αγωνιστική-συνεργασία-όχι-στη-χωμα-303479
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ | 04.03.2011 | 13:36

Αγωνιστική Συνεργασία: «Όχι» στη χωματερή χημικών στην Κορινθία

Για απόκρυψη και ανακριβή στοιχεία στην περιβαλλοντική μελέτη της εταιρείας που θα κατασκευάσει δεξαμενές αποθήκευσης χημικών στο Σουσάκι Κορινθίας και για κίνδυνο λόγω παρακείμενου ηφαιστείου έκανε λόγο ο επικεφαλής της Αγωνιστικής Συνεργασίας (ΣΥΡΙΖΑ) στο περιφερειακό συμβούλιο Πελοποννήσου Θανάσης Πετράκος, συντασσόμενος παράλληλα με τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής, που αντιδρούν στη δημιουργία των αποθηκών για χημικά, και μάλιστα βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία συλλογή υπογραφών μετά τη θετική γνωμοδότηση του υπουργείου Περιβάλλοντος.

«Η περιοχή είναι βεβαρημένη βιομηχανικά αφού λειτουργούν μονάδες, παραγωγής άλατος, καλωδίων, εγκαταστάσεις αποθήκευσης θείου και αδρανών λιπασμάτων, καθώς και διυλιστήρια. Επιπλέον, σύμφωνα με τις καταγγελίες φορέων και οργανώσεων, η περιβαλλοντική μελέτη της εταιρίας έχει αποκρύψει ή και δίνει ανακριβή στοιχεία, ώστε να εγκριθεί η κατασκευή της εν λόγω μονάδας», είπε ο κ. Πετράκος, και προσέθεσε λέγοντας:

«Έχει αποκρύψει το γεγονός ότι στην περιοχή όπου προτίθεται να εγκατασταθεί η μονάδα υπάρχει διέλευση αγωγού φυσικού αερίου, άρα ο κίνδυνος της αλληλουχίας (φαινόμενο Domino) είναι υπαρκτός για το οποίο στην μελέτη δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη, καθώς επίσης και ότι στην περιοχή υπάρχουν τρείς οικισμοί και οι αποθήκες θα είναι πολύ κοντά στα διυλιστήρια και πάνω σε ένα ηφαίστειο».

Τέλος, ο περιφερειακός σύμβουλος ζητεί το θέμα της κατασκευής των δεξαμενών αποθήκευσης χημικών στο Σουσάκι να ενταχθεί στην ημερήσια διάταξη του επόμενου περιφερειακού συμβούλιου Πελοποννήσου προκειμένου να συζητηθεί και να αναληφθούν ενέργειες για άμεση διακοπή του έργου.

Υπενθυμίζεται πως κατά της κατασκευής της συγκεκριμένης χωματερής χημικών έχουν τεθεί από το 2007 αντίθετοι οι τοπικοί φορείς, τα δημοτικά συμβούλια Κορίνθου, Αγίων Θεοδώρων, Λουτρακίου, το διοικητικό συμβούλιο της και το τότε νομαρχιακό συμβούλιο.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό, προβλέπεται ότι θα αποθηκεύονται μόνιμα 6.000 τόνοι επικίνδυνων χημικών δίπλα στα διυλιστήρια, ενώ θα ξεφορτώνονται ετησίως 30.000 τόνοι χημικών από τη θάλασσα που θα μεταφέρονται οδικώς με φορτηγά βυτιοφόρα.