αγοραστός-sos-από-τις-περιφέρειες-274334
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ | 19.11.2012 | 16:10

Αγοραστός: «SOS» από τις περιφέρειες

Τον κίνδυνο να μην μπορέσουν οι Αιρετές Περιφέρειες να ανταπεξέλθουν στην αποστολή τους, σημείωσε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός σε συνέντευξη Τύπου σήμερα στην έδρα της περιφέρειας. Οι αλλαγές του Μεσοπρόθεσμου και τα νέα μέτρα στερούν από τις περιφέρειες σημαντικούς πόρους με τους οποίους πραγματοποιούνταν ο αποχιονισμός, οι συντηρήσεις, οι διαγραμμίσεις και η άρση της επικινδυνότητας του οδικού δικτύου της Θεσσαλίας. Μάλιστα, χαρακτήρισε την περίοδο που διανύουμε ως χρονιά ανατροπών και κατάρρευσης υφιστάμενων στάτους κβο.

 

«Αυτή τη στιγμή συντελείται μια πολύ μεγάλη αδικία εις βάρος των περιφερειών. Ενώ έχουμε προχωρήσει στον πλήρη εξορθολογισμό των λειτουργικών μας δαπανών και έχουμε μειώσει αισθητά τις δαπάνες, το κράτος μας κόβει σχεδόν όλα τα χρήματα από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους με αποτέλεσμα να δημιουργείται ασφυξία, η οποία θα έχει άμεσες επιπτώσεις στην δυνατότητα κοινωνικών μας παρεμβάσεων», υπογράμμισε ο Κ. Αγοραστός και συμπλήρωσε;

«Το 2010 οι τέσσερις, τότε, Νομαρχίες του Νομού είχαν λάβει από το κράτος το ποσό των 22,5 εκατομμυρίων ευρώ και το 2012 η Περιφέρεια Θεσσαλίας έλαβε το ποσό του ενός εκατομμυρίου. Την ίδια ώρα μας δίνουν ολοένα και περισσότερες αρμοδιότητες».

«Ας μας εξηγήσει λοιπόν κάποιος πως είναι δυνατόν η περιφέρεια να συντηρήσει το οδικό της δίκτυο ή να συντηρήσει τα τούνελ ή να πληρώσει για τη δακοκτονία ή να καταβάλει τα διατροφικά επιδόματα των νεφροπαθών ή εν τέλει να επιτελέσει μια σειρά λειτουργιών», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Αγοραστός.

 

Συγκεκριμένα ο κ. Κ. Αγοραστός δήλωσε τα εξής:

«Η περίοδος που διανύουμε οριοθετείται ως χρόνος γεμάτος από αγώνα, κρίσεις, ανατροπές αλλά και καταρρεύσεις. Αυτή τη στιγμή συντελείται μία αδικία κατά των αιρετών περιφερειών και λέω αδικία, γιατί μέχρι σήμερα ενώ έχουμε ορθολογικεύσει όλες τις δαπάνες μας, τα λειτουργικά έξοδα και έχουμε πετύχει με λίγα να κάνουμε πολλά, μας περικόπτονται όλα τα χρήματα που προέρχονται από τους κεντρικούς αυτοτελείς πόρους (ΚΑΠ) και αφορούν τις επενδύσεις.

»Αυτό σημαίνει ότι δεν θα μπορούμε να φτιάξουμε τους δρόμους που πέφτουν λόγω των έντονων καιρικών συνθηκών, να κάνουμε οδικές διαγραμμίσεις, να πραγματοποιούμε τον αποχιονισμό και να παρεμβαίνουμε όπου υπάρχει ανάγκη. Το μέγεθος της αδικίας φαίνεται όταν το 2010 είχανε δώσει στις τέσσερις πρώην Νομαρχίες και μόνο σ’ αυτόν τον κωδικό 22,5 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το 2012 μόνο 1,12 εκ. ευρώ για όλη την Περιφέρεια Θεσσαλίας, ενώ ταυτόχρονα υπήρξε μείωση στα λειτουργικά μας έξοδα κατά 40%.

»Άρα, παρ’ όλες τις οικονομίες κλίμακας και τον ορθολογισμό των εξόδων μας, αντιμετωπίζουμε μεγάλο πρόβλημα, όχι τόσο στα έργα του ΕΣΠΑ που τρέχουνε κανονικά, αλλά στα έργα που δεν μπαίνουν στο ΕΣΠΑ και σ’ εκείνα που αφορούν στην άρση των καθημερινών επικίνδυνων φαινομένων, που παρατηρούμε στο μεγάλο οδικό δίκτυο.

»Η αδικία μεγαλώνει ακόμα περισσότερο, όταν μας δίνουν περισσότερες αρμοδιότητες, περισσότερο οδικό δίκτυο-φτάσαμε στα 5500 χιλιόμετρα οδικό δίκτυο-χωρίς να μας δίνουν τους πρόσθετους πόρους. Η αδικία μεγαλώνει ακόμα περισσότερο, όταν μας παραχωρείται η συντήρηση των σηράγγων που βρίσκονται στο οδικό μας δίκτυο, χωρίς να μας δίνονται οι αντίστοιχοι πόροι και η αδικία μεγαλώνει, όταν παίρνουμε τις αρμοδιότητες που οι προηγούμενοι δεν τις είχαν εκπληρώσει.

»Είναι βαρύ για μία χώρα να υπακούει σε εντολές τόσο σκληρής λιτότητας που τείνει να διαλύσει τον κοινωνικό ιστό. Και θα ήθελα να προτείνω στο ιερατείο της ευρωπαϊκής ελίτ ,στους τεχνικούς του χρήματος και της οικονομίας, να παρακολουθήσουν μία ταινία «Τα φαντάσματα του Γκόγια» του Μίλος Φόρμαν, που αποτυπώνεται με τρόπο μοναδικό το να ζει κανείς σε εποχές μεγάλων αλλαγών και κατακλυσμιαίων γεγονότων.

»Εκεί θα δουν πως αποδίδεται με τρόπο καταιγιστικό η δυστυχή μοίρα των ανθρώπων του πλούτου και της εξουσίας, πολιτικής και θρησκευτικής, που βρέθηκαν στη δίνη των μεγάλων επαναστατικών γεγονότων του 1789 κ των ναπολεόντειων πολέμων, που ακολούθησαν. Βέβαια, ουδείς επιτρέπεται να συνδέει εκείνα τα γεγονότα και τις κινηματογραφικές ταινίες με τη σημερινή πραγματικότητα. Όμως αν δει κανείς τι συνέβη στην Ελλάδα και τι συμβαίνει στην Ισπανία, την Ιταλία και στις υπόλοιπες χώρες του νότου τότε θα βγάλει χρήσιμα συμπεράσματα».