ετπ-ζητά-να-διδάσκεται-η-υγιεινή-διατρ-175638
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ | 25.05.2018 | 17:45

ΕτΠ: Ζητά να διδάσκεται η υγιεινή διατροφή από το νηπιαγωγείο

Η Επιτροπή «Φυσικοί πόροι» (NAT) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών συνεδρίασε στην Πύλο προκειμένου να συζητηθούν οι ευκαιρίες και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι τοπικές και περιφερειακές αρχές για την ευαισθητοποίηση του κοινού όσον αφορά την ανάγκη για υγιεινή διατροφή. Το μήνυμα ήταν σαφές: τα παιδιά πρέπει να εκπαιδεύονται από νεαρή ηλικία πως να αποφεύγουν τις ανθυγιεινές τροφές και να τρώνε αρκετά φρούτα, λαχανικά και γαλακτοκομικά προϊόντα.

Το σεμινάριο της επιτροπής NAT διοργάνωσε ο κ. Νικόλαος Χιωτάκης (EL/EPP), μέλος του δημοτικού συμβουλίου της Κηφισιάς, σε συνδυασμό με την κατάρτιση της γνωμοδότησης της ΕτΠ με θέμα Τοπικά και περιφερειακά κίνητρα για την προώθηση μιας υγιεινής και βιώσιμης διατροφής, της οποίας είναι εισηγητής.

Ο κ. Χιωτάκης υπογράμμισε ότι τα τοπικά και περιφερειακά κίνητρα για την προώθηση υγιών και ταυτόχρονα βιώσιμων επιλογών τροφίμων είναι ζωτικής σημασίας. Ο εισηγητής επεσήμανε τη σπουδαιότητα των εκπαιδευτικών προγραμμάτων στα σχολεία προκειμένου να προωθηθεί ένας υγιής και ενεργός τρόπος ζωής, με ιδιαίτερη έμφαση στα προσχολικά και πρωτοβάθμια επίπεδα, όπου τίθενται τα θεμέλια των τρόπων κατανάλωσης. «Δεδομένου ότι τα παιδιά είναι οι μελλοντικοί μας πολίτες, τα υγιή πρότυπα κατανάλωσης είναι πολύ σημαντικά για την πρόληψη χρόνιων ασθενειών», δήλωσε. Στη γνωμοδότηση, ο εισηγητής τονίζει τη σημασία που έχει για την υγεία η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, γαλακτοκομικών προϊόντων χαμηλών λιπαρών και δημητριακών ολικής αλέσεως.

Οι εκπρόσωποι των τοπικών και των περιφερειακών αρχών έλαβαν δεόντως υπόψη την αναθεώρηση της Οδηγίας για τις υπηρεσίες οπτικοακουστικών μέσων (AVMSD), με ιδιαίτερη έμφαση στην ηλεκτρονική διαφήμιση και κατά της εμπορίας ανθυγιεινών τροφών, καθώς και την τακτική ενημέρωση σχετικά με την υγιεινή διατροφή, τον ενεργό τρόπο ζωής και την προώθηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών, όπως η μεσογειακή διατροφή.

Στοιχεία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) δείχνουν ότι σήμερα ένα στα τρία παιδιά στην Ευρώπη είναι υπέρβαρο ή παχύσαρκο. Σύμφωνα με τους ειδικούς, ένας από τους λόγους αυτής της κατάστασης είναι ότι τα παιδιά και οι νέοι εκτίθενται ολοένα και περισσότερο σε διαφημιστικά μηνύματα στα μέσα ενημέρωσης που προωθούν τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, αλάτι και λιπαρά.

Επιπλέον, σύμφωνα με τους ειδικούς, το πρόβλημα είναι ότι σήμερα οι ίδιοι οι παραγωγοί τροφίμων είναι αυτοί που αποφασίζουν ποια από τα προϊόντα τους είναι επαρκώς υγιή για να διαφημιστούν ως κατάλληλα για παιδιά. Για τον λόγο αυτό, μεταξύ άλλων, οι τοπικοί φορείς χάραξης πολιτικής καλούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προτείνει ένα ενιαίο σύστημα χρωματικής επισήμανσης στο πρόσθιο μέρος των συσκευασιών τροφίμων σε ολόκληρη την ΕΕ, παρέχοντας στους καταναλωτές σαφείς πληροφορίες σχετικά με την περιεκτικότητα σε ζάχαρη, αλάτι και λιπαρά των τροφίμων.

Οι εκπρόσωποι της επιτροπής NAT συζήτησαν μια σειρά πρωτοβουλιών σε τοπικό επίπεδο, όπως οι δημόσιες συμβάσεις στον τομέα των τροφίμων για όλους τους δημόσιους φορείς (συμπεριλαμβανομένων των νοσοκομείων, των κέντρων ανάρρωσης ασθενών, των οίκων ευγηρίας, των σχολείων, των φυλακών και των κυλικείων τους), καθώς και τοπικά μέτρα υπέρ του θηλασμού.

Βασικές πτυχές είναι η ανάγκη στήριξης των νέων γεωργών, η τόνωση και η υποστήριξη της ανάπτυξης μικρών κοινωνικά ευαισθητοποιημένων γεωργικών εκμεταλλεύσεων καθώς και η ανάπτυξη δικτύων τροφίμων, όπως οι λαϊκές αγορές, όπου οι τοπικοί παραγωγοί προσφέρουν υγιεινά και υψηλής ποιότητας τρόφιμα απευθείας στους καταναλωτές σε λογικές τιμές.

Στη συνεδρίαση συζητήθηκαν επίσης οι ανάγκες και οι δυνατότητες των περιφερειών της Ευρώπης στον τομέα του παράκτιου και θαλάσσιου τουρισμού, θέματα που αποτελούν μέρος της στρατηγικής της ΕΕ για τη γαλάζια ανάπτυξη. Η συζήτηση βασίστηκε σε πρόσφατες εργασίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, από τις οποίες προκύπτει ότι η πλειονότητα των ευρωπαϊκών τοπικών και περιφερειακών αρχών έχουν επίγνωση της αξίας του τουρισμού. Οι περιφερειακές πρωτοβουλίες για τις παράκτιες και τις θαλάσσιες περιοχές συχνά διαφέρουν ως προς τη φύση τους, εφόσον περιλαμβάνουν πεζοπορία και ποδηλατικές διαδρομές, ψάρεμα και ερασιτεχνική αλιεία, διαδρομές στην πόλη και γαστρονομικές δραστηριότητες, παραθαλάσσιες παραδοσιακές διακοπές. Κοινό χαρακτηριστικό όλων των παράκτιων και θαλάσσιων περιοχών και πόλεων είναι οι πολυάριθμες προκλήσεις, όπως η εποχικότητα, οι περιβαλλοντικές πιέσεις, ο προγραμματισμός και η πρόσβαση σε κεφάλαια. Η διευθέτηση αυτών των προκλήσεων θα επιτρέψει στους φορείς λήψης αποφάσεων να προωθήσουν τον τομέα και να αξιοποιήσουν το πρόσθετο δυναμικό του.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού του ΟΗΕ (UNWTO), η Ευρώπη ήταν η περιοχή με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα στον κόσμο το 2016. Ο παράκτιος και θαλάσσιος τουρισμός είναι ο μεγαλύτερος υποτομέας του τουρισμού, που παρέχει απασχόληση σε περίπου 3,2 εκατομμύρια άτομα. Περίπου το ένα τρίτο της συνολικής τουριστικής δραστηριότητας στην Ευρώπη πραγματοποιείται σε παράκτιες περιοχές, ενώ το 51% περίπου των κλινών σε ξενοδοχεία σε όλη την Ευρώπη συγκεντρώνεται σε παραθαλάσσιες περιοχές.