επιτροπή-των-περιφερειών-απαραίτητη-211086
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ | 02.07.2014 | 13:31

Επιτροπή των Περιφερειών: Απαραίτητη η θωράκιση από τις φυσικές καταστροφές για να μη χαθούν ανθρώπινες ζωές

Πολύ πιο συγκεκριμένα μέτρα θα πρέπει να λάβει η Ευρωπαϊκή Ένωση  για τη θωράκιση από τις φυσικές καταστροφές, με τις τοπικές και περιφερειακές αρχές να έχουν τον πρώτο λόγο στους σχεδιασμούς της, σύμφωνα με την Επιτροπή των Περιφερειών.

Ο ρόλος των εν λόγω αρχών είναι καθοριστικής σημασίας καθότι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του πυρός και άρα πρέπει να είναι επαρκώς προετοιμασμένες να αντιμετωπίζουν τους κινδύνους και να δρουν προληπτικά. Η ΕτΠ, ως συνέλευση των εκπροσώπων των τοπικών και των περιφερειακών αρχών όλων των κρατών μελών της ΕΕ, ανταποκρίθηκε στην πρόταση που κατέθεσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εν είδει συμβολής στις διεθνείς υποχρεώσεις της ΕΕ να χαραχθεί κοινή στρατηγική για τη θωράκιση έναντι των καταστροφών.

Η ΕΕ έχει υπογράψει το πλαίσιο δράσης του Hyogo υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, το οποίο προβλέπει έναν δεκαετή σχεδιασμό για τη θωράκιση έναντι των καταστροφών. Από την πλευρά της, η ΕτΠ, η οποία προσφάτως υιοθέτησε σχετική γνωμοδότηση, σημειώνει ότι μεταξύ 2002 και 2012 χάθηκαν περισσότερες από 80.000 ανθρώπινες ζωές λόγω των καταστροφών και το οικονομικό κόστος ανήλθε στα 95 δισ. ευρώ. Στη γνωμοδότηση ―εισηγητής της οποίας ήταν ο κ. Siggs (πολιτική ομάδα ECR), μέλος του Κομητειακού Συμβουλίου του Σόμερσετ― υποστηρίζεται ότι οι αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης έχουν τον εξής τριπλό ρόλο μεριμνώντας για την:

α) ετοιμότητα μέσω αυξημένης ανθεκτικότητας, β) αντίδραση με καλύτερο συντονισμό και γ) αντιμετώπιση των επιπτώσεων των φυσικών καταστροφών. Ο κ. Siggs σημείωσε ότι η θωράκιση των υποδομών και των μεταφορών είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος ελαχιστοποίησης των κινδύνων και περιορισμού των οικονομικών ζημιών σε βάθος χρόνου, υπογραμμίζοντας ότι αυτό πρέπει να γίνει μέσω συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Προσέθεσε δε τα εξής: «Εάν θέλουμε να μπορούμε να αντιμετωπίζουμε αποτελεσματικά και δραστικά τους κινδύνους που ενέχουν οι καταστροφές και να έχουμε την επιθυμητή ανθεκτικότητα, πρέπει να συνεργαστούμε με τον ιδιωτικό τομέα. Οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, λόγου χάρη, μπορούν να συμβάλλουν στη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών και μπορούν να συμμετέχουν στη διαχείριση των συγκεκριμένων κινδύνων. Βοηθούν έτσι στον περιορισμό των οικονομικών επιπτώσεων και διευκολύνουν την αποκατάσταση των ζημιών. Ένα άρτια καταρτισμένο ασφαλιστήριο μπορεί, επίσης, να αποθαρρύνει τις ριψοκίνδυνες συμπεριφορές και να αυξήσει την επίγνωση των κινδύνων».

Επίσης, ο κ. Siggs επέστησε την προσοχή στις απειλές και στις καταστροφές που δεν περιορίζονται στα εθνικά σύνορα μιας χώρας και υπογράμμισε τη σημασία της ανταλλαγής πληροφοριών και της γενικότερης συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα. Συν τοις άλλοις, πρέπει να ενθαρρύνονται οι τοπικές και οι περιφερειακές αρχές να ανταλλάσσουν όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες και να συνεργάζονται επ’ αυτού με τον ιδιωτικό τομέα. Μάλιστα, ο κ. Siggs προσέθεσε ότι η μη αποκάλυψη πληροφοριών για αμυντικούς, εμπορικούς λόγους ή για λόγους ασφάλειας θα πρέπει να επιτρέπεται μόνο όταν οι λόγοι αυτοί κρίνονται πραγματικά θεμιτοί και μόνο εφόσον είναι πραγματικά απαραίτητο. Τούτο έχει ιδιαίτερη σημασία για την καταγραφή, ανάκτηση, ανάλυση και χρήση των σχετικών με τις καταστροφές και την αντιμετώπισή τους πληροφοριών με σκοπό τον σχεδιασμό και τον μετριασμό των συνεπειών μελλοντικών καταστροφών.

Επίσης, πρέπει να αλλάξει η νοοτροπία και ο τρόπος αντίδρασης: «Πρέπει να σταματήσουμε να εστιάζουμε στους τρόπους αντίδρασης και αποκατάστασης των ζημιών και να αρχίσουμε να δίνουμε έμφαση στην πρόληψη, την ετοιμότητα και την ανθεκτικότητα», επισήμανε ο κ. Siggs.

Η ΕτΠ υπογραμμίζει ότι, μολονότι οι ασφαλέστερες δομές απαιτούν αλλαγές στον σχεδιασμό, οι οποίες αυξάνουν κατά κανόνα κατά 10 έως και 50% το κόστος κατασκευής τους (και περισσότερο εάν χρειάζεται μετεγκατάσταση των δικτύων ενέργειας, μεταφορών ή υδροδότησης), η λήψη μέτρων θωράκισης είναι πολύ πιο αποδοτική οικονομικά από ό,τι η ανακατασκευή ή μετασκευή επισφαλών κτηρίων. Πρέπει να ακολουθηθεί μια προσέγγιση από τα κάτω προς τα άνω για την καλύτερη θωράκιση έναντι των μελλοντικών καταστροφών. Επομένως, η ΕτΠ ζητά να εκπονηθεί ευρεία μελέτη σχετικά με τον βέλτιστο τρόπο ενίσχυσης της ικανότητας των τοπικών αρχών και αύξησης της συμμετοχής τους στη λήψη αποφάσεων σχετικά με την ανθεκτικότητα και τη μείωση των κινδύνων καταστροφής. Επιπροσθέτως, πρέπει να αναλυθούν οι καλύτεροι δυνατοί τρόποι ανάπτυξης ανθεκτικών κοινοτήτων.

Στην ομιλία του, η οποία συνέπεσε με τον εορτασμό της 20ής επετείου της ΕτΠ, ο κ. Siggs ζήτησε να ενισχυθεί η εκπαίδευση και η κατάρτιση προς αυτήν την κατεύθυνση. Επίσης, τόνισε τον καθοριστικό ρόλο που θα μπορούσε να διαδραματίσει η κοινωνία πολιτών στην προετοιμασία ενόψει των μελλοντικών προβλημάτων. Η βελτίωση της επικοινωνίας και η αξιοποίηση στον μέγιστο βαθμό των νέων τεχνολογιών (π.χ. τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και η ηλεκτρονική επικοινωνία) πρέπει να είναι στοιχεία σύμφυτα με τον σχεδιασμό πρόληψης των κινδύνων για λόγους επαρκούς ενημέρωσης των πολιτών.

Τέλος, ο κ. Siggs προσέθεσε τα εξής: «Οι καταστροφές δεν γνωρίζουν όρια και γι’ αυτόν τον λόγο πρέπει να φροντίσουμε να υπάρχει αποτελεσματικός συντονισμός όλων των επιπέδων της δημόσιας διοίκησης και συνεργασία ανά την περιφέρεια για τον μετριασμό και την αντιμετώπιση των επιπτώσεων των καταστροφών. Προσφάτως στην Ευρώπη βιώσαμε πλημμύρες όπως αυτές της Μεγάλης Βρετανίας ή των Βαλκανίων. Καταστροφές θα συνεχίσουν να συμβαίνουν και μάλιστα δεν αποκλείεται στο μέλλον να αυξηθούν. Δεν πρέπει να λησμονούμε ότι η αποκατάσταση των ζημιών είναι δαπανηρή και χρονοβόρα υπόθεση. Πρέπει να θωρακίζουμε από τυχόν κινδύνους κάθε μας δραστηριότητα και τούτο σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα.»