Δ. Ελλάδα: Στο περιφερειακό συμβούλιο αύριο ο Κ. Σκανδαλίδης

Στην ειδική συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας θα συμμετάσχει αύριο στις 5 το απόγευμα στην Πάτρα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Σκανδαλίδης. Μοναδικό θέμα της συνεδρίασης θα είναι η «Αγροτική Ανάπτυξη και το καλάθι των αγροτικών προϊόντων στη Δυτική Ελλάδα», και πέραν του κ. Σκανδαλίδη εισήγηση θα γίνει και από τον περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απόστολο Κατσιφάρα.

Σημειώνεται ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει ήδη προετοιμάσει και αναρτήσει στην ιστοσελίδα της (www.pde.gov.gr) σχετικό κείμενο προς διαβούλευση ζητώντας απόψεις, ιδέες και προτάσεις για το καλάθι προϊόντων στη Δυτική Ελλάδα, ενώ ταυτόχρονα έχει πραγματοποιηθεί σειρά επαφών μεταξύ της περιφερειακής Αρχής και εκπροσώπων αγροτών από όλη την περιφέρεια προκειμένου να συγκροτηθεί μια πλήρης και συνεκτική πρόταση για το καλάθι.

Τι είναι το «καλάθι αγροτικών προϊόντων»

Πρόκειται για μια κεντρική πολιτική του υπουργείου Αγροτικών Τροφίμων που προωθείται για κάθε μία περιφέρεια χωριστά. Η βασική του φιλοσοφία αφορά στον εντοπισμό μιας ομάδας προϊόντων, χαρακτηριστική για κάθε περιφέρεια και η οποία θα υποστηριχθεί από μια σειρά συγκεκριμένων δράσεων προκειμένου να «βγουν» με επιτυχία στο ράφι αλλά και στις διεθνείς αγορές.

Το «καλάθι» της Δυτικής Ελλάδας

Τα προϊόντα του καλαθιού θα κινηθούν στο τρίπτυχο «ταυτότητα-ποιότητα-αειφορία» και αναφέρονται σε ιδιαίτερα τοπικά προϊόντα που διαθέτουν ταυτότητα και φήμη, όπως λόγου χάριν είναι για τη Δυτική Ελλάδα η σταφίδα, η φράουλα, τα σπαράγγια και άλλα. Τα προϊόντα αυτά βασίζονται σε συγκεκριμένους τρόπους παραγωγής που αποδίδονται στη γεωγραφική τους προέλευση και που μπορεί να προέρχονται από τους τομείς αγροτικής και γεωργικής παραγωγής, της κτηνοτροφίας, της αλιείας και της ιχθυοκαλλιέργειας.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
ΟΤΑ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ