αγροτικού καλαθιού της Δυτικής Ελλάδος» και -όπως σημείωσε ο υπουργός- το επιχειρησιακό σχέδιο για τα προϊόντα που θα ενταχθούν στο «καλάθι» θα υλοποιηθεί από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με τη χρηματοδότηση και την θεσμική και οργανωτική στήριξη του υπουργείου.

Όσο για τις επιλογές των προϊόντων που πρέπει να καλλιεργηθούν; Αυτό θα το αποφασίσουν οι ίδιες οι περιφέρειες, όπως επίσης την οργάνωση της προβολής και της προώθησης των προϊόντων, το δε υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θα σταθεί αρωγός στην προσπάθεια.

Αναφερόμενος ο Κώστας Σκανδαλίδης στα χρηματοδοτικά εργαλεία τόνισε πως η «Αγροτική» Τράπεζα θα παραμείνει κρατική, αλλά επειδή, όπως είπε, λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, θα συσταθεί άλλος φορέας που θα δίνει δάνεια με μικρό επιτόκιο 2-2,5%.

Τέλος, ο κ. Σκανδαλίδης ανακοίνωσε πως οι περιφέρειες θα πρέπει να ετοιμάσουν προτάσεις αξιοποίησης χιλιάδων στρεμμάτων που βρίσκονται σε ζώνες υψηλής παραγωγικότητας και ανήκουν στο υπουργείο, τα οποία θα δοθούν με ανταλλάγματα στους αγρότες ώστε και εκείνοι να επωφεληθούν από την εκμετάλλευση και οι εκτάσεις να αξιοποιηθούν.

Πριν από την συνεδρίαση αγρότες από την Αχαΐα, αλλά και από άλλες περιοχές της Δυτικής Ελλάδας συγκεντρώθηκαν έξω από το ξενοδοχείο και πέταξαν προϊόντα ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την αγροτική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση, ενώ αντιπροσωπεία τους παρέδωσε στον Κώστα Σκανδαλίδη υπόμνημα με αιτήματά τους.

ΟΤΑ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ


Αφήστε μια απάντηση