Δήμοι Έβρου: «Όχι» στα στρατόπεδα μεταναστών

Την πλήρη αντίθεσή τους εξέφρασαν χθες δήμαρχοι, εκπρόσωποι φορέων και κάτοικοι του Έβρου στην ίδρυση νέων κέντρων φιλοξενίας λαθρομεταναστών στο νομό σε εκδήλωση διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε στην Ορεστιάδα μπροστά στο δημαρχείο της πόλης.

Στη συγκέντρωση, αναγνώστηκε ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου Ορεστιάδας στο οποίο κατηγορείται η κυβέρνηση «για προσπάθεια αλλοίωσης της φυσιογνωμίας του βορείου Έβρου» και υπογραμμίζεται πως «η ίδρυση νέων Κέντρων θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη απαξίωση όλη την περιοχή, θα πλήξει την τοπική κοινωνία και θα αποτελέσει αντικίνητρο για επενδυτικές ή άλλες παραγωγικές δράσεις» (περισσότερα για το ψήφισμα, μπορείτε να διαβάσετε εδώ).

Παράλληλα, εγκρίθηκε ψήφισμα της «Πρωτοβουλία Πολιτών κατά των Κέντρων Παράνομων Μεταναστών στον Έβρο» που θα σταλεί στην κυβέρνηση και στο οποίο υπογραμμίζεται ότι «κάθε νόμος-απόφαση της πολιτικής εξουσίας που εκφράζει συμφέροντα, προθέσεις και προγράμματα πολιτικών ομάδων και κοινοβουλευτικών πλειοψηφιών δεν δικαιούται να θίγει τα συνταγματικά δικαιώματα και στο πλαίσιο αυτό οποιοσδήποτε νόμος ή απόφαση για ίδρυση υπηρεσίας ασύλου (ή κέντρου κράτησης, φύλαξης, 1ης υποδοχής ή όπως αλλιώς «βαπτιστεί») σε λύση «πακέτο» στο νομό Έβρου, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της τοπικής κοινωνίας και μάλιστα χωρίς καν αυτή να ζητηθεί, θα είναι παράνομη».

»Ζητούμε την άμεση άρση κάθε σκέψης, απόφασης και σχεδιασμού νέων κέντρων παράνομων μεταναστών και λύσεων «πακέτο» στο νομό Έβρου και δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι θα αντισταθούμε με κάθε τρόπο στις εγκληματικές αυτές επιλογές που υπονομεύουν το μέλλον του τόπου μας» (βλ. το εν λόγω ψήφισμα πατώντας εδώ).

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε παλαιότερο ψήφισμά του το δημοτικό συμβούλιο Ορεστιάδας είχε και πάλι τοποθετηθεί αρνητικά στο θέμα της ίδρυσης στρατοπέδων μεταναστών, αλλά υπέρ της δημιουργίας φράχτη στην περιοχή (βλ. το σχετικό ψήφισμα πατώντας εδώ), ενώ ο ίδιος ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης με δελτίο Τύπου είχε καλέσει την κυβέρνηση να δημιουργήσει «στρατόπεδα συγκέντρωσης σε άλλους νομούς που μέχρι σήμερα δεν υπέστησαν το ελάχιστο από όλα αυτά τα φαινόμενα που μας πλήττουν ως Έβρο επί δεκαετίες (σ.σ.: τη λαθρομετανάστευση). Σε διαφορετική περίπτωση θα βρείτε τους δημότες και εμένα απέναντι αντί να συνεργαζόμαστε για την προώθηση των συμφερόντων του ακριτικού νομού μας και της αληθινής ανάπτυξης» (βλ. το σχετικό δελτίου Τύπου κάνοντας κλικ εδώ).

Τη χθεσινή εκδήλωση διαμαρτυρίας οργάνωσε η «Πρωτοβουλία Πολιτών κατά Κέντρων Παράνομων Λαθρομεταναστών» και συμμετείχαν οι δήμαρχοι Ορεστιάδας Δ. Μουζάς, Διδυμοτείχου Π. Πατσουρίδης, Σουφλίου Ε. Πουλιλιός, ενώ διαβάστηκε και επιστολή συμπαράστασης του δημάρχου Αλεξανδρούπολης Ε. Λαμπάκη.