Απ. Κατσιφάρας: Άμεσα αξιοποίηση του ΕΣΠΑ

Περιφέρεια και δήμοι, στο πλαίσιο της σχεδιαζόμενης αναθεώρησης του ΕΣΠΑ που προωθεί το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, πρέπει να βιαστούν, ιεραρχώντας έργα που έχουν ωριμότητα ώστε να ενταχθούν άμεσα και να χρηματοδοτηθούν, επισήμανε ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας στην εισήγηση του κατά τη σημερινή συνάντηση που είχε το μεσημέρι με τους δημάρχους της περιφερειακής ενότητας Αχαΐας για τα έργα του ΕΣΠΑ.

Τόνισε, επίσης, ότι δυνατότητες χρηματοδότησης υπάρχουν και από άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως το Πρόγραμμα Εδαφικής Συνεργασίας, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και το Πρόγραμμα Jessica.

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας υπογράμμισε, επίσης, ότι ο ίδιος δεν έχει σκοπό να αναλωθεί σ’ έναν κατάλογο έργων που δεν έχουν ωριμότητα, και άρα τύχη να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ. «Έχουμε χορτάσει από τιμοκαταλόγους έργων», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι «με διαφάνεια, με ρεαλισμό και ευθύνη οφείλουμε να τρέξουμε τις διαδικασίες και να αξιοποιήσουμε όσες ευκαιρίες έχουμε. Να «ξεσκονίσουμε» τα συρτάρια μας, να εντοπίσουμε έργα με ωριμότητα, να κινητοποιηθούμε».

«Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είναι η φτωχότερη στη χώρα. Έχουμε μπροστά μας δύσκολο και επίμοχθο δρόμο ώστε να αναστρέψουμε τα δεδομένα και μάλιστα σε μια συγκυρία εξαιρετικά δυσμενή για τη χώρα μας. Σ’ αυτή την προσπάθεια οι δήμαρχοι όλων των περιφερειακών ενοτήτων είναι συνεργάτες και συνοδοιπόροι μας», σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Οι παρεμβάσεις μας πρέπει να είναι στοχευμένες», ανέφερε ο Περιφερειάρχης, ενώ χαρακτήρισε «παθογένεια» για την περιοχή το γεγονός ότι οι τοπικές Αρχές περιορίζονται μόνο στις δημόσιες επενδύσεις και δεν αξιοποιούν στο βαθμό που θα έπρεπε και άλλες δυνατότητες. «Δημιουργείστε άμεσα ομάδες εργασίας και συνεργαστείτε με τη διαχειριστική Αρχή ώστε να μην χαθούν ευκαιρίες από το ΕΣΠΑ», είπε απευθυνόμενος στους δημάρχους.

Ο κ. Κατσιφάρας ανήγγειλε ότι σύντομα θα επισκεφθούν την περιφέρεια τρεις υπουργοί: ο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Σκανδαλίδης (Τετάρτη 9 Μαρτίου, όπου θα συμμετάσχει στην Πάτρα σε ειδική συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου για τα αγροτικά ζητήματα στη Δυτική Ελλάδα και το «Καλάθι της Περιφέρειας»), και θα ακολουθήσουν η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Λούκα Κατσέλη (για προγράμματα απασχόλησης και κατάρτισης) και ο υπουργός Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος.

Ο γενικός γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου και Ιονίων Νήσων Τάσος Αποστολόπουλος, που συμμετείχε στη συνάντηση, στην εισήγηση του υπενθύμισε ότι το ΕΣΠΑ στη Δυτική Ελλάδα έχει προϋπολογισμό 404 εκατ. ευρώ. «Σήμερα έχουν ενταχθεί στο Πρόγραμμα έργα ύψους 217 εκατ. ευρώ, ενώ υπάρχουν και συμβασιοποιημένα έργα ύψους 55 εκατ. ευρώ. Άρα, υπάρχουν ακόμα πολλά περιθώρια αξιοποίησης του Προγράμματος και χρειάζεται ευρύτερη ενεργοποίηση ώστε να μην χαθούν πολύτιμοι πόροι από την Περιφέρεια».

Από πλευράς δημάρχων, οι των Πατρέων Γιάννης Δημαράς, Αιγιαλείας Στάθης Θεοδωρακόπουλος, Δυμαίων Ανδρέας Παναγιωτόπουλος, Ερυμάνθου Θάνος Καρπής και Καλαβρύτων Γιώργος Λαζουράς στις τοποθετήσεις τους αναφέρθηκαν εκτενώς στις ανάγκες των νέων «καλλικρατικών» δήμων και σε επιμέρους προβλήματα και ελλείψεις με πιεστικό χαρακτήρα.

Η συνάντηση έγινε στην αίθουσα του πρώην Νομαρχιακού Συμβουλίου Αχαΐας στην Πάτρα, και πέραν των κ.κ. Κατσιφάρα και Αποστολόπουλου και των δημάρχων, συμμετείχαν ο αντιπεριφερειάρχης της περιφερειακής ενότητας Αχαΐας Γρηγόρης Αλεξόπουλος, ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Αγροτικής Πολιτικής Γιώργος Αγγελόπουλος, ο αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργος Γεωργιόπουλος και προϊστάμενοι γενικών διευθύνσεων της Περιφέρειας και διευθύνσεων της περιφερειακής ενότητας Αχαΐας.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
ΟΤΑ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ