χωρίς-ενημερότητα-ο-δήμος-ρόδου-πάνω-α-138048
ΔΗΜΟΙ | 18.11.2015 | 13:29

Χωρίς ενημερότητα ο δήμος Ρόδου: Πάνω από 6,5 εκατ. ευρώ χρέος στο ΙΚΑ!

«Χειροπόδαρα» ήταν δεμένος ο Δήμος της Ρόδου το τελευταίο διάστημα αφού, όπως έγινε γνωστό στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου προχθές το βράδυ, δεν είχε ασφαλιστική ενημερότητα λόγω οφειλών στο ΙΚΑ οκτώ επιχειρήσεων πρώην Δήμων, τις οποίες αναγκάστηκε να αναλάβει αλλιώς θα «πάγωναν» χρηματοδοτήσεις και έργα μέχρι τα τέλη του χρόνου!

Σύμφωνα, λοιπόν, με τη σχετική εισήγηση που έκανε στη συνεδρίαση ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Γιάννης Περδίκης, υπάρχει μία συνυπευθυνότητα του Δήμου για τις οφειλές προς το ΙΚΑ πρώην δημοτικών επιχειρήσεων, είτε αυτές είναι αμιγείς, είτε κοινωφελείς, Α.Ε. ή ΑΜΚΕ οι οποίες λύθηκαν ή τελούν υπό εκκαθάριση μέχρι τις 31/12/2010.

Ξεκαθάρισε, στη συνέχεια, ότι υπάρχουν τρεις Α.Ε. που έχουν μεγάλα χρέη προς το ΙΚΑ, οφείλουν δηλαδή εισφορές. Πρόκειται για την ΑΔΕΚΤ του πρώην Δήμου Ροδίων που οφείλει 1.475.656,68 ευρώ και πρόστιμα ύψους 1.563.836,59 ευρώ, την πρώην «Ρόδων Α.Ε.» που οφείλει εισφορές μέχρι σήμερα ύψους 794.979,55 ευρώ και πρόστιμα 319.256,28 ευρώ και την ΑΔΕΚΑΜ του πρώην Δήμου Πεταλούδων με εισφορές 1.545.132,11 ευρώ και πρόστιμα 1.060.971,49 ευρώ.

Πρόκειται για εταιρίες που τελούν σε καθεστώς λύσης και εκκαθάρισης ωστόσο, γι’ αυτές τις οφειλές, ο Δήμος άσκησε στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Ρόδου προσφυγή και αίτηση αναστολής, επικαλούμενος, όπως απαιτείται, «ανεπανόρθωτη βλάβη δυσχερώς επανορθώσιμη» λόγω των υπέρογκων ποσών των οφειλών, που αδυνατεί να αναλάβει, και έτσι πέτυχε την έκδοση προσωρινής διαταγής με την οποία διατάσσεται το ΙΚΑ να χορηγεί στο Δήμο Ρόδου ασφαλιστική ενημερότητα για είσπραξη αποδοτέων ποσών από διάφορες πηγές που την απαιτούν.

Όμως, ο Δήμος παρεμποδίζεται και πάλι στη χορήγηση ασφαλιστικής ενημερότητας, διότι μετά από τις τρεις παραπάνω Α.Ε., βεβαιώθηκαν σ’ αυτόν από το ΙΚΑ ληξιπρόθεσμες και απαιτητές οφειλές οκτώ δημοτικών επιχειρήσεων οι οποίες τελούν υπό εκκαθάριση ή λύση και έχει δημιουργηθεί σοβαρό πρόβλημα.

Με τη σημερινή ενημέρωση, το σύνολο των οφειλών των παραπάνω οκτώ επιχειρήσεων φθάνει το ποσό των 132.916,13 ευρώ. Όπως εξήγησε ο Αντιδήμαρχος, επειδή είναι τεράστια η ανάγκη του Δήμου να μπορέσει να πάρει την ασφαλιστική ενημερότητα από το ΙΚΑ αφού υπάρχουν χρήματα και για τις προνοιακές δομές αλλά και γιατί υπάρχουν προγραμματικές συμβάσεις με την Περιφέρεια και διάφορα προγράμματα που πρέπει η υπηρεσία προγραμματισμού να συνάψει συμβάσεις, όπως το LEADER, εισηγήθηκαν στο Σώμα να πάρει την απόφαση που απαιτείται και μάλιστα με απόλυτη πλειοψηφία, ώστε να αναλάβει ο Δήμος το ποσό αυτό των εισφορών που οφείλουν αυτές προς το ΙΚΑ, να το ρυθμίσει επειδή πρόκειται για μικροποσά και δεν μπορούν να δικαιολογήσουν μία άσκηση αίτησης αναστολής όπως έγινε για τις τρεις μεγάλες Α.Ε.

Όπως είπε, εδώ δεν μπορεί ο Δήμος να δικαιολογήσει «ανεπανόρθωτη βλάβη δυσχερώς επανορθώσιμη» αλλά και επειδή γι’ αυτές κυρίως τις επιχειρήσεις δεν έχουν προκύψει ζητήματα ελέγχου ώστε να παρέμβει η δικαιοσύνη και να τύχουν κάποιας διερεύνησης όπως υπήρχαν και με τη «Ρόδων» και με την ΑΔΕΚΑΜ και την ΑΔΕΚΤ.

Τον λόγο πήρε και ο Δήμαρχος, ο οποίος μάλιστα απηύθυνε παράκληση να τύχει της απόλυτης αποδοχής η εισήγηση και εξήγησε ότι μέχρι τώρα κατάφερναν με την προηγούμενη Διοίκηση του ΙΚΑ αφού είχαν ασκήσει την προσφυγή και επειδή νομικά δεν έχει την υποχρέωση ο Δήμος να αναλάβει όλα τα χρέη των Επιχειρήσεων αυτών, έπαιρνε μία προσωρινή, ανά δίμηνο, ασφαλιστική ενημερότητα, κάτι που δεν κατέστη δυνατό αυτή τη φορά.

Παρ’ όλα αυτά κέρδισαν τα ασφαλιστικά στο Διοικητικό Πρωτοδικείο για τα 7 εκατ. ευρώ των τριών Εταιριών. Έτσι, απηύθυνε έκκληση να ψηφίσει το Σώμα για να πάρει ο Δήμος την ασφαλιστική ενημερότητα, να λειτουργήσουν οι προνοιακές δομές, να χρηματοδοτηθεί ο Δήμος από τα ευρωπαϊκά προγράμματα αφού αν δεν πάρουν και την τελευταία δόση θα πρέπει να επιστρέψει και τα προηγούμενα χρήματα, επίσης για να χρηματοδοτηθούν τα έργα των π.σ. με την Περιφέρεια και οποιαδήποτε άλλα εξειδικευμένα ευρωπαϊκά προγράμματα τα οποία απαιτούν την έκδοση ασφαλιστικής ενημερότητας. Μάλιστα, κάλεσε να ληφθεί η απόφαση «με βαριά καρδιά» για να ξεμπλοκάρει ο Δήμος και ανέφερε ότι αυτή η απόφαση μπορεί να αποτελέσει πρόκριμα για τρεις μεγάλες Εταιρίες.

Για τη μία είπε ότι θα έρθει αναλυτικά σε συνεδρίαση η εκκαθάριση αφού ακόμα τώρα υποβάλλονται στη Διεύθυνση Εμπορίου οι ισολογισμοί και για τις άλλες που υπάρχει δικαστική διερεύνηση τόνισε ότι δεν θα έφερνε ποτέ στο δ.σ να πάρουν απόφαση, «αν και πέφτει επί δικαίων και αδίκων αφού αυτοδιοικητικοί σύρονται στα δικαστήρια δίχως να φταίνε».

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κ Στράτος Καρίκης είπε καταρχήν, ότι σωστά φέρνει η πλειοψηφία το συγκεκριμένο θέμα στο δ.σ. για να μπορέσει να λειτουργήσει ο Δήμος, θύμισε, όμως, τη θέση τους και από την προηγούμενη θητεία ότι καθεμία θα πρέπει να τραβήξει το δρόμο της και να πληρώσει αυτά που χρωστά σε οποιαδήποτε νομική μορφή βρίσκεται και να μην αναλάβει ο Δήμος καμία υποχρέωση απέναντι στα χρέη τους.

Υπάρχουν συγκεκριμένα θέματα-συνέχισε-για την καθεμία και αναφέρθηκε στη «Ρόδων» που είναι σε μία εκκαθάριση εδώ και πάρα πολύ καιρό και δεν έχουν ενημέρωση γιατί δεν έχει ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της με βάση τους πόρους που λαμβάνει. Για την ΑΔΕΚΤ είπε ότι μπορεί να κατάφεραν να μεταφέρουν τους υπαλλήλους στο Δήμο όμως οι αμαρτίες της συνέχιζαν να τους ταλαιπωρούν και φθάνουν και μέχρι σήμερα. Ο κ. Καρίκης ξεκαθάρισε ότι δεν λένε ότι κακώς το κάνει η Δημοτική Αρχή, όμως, βασική τους αρχή είναι ότι βάσει της πορείας των Εταιριών και των σκανδάλων που έχουν δημιουργήσει, όπως είπε, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αποδεχθεί να ψηφίσει να αναλάβει ο Δήμος αυτά τα χρέη.

Ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας κ. Χατζής Χατζηευθυμίου συμφώνησε με τον κ. Καρίκη και ρώτησε γιατί η «Ρόδων» που έχει έσοδα από τα ενοίκια των ακινήτων που διαχειριζόταν δεν αποπλήρωσε τα χρέη της. Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας, κ. Γιώργος Υψηλάντης, είπε ότι μετά τις εξηγήσεις από τον κ. Περδίκη και τον Δήμαρχο για τον διαχωρισμό των περιπτώσεων, παρ’ ολο που δεν του αρέσει καθόλου, αντιλαμβάνεται τη δυσκολία λειτουργίας του Δήμου, και θα ψηφίσουν θετικά.

«Αυτές είναι οι αμαρτίες των Ανωνύμων Εταιριών, με τις οποίες δεν συμφωνήσαμε ποτέ», είπε ο επικεφαλής της μικρότερης παράταξης κ. Τάκης Πότσος και δεν το ψήφισε.

Ο κ. Περδίκης διευκρίνισε, ακόμη, ότι από τα 132.900 ευρώ, εάν κάνουν ρύθμιση, προβλέπεται να διαγραφούν τα πρόστιμα και οι προσαυξήσεις και έτσι το καθαρό ποσό που αναλαμβάνει ο Δήμος είναι στα 75 χιλιάδες ευρώ.

Ο Δήμαρχος, έκανε, επίσης, γνωστό ότι, για την εκκαθάριση της Ρόδων έχει καλέσει τρεις ή τέσσερις φορές τον εκκαθαριστή και, δυστυχώς, μέχρι σήμερα ο λογιστής που συνεργάζεται είπε ότι βρήκαν δυσκολίες σε μία αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που είχε γίνει πολύ παλιά και δεν είχε πιστοποιηθεί στη Διεύθυνση Εμπορίου και, μάλιστα, παρενέβη ο ίδιος για να διευθετηθεί και τον έχει καλέσει να έρθει και στο δ.σ. γιατί ακίνητα που διαχειρίζεται η Εταιρία είναι προς αξιοποίηση. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στα σφαγεία λέγοντας ότι έχουν κάνει έξωση στον ανάδοχο και θα ξαναβγεί ο διαγωνισμός. Όσο για τα χρήματα που εισπράττει η «Ρόδων», πάνω από 1 εκατ. ευρώ, είπε ότι πάνε στο ΙΚΑ και την εφορία.

Εισφορά σε γη και σε χρήμα

Με αφορμή το θέμα που υπήρχε στην ημερήσια διάταξη και αφορούσε σε ξενοδοχεία, ο Δήμαρχος ενημέρωσε ότι έχουμε δεκαοκτώ περιπτώσεις ξενοδοχειακών Α.Ε. που έχουν ελεγχθεί από την αρμόδια Επιτροπή και έχουν καθοριστεί. Σε προηγούμενη συνεδρίαση είχαν καταθέσει μία πρόταση για αύξηση κατά 50% της αντικειμενικής αξίας και μείωση της προσδιορισθείσας τότε εμπορικής κατά 50%.

Είπε, ακόμη, ότι υπάρχουν ακόμη κάποιες εταιρίες που έχουν υποβάλει το αίτημα να συγκροτηθεί η Επιτροπή και υπάρχει ένα μεγάλο θέμα που, με μία νομοθετική ρύθμιση, που «εν κρυπτώ και παραβύστω» όπως είπε χαρακτηριστικά, μία νύχτα, πέρασε και απαλλάχθηκαν κάποιες περιοχές οι οποίες είχαν, όμως, ένα παράλογο υπολογισμό της επιβολής της εισφοράς σε γη και χρήμα.

Έτσι, έκανε γνωστό ότι θα σταλούν οι προσκλήσεις στους 18 για διαβούλευση ώστε να έρθει το θέμα στο δ.σ. και να αποφασίσει, θα δει η αρμόδια πολεοδομική διεύθυνση ποιες άλλες εκκρεμείς υποθέσεις έχουν υποχρέωση εισφοράς γης σε χρήμα και θα ζητήσουν και με απόφαση δ.σ., με σωστά κριτήρια, να επιβληθεί ξανά και σ’ αυτές που βγήκε εκείνη «η σκοτεινή και μαύρη τροπολογία», όπως είπε.

Πηγή: rodiaki.gr