δωδεκάνησα-αναγκαιότητα-η-ακτοπλοϊκ-265862
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ | 26.02.2013 | 06:55

Δωδεκάνησα: Αναγκαιότητα η ακτοπλοϊκή διασύνδεση με τη Βόρεια Ελλάδα

Η αναγκαιότητα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης της Θεσσαλονίκης με τα Δωδεκάνησα, με ενδιάμεσους σταθμούς τα νησιά της Μυτιλήνης, Σάμου, και Χίου, αλλά και η αποδρομολόγηση πολλών πλοίων λόγω περιορισμού των επιδοτήσεων αναδείχθηκαν σε κεντρικά ζητήματα κατά τη διάρκεια συνάντησης του αντιπεριφερειάρχη Δωδεκανήσου Φώτη Χατζηδιάκου με τους εκπροσώπους συλλόγων των νησιών της Δωδεκανήσου. Μάλιστα ο κ. Χατζηδιάκος δεσμεύτηκε για τη διερεύνηση του θέματος, και συνεργασία για την κατάθεση προτάσεων με τους υπόλοιπους αντιπεριφερειάρχες των Δωδεκανήσων.

Πιο συγκεκριμένα, στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι του Συλλόγου Σαμίων και Ικαριωτών «ο Πυθαγόρας», του Συλλόγου Μυτιληνιών Ρόδου, καθώς και με το Χιακό Σύλλογο Ρόδου «ο Όμηρος» αποτέλεσε η ακτοπλοϊκή διασύνδεση νησιών Αιγαίου με τη Βόρεια Ελλάδα. Συγκεκριμένα, η συζήτηση επικεντρώθηκε

Ο αντιπεριφέρειαρχης αναφέρθηκε στον περιορισμό των επιδοτήσεων των ακτοπλοϊκών γραμμών από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου (ΥΝΑ), καθώς και στην οικονομική κρίση και στην αύξησης στην τιμή των καυσίμων, που οδηγεί στην αποδρομολόγηση πολλών πλοίων από τις ακτοπλοϊκές γραμμές, αναφέροντας μάλιστα πως η κατάσταση αυτή έχει επηρεάσει ακόμη και τις συνδέσεις μεταξύ των νησιών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου με τον Πειραιά.

Ο κ. Χατζηδιάκος, αφού άκουσε τα αιτήματα των εκπροσώπων των Συλλόγων τόνισε πως απαραίτητη προϋπόθεση για τη δρομολόγηση της συγκεκριμένης γραμμής είναι να επιδοτηθεί από πόρους του ΥΝΑ και να υπάρξει ενδιαφέρον από τις ναυτιλιακές εταιρείες.

Ο αντιπεριφερειάρχης γνωστοποίησε στους εκπροσώπους ότι θα ερευνήσει τα παλαιότερα δρομολόγια και ειδικά της καλοκαιρινής περιόδου, προκειμένου να διευκολυνθεί ο σχεδιασμός της σύνδεσης και δεσμεύτηκε, σε συνεργασία με τους αντίστοιχους χωρικούς αντιπεριφερειάρχες από την Μυτιλήνη, τη Σάμο και τη Χίο, να καταθέσουν από κοινού τις προτάσεις τους σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς .

Η δρομολόγηση πλοίων στην εν λόγω γραμμή, όπως επισήμανε ο Αντιπεριφερειάρχης, θα διευκολύνει τον εσωτερικό τουρισμό αλλά και την προσέλκυση επισκεπτών από τις Βαλκανικές χώρες και θα συμβάλει στην εν γένει προώθηση του εμπορίου και των τοπικών προϊόντων, δίνοντας κατά αυτόν τον τρόπο μια ακόμη αναπτυξιακή προοπτική στα νησιά του Αιγαίου.