δούρου-το-ισχυρό-χαρτί-μας-είναι-έργο-150478
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ | 30.08.2015 | 15:03

Δούρου: «Το ισχυρό χαρτί μας είναι έργο σε όλα τα επίπεδα» – Αφιέρωμα ΑΠΕ-ΜΠΕ στον έναν χρόνο Διοίκησης στην Π.Αττικής

Αφιέρωμα στον πρώτο χρόνο της νέας διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής κάνει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Στο ρεπορτάζ του ΑΠΕ-ΜΠΕ (της Κ. Ρουμελιώτη) περιλαμβάνονται αποκλειστικές δηλώσεις της Περιφερειάρχη Ρένας Δούρου, στις οποίες τονίζει μεταξύ άλλων:

  • Μέσα σε αυτούς τους 12 μήνες έχουμε βάλει τις βάσεις ενός νέου υποδείγματος άσκησης διοίκησης. Εφαρμόζουμε το τρίπτυχο της συστηματικότητας, της συνέπειας, της σοβαρότητας. Μακριά από λαϊκισμούς, πομπώδεις τοποθετήσεις και φωνασκίες στα τηλεπαράθυρα, χωρίς αναζήτηση προσωπικής προβολής.
  • Το δικό μας ισχυρό χαρτί είναι το έργο μας σε όλα τα επίπεδα. Και αυτό είναι το ισχυρότερο επιχείρημά μας απέναντι στην παραπληροφόρηση και τη διαστρέβλωση των γεγονότων. Οι πολίτες γνωρίζουν και αυτό μας αρκεί.
  • Επιχειρούμε να αλλάξουμε το πρότυπο άσκησης πολιτικής και να προωθήσουμε τις αρχές της χρηστής διοίκησης. Γιατί όλα αυτά, δεν είναι γραφειοκρατικές προσεγγίσεις. Λειτουργούν ουσιαστικά υπέρ του πολίτη, διαφυλάσσουν τα συμφέροντά του.

Αναλυτικά το ρεπορτάζ του ΑΠΕ-ΜΠΕ:

Ένας χρόνος διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής από τη Ρένα Δούρου: «Το ισχυρό χαρτί μας είναι έργο σε όλα τα επίπεδα»

Ο κύκλος του πρώτου χρόνου λειτουργίας της νέας περιφερειακής αρχής έκλεισε με πλούσιο απολογισμό καινοτόμων εφαρμογών σε πολιτικές ανθρωποκεντρικής προσέγγισης και αναπτυξιακής κατεύθυνσης, υπό την αριστερής οπτικής πολιτική της διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής από την παράταξη της «Δύναμη Ζωής» της Ρένας Δούρου.

Ο βαρύς μηχανισμός της Περιφέρειας τέθηκε σε κίνηση … ωθούμενος από τη νέα πνοή των προγραμματικών εξαγγελιών της ιδίας και των συνεργατών της, που κλήθηκαν να αναστρέψουν το παρωχημένο τρόπο λειτουργίας της μεγαλύτερης Περιφέρειας της χώρας. Κι αυτό, στη βάση των νέων συνθηκών που επιβάλλει το ασφυκτικό για την κοινωνία και την Πολιτεία πολιτικό και οικονομικό σκηνικό.

Σε αυτό το κλίμα πέρασαν 12 μήνες αποφάσεων, αλλαγών και θεμελίωσης νέων πολιτικών, με επίκεντρο τον άνθρωπο και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής του. Οπωσδήποτε στα επιτεύγματα της περιφερειακής αρχής περιλαμβάνεται ο προσανατολισμός του προϋπολογισμού σε κοινωνικές δομές και αναπτυξιακές πολιτικές. Διατέθηκαν 12 εκατ. ευρώ αντί του ενός, που προέβλεπε η προηγούμενη Διοίκηση για κοινωνική πολιτική. Ταυτόχρονα, πολλαπλασιάσθηκαν οι πιστώσεις για έργα αντιπλημμυρικά και υποδομής. Επαναπροσανατολίσθηκε «εκ των ενόντων» ο σχεδιασμός της προηγούμενης διοίκησης για το ΕΣΠΑ 2014-2020 στις κατευθυντήριες γραμμές των εξαγγελθέντων πολιτικών, με αναπτυξιακό πρόσημο. Ο σχεδιασμός, παρά τη στενότητα του χρόνου, εγκρίθηκε από την ΕΕ.

Όπως δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η ίδια η περιφερειάρχης Αττικής για τη 12μηνη θητεία της, αλλά και την περαιτέρω πορεία της, «στόχος μας είναι να αλλάξει η Αττική ρότα. Ισχυρό χαρτί μας είναι το έργο μας σε όλα τα επίπεδα».

Συγκρούσεις για τη διαχείριση απορριμμάτων και την αξιολόγηση

Αναμφισβήτητα, αιχμή του δόρατος στο σύνολο των νέων πολιτικών που δρομολογήθηκαν στάθηκε η μεγάλη ανατροπή στον τομέα της διαχείρισης των σκουπιδιών. Ο σχετικός σχεδιασμός επισφραγίσθηκε με τη χθεσινή έγκριση του 2ου αναθεωρημένου Περιφερικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) από το ΔΣ του ΕΔΣΝΑ, του οποίου προΐσταται η περιφερειάρχης. Συνακόλουθα, μειώθηκαν κατά 10%, για πρώτη φορά, τα αντισταθμιστικά οφέλη των ΟΤΑ προς τον Δήμο Φυλής.

Ο νέος σχεδιασμός για τα απορρίμματα συνιστά μια καίρια ανατροπή, που επήλθε μετά από μετωπική σύγκρουση της Ρ. Δούρου με τα τεράστια οικονομικά συμφέροντα «που λυμαίνονταν επί δεκαετίες το χώρο διαχείρισης των απορριμμάτων» – όπως έχει επανειλημμένως δηλώσει – που είχαν οδηγήσει «σε οικονομικό και περιβαλλοντικό αδιέξοδο τη χώρα», με τη «μοναδική για τα ευρωπαϊκά δεδομένα αθλιότητα» της Φυλής.

Πρόκειται για μια «μετρήσιμη επιλογή» -όπως αναγνωρίζουν και οι πολιτικοί της αντίπαλοί- την οποία «δεν τόλμησε να επιδείξει κανένας άλλος από το πολιτικό προσωπικό της χώρας». Σύγκρουση την οποία δεν δίστασε να επαναλάβει και στο ζήτημα της «μαϊμού» -όπως την είχε χαρακτηρίσει- αξιολόγησης των υπαλλήλων, που είχε υπαγορεύσει η τότε ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Αρνήθηκε σθεναρά να υποκύψει στις πιέσεις που ασκήθηκαν από την πλευρά της κεντρικής διοίκησης, των άλλων Περιφερειών της χώρας όσο και από το Περιφερειακό Συμβούλιο.

Αλλαγή μοντέλου στην άσκηση Διοίκησης

Όπως σημειώνει η κ. Δούρου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «από το Σεπτέμβριο του 2014, που για πρώτη φορά αναλάβαμε τα ηνία της μεγαλύτερης Περιφέρειας της χώρας, στόχος μας είναι να αλλάξει η Αττική ρότα, να ανταποκριθεί στις ανάγκες της κοινωνίας και να συμβάλλει στην ανάταξη της οικονομίας. Και το πράττουμε αυτό δρώντας σε δύο μέτωπα» προσθέτει. «Πρώτον, επιχειρούμε να αλλάξουμε το πρότυπο άσκησης πολιτικής και να προωθήσουμε τις αρχές της χρηστής διοίκησης. Γιατί όλα αυτά, δεν είναι γραφειοκρατικές προσεγγίσεις. Λειτουργούν ουσιαστικά υπέρ του πολίτη, διαφυλάσσουν τα συμφέροντά του.

Δεύτερον, δίνουμε έμφαση, με τη χρήση ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων και προγραμμάτων, στην προώθηση της Στρατηγικής της Έξυπνης Εξειδίκευσης και της επιχειρηματικότητας των νέων. Στόχος είναι η αναζωογόνηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, των μεγάλων θυμάτων των πολιτικών λιτότητας. Την ίδια στιγμή δουλεύουμε για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, μέσα από συγκεκριμένα έργα όπως η προγραμματική σύμβαση για την καταπολέμηση της φτώχειας στο δήμο Περάματος».

Και συνεχίζει η κ. Δούρου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Μέσα σε αυτούς τους 12 μήνες έχουμε βάλει τις βάσεις ενός νέου υποδείγματος άσκησης διοίκησης. Εφαρμόζουμε το τρίπτυχο της συστηματικότητας, της συνέπειας, της σοβαρότητας. Μακριά από λαϊκισμούς, πομπώδεις τοποθετήσεις και φωνασκίες στα τηλεπαράθυρα, χωρίς αναζήτηση προσωπικής προβολής. Προχωράμε με σταθερά βήματα χωρίς εντυπωσιοθηρία, για να τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας. Κάποιοι μάς κατηγορούν για απραγία. Ωστόσο εμείς δεν υποσχεθήκαμε θαύματα ή τον ουρανό με τ΄ άστρα στους πολίτες, αλλά αποτελεσματικότητα, αξιοπιστία, αξιοκρατία. Και αυτά τα τηρούμε πιστά, χωρίς τυμπανοκρουσίες. Επιλέγοντας, εκεί όπου χρειάζεται, να έλθουμε σε σύγκρουση με μικρά και μεγάλα συμφέροντα. Το δικό μας ισχυρό χαρτί είναι το έργο μας σε όλα τα επίπεδα. Και αυτό είναι το ισχυρότερο επιχείρημά μας απέναντι στην παραπληροφόρηση και τη διαστρέβλωση των γεγονότων. Οι πολίτες γνωρίζουν και αυτό μας αρκεί».

Κριτική από τους πολιτικούς αντιπάλους

Με την ευκαιρία της 1ης επετείου, το ΑΠΕ-ΜΠΕ απευθύνθηκε και στους Περιφερειακούς Συμβούλους των άλλων πολιτικών σχηματισμών ζητώντας μια συγκριτική αξιολόγηση του έργου και των προγραμματικών δηλώσεών της. Κατά πόσο, δηλαδή, δικαιώθηκαν οι πολίτες που με την ψήφο τους ανέθεσαν στην τότε νεόκοπη -πλην αποφασισμένη- και δυναμική πολιτικό τη διοίκηση της μεγαλύτερης Περιφέρειας της χώρας.

Κατάφερε, τελικά, η κ. Δούρου να εμφυσήσει νέα πνοή στο δυσκίνητο μηχανισμό της Περιφέρειας; Άσκησε κοινωνικές πολιτικές; Δρομολόγησε έργα ουσίας; Κέρδισε το στοίχημα της αλλαγής στη φιλοσοφία της διαχείρισης των απορριμμάτων; Επέβαλε όρους διαφάνειας; Ανακόπηκε η διαφθορά; Λειτουργεί η άμεση δημοκρατία στο Περιφερειακό Συμβούλιο;

Αυτά είναι κάποια από τα καίρια ερωτήματα που τίθενται και στα οποία τοποθετούνται στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στελέχη των αντιπολιτευόμενων παρατάξεων.

Ο Πάρις Ευαγγελίου, περιφερειακός σύμβουλος της προσκείμενης στη ΝΔ παράταξης του Γ. Κουμουτσάκου, εκφράζει στο ΑΠΕ- ΜΠΕ τη διαφωνία του ως προς την αναγνώριση του έργου της Περιφέρειας. «Πιστεύω ότι ο κόσμος δεν αντιλήφθηκε κάποια αλλαγή. Δεν θεωρώ ότι άλλαξε κάτι στη διαχείριση της διοίκησης» σημειώνει, προσθέτοντας ότι η άρνηση της Περιφερειάρχη να αποδεχθεί την επιβεβλημένη από τον πρώην υπουργό Διοικητής Ανασυγκρότησης Κ. Μητσοτάκη αξιολόγηση, υποδήλωνε την άρνηση της στην εφαρμογή σύγχρονων μοντέλων διοίκησης «μοντέλα που είχε εξαγγείλει η ίδια η Περιφερειάρχης, όπως το ενιαίο σύστημα εφαρμογής πρωτοκόλλου ή το διπλογραφικό σύστημα στις οικονομικές υπηρεσίες» συμπληρώνει.

Μιλά για τάση οπισθοδρόμησης, την οποία αποδίδει στα γενικότερα «ανακλαστικά της Αριστεράς», η οποία «στη θεωρία είναι τόσο καλή, όσο κακή στην πράξη». Επίσης αποδίδει στην περιφερειακή διοίκηση ολιγωρία σε ζητήματα αιχμής, όπως η μεταφορά των μαθητών και εκτιμά ότι ο ρόλος της Περιφέρειας θα έπρεπε να είναι περισσότερο βοηθητικός παρά «υποδεικτικός» στο σχεδιασμό των Τοπικών Σχεδίων Διαχείρισης Αποβλήτων, που κλήθηκαν να εκπονήσουν οι ΟΤΑ.

Τέλος, καταλογίζει έλλειψη Δημοκρατίας και τακτικές επιβολής αποφάσεων στην παράταξη της κ. Δούρου. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα επικαλείται την τοποθέτηση των χρημάτων της Περιφέρειας Αττικής στην Τράπεζα της Ελλάδας και τη δέσμευση των χρημάτων, με αποτέλεσμα να «κινδυνέψει η αποπεράτωση πολλών εν εξελίξει έργων».