κ-μακεδονία-καινοτόμες-δράσεις-καταπ-261754
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ | 02.04.2013 | 12:04

Κ. Μακεδονία: Καινοτόμες δράσεις, καταπολέμηση ανεργίας μέσω ΕΣΠΑ 2

«Η δική μας, καθοριστική συμβολή στην ανάσχεση της ύφεσης στην Κεντρική Μακεδονία, είναι μέσω του ΕΣΠΑ να δημιουργήσουμε επενδύσεις, νέες θέσεις εργασίας, νέο εισόδημα, να τονώσουμε την οικονομία, με τελικό στόχο να διασφαλίσουμε την απρόσκοπτη εισροή κοινοτικών πόρων, που αποτελούν τον κεντρικό μοχλό ανάπτυξης», σημείωσε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, μετά το πέρας της σύσκεψης στην ΠΕ Θεσσαλονίκης, όπου έγινε ενημέρωση τόσο για την πορεία υλοποίησης των έργων του ΕΣΠΑ, που είναι ενταγμένα στη Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης, όσο και για το σχεδιασμό της προγραμματικής περιόδου 2014-2020

«Νέες τεχνολογίες, εξωστρέφεια και καινοτομία είναι τα εργαλεία- κλειδιά της επόμενης προγραμματικής περιόδου του ΕΣΠΑ 2014-2020. Ταυτόχρονα, αυτές είναι οι αρχές που προτάξαμε ως νέα διοίκηση για τη συντονισμένη και ορθολογική προετοιμασία μας για το νέο ΕΣΠΑ. Πρώτοι σε όλη την Ελλάδα, θεσμοθετήσαμε την Αντιπεριφέρεια Εξωστρέφειας, Καινοτομίας και Νέων Τεχνολογιών, ώστε να είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε αποτελεσματικά στην πρόκληση της νέας προγραμματικής περιόδου, με γνώμονα πάντοτε τη βελτίωση της ποιότητας ζωής για τους πολίτες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας», τόνισε συνεχίζοντας.

Απευθυνόμενος στους εκπροσώπους των εμπλεκόμενων φορέων, ο Απ. Τζιτζικώστας ζήτησε την ουσιαστική συνδρομή τους στην ολοκλήρωση των ήδη ενταγμένων έργων, με στόχο την αύξηση της απορροφητικότητας του ΕΣΠΑ, που σήμερα για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και για όλους τους τομείς ανέρχεται στο 52%, καθώς και την έγκαιρη και σωστή προετοιμασία τους για το σχεδιασμό της προγραμματικής περιόδου 2014-2020. «Έχουμε μπροστά μας έναν πραγματικό αγώνα δρόμου για την απορροφητικότητα, καθώς τα κοινοτικά κονδύλια αποτελούν την κύρια πηγή εισροής πόρων στη χώρα μας. Παράλληλα, πρέπει να αποφύγουμε τον κίνδυνο απένταξης έργων κατά την αναθεώρηση του προγράμματος, που θα γίνει σε λίγους μήνες. Μόνο όλοι μαζί, οργανωμένα και συντονισμένα μπορούμε να αξιοποιήσουμε εποικοδομητικά το αναπτυξιακό εργαλείο του ΕΣΠΑ» επισήμανε χαρακτηριστικά. Παράλληλα, αναφερόμενος στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας τόνισε ότι στη Θεσσαλονίκη υλοποιούνται 169 έργα συνολικού ύψους 494 εκατ. ευρώ με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ.

Από την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης της ΜΕ Θεσσαλονίκης Γιώργος Τσαμασλής ευχαρίστησε τους φορείς για το έμπρακτο ενδιαφέρον τους με τη συμμετοχή τους στη σύσκεψη και σημείωσε ότι «το ΕΣΠΑ είναι το μοναδικό και το ισχυρότερο εργαλείο που μπορεί να δημιουργήσει προϋποθέσεις ανάπτυξης και να δώσει ευκαιρίες για καινοτόμες δράσεις στη ΜΕ Θεσσαλονίκης».

Η προϊσταμένη της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Αγγελική Ωραιοπούλου ενημέρωσε διεξοδικά όλους τους εμπλεκόμενους φορείς σχετικά με την πορεία υλοποίησης του ΕΣΠΑ, το σχεδιασμό της επόμενης προγραμματικής περιόδου 2014-2020 και τους κεντρικούς θεματικούς στόχους. Η Α. Ωραιοπούλου σημείωσε ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ήταν από τις λίγες περιφέρειες της χώρας που πέτυχε το στόχο της απορρόφησης των κονδυλίων του ΕΣΠΑ και σημείωσε ότι το στοίχημα στη δεδομένη χρονική στιγμή είναι η απρόσκοπτη υλοποίηση των ενταγμένων έργων καθώς και η εκπλήρωση της στοχοθεσίας που έχει τεθεί από τους ίδιους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, η οποία συγκλήθηκε με πρωτοβουλία του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα και του αντιπεριφερειάρχη της ΜΕ Θεσσαλονίκης Γιώργου Τσαμασλή, έγινε καταγραφή των υφιστάμενων προβλημάτων που προκαλούν καθυστερήσεις στην υλοποίηση των ήδη ενταγμένων έργων και καθορίστηκαν οι ενέργειες που θα συμβάλλουν στην επιτάχυνση της υλοποίησής τους. Στη συνέχεια, ακολούθησε διαβούλευση αναφορικά με την προγραμματική περίοδο 2014-2020 και τους άξονες προτεραιότητας που τέθηκαν για την Κεντρική Μακεδονία.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης οι δήμαρχοι Πυλαίας-Χορτιάτη Ι. Καϊτετζίδης, Βόλβης Δ. Γαλαμάτης, Παύλου Μελά Δ. Παπαδόπουλος, εκπρόσωποι των δήμων Κορδελιού-Ευόσμου, Θέρμης, Ωραιοκάστρου, η διευθύντρια του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού Α. Τσιλιπάκου, η πρόεδρος του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Ξ. Σκαρπιά-Χόιπελ, ο διευθυντής του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης Ε. Ιωακειμίδης, η γενική διευθύντρια του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης Μ. Χασάπη, η γενική συντονίστρια του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης Ε. Ράμμου, ο διευθυντής της Μονής Λαζαριστών Λ. Κωνσταντινίδης, ο προϊστάμενος της Αγιορείτικης Εστίας Αν. Ντούρος, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΕΠΟΘΕ της ΠΚΜ Β. Καραμανλής, εκπρόσωποι των τεχνικών υπηρεσιών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων, των Νοσοκομείων Άγιος Παύλος, ΑΧΕΠΑ, Άγιος Δημήτριος, Παπανικολάου, Θεαγένειο, Ιπποκράτειο, Παπαγεωργίου, Ψυχιατρικό, ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Αξιού-Λουδία-Αλιάκμονα Θεσσαλονίκης Θ. Κουιμτζής, η πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Λιμνών Κορώνειας-Βόλβης Δ. Μπόμπορη, εκπρόσωποι της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας, της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων, της ΙΣΤ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, της 3ης ΥΠε, της 4ης ΥΠε, της ΕΥΔΕ Αεροδρομίων Βορείου Ελλάδος, της ΑΝΕΘ και της Ελληνικής Εταιρείας Νόσου Alzheimer.

Διαβάστε επίσης:
Α. Τζιτζικώστας: Στόχος οι επενδύσεις για να «χτυπήσουμε» την ανεργία