ΧΥΤΑ Κερατέας: Μετά τα ΜΑΤ και οικονομικά «αντίποινα» κατά των κατοίκων

Στη σκλήρυνση της στάσης της απέναντι στους κατοίκους της Κερατέας και το Δήμο Λαυρεωτικής που αντιδρούν στη δημιουργία ΧΥΤΑ στην περιοχή προχωράει η κυβέρνηση. Έτσι, μετά τα ΜΑΤ απειλεί με οικονομική «τιμωρία» τον οικείο δήμο και τους πολίτες που αντιστέκονται.

Την προαναγγελία κάνει με ανακοίνωσή της η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής η οποία ενημερώνει ότι τα συναρμόδια υπουργεία προωθούν άμεσα ειδική νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή «για να εξασφαλιστεί ότι σε περίπτωση απένταξης του έργου το συνολικό ποσό επιβάρυνσης του Δημοσίου από τις δολιοφθορές,  τη δημοσιονομική διόρθωση, καθώς και κάθε άλλο κόστος που θα προκύψει (αποζημιώσεις εργοληπτών, απαλλοτριώσεις κλπ) θα καταλογιστεί στο Δήμο Λαυρεωτικής και θα παρακρατηθεί από τους ΚΑΠ του 2011 και 2012».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση  «με ευθύνη των αντιδρώντων και του Δήμου Λαυρεωτικής, η χώρα μας βρίσκεται αντιμέτωπη με τον κίνδυνο να χαθεί η κοινοτική χρηματοδότηση για το έργο, ύψους σχεδόν 12 εκ. ευρώ αλλά και να πληρωθούν σημαντικά ποσά για δημοσιονομικές διορθώσεις. Επιπλέον, σε μια εποχή βαριάς οικονομικής κρίσης, από τη δράση ακραίων στοιχείων και το ελληνικό Δημόσιο θα επιβαρυνθεί με εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ αποζημιώσεις».

Σύμφωνα με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής αφορμή για την ανακοίνωση «ήταν η  πρόσφατη δολιοφθορά που κατέληξε σε ολοσχερές κάψιμο δύο μηχανημάτων της εργοληπτικής εταιρείας που κατασκευάζει το έργο του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων στο Βραγόνι Κερατέας, ενέργεια η οποία διαιωνίζει το κλίμα αντιπαράθεσης και δυναμιτίζει τις προσπάθειες διαλόγου και αποκλιμάκωσης της έντασης που η κυβέρνηση επιδιώκει.  Είναι προφανές ότι κάποιοι δεν θέλουν να φύγουν τα ΜΑΤ από την περιοχή ποτέ και επιδιώκουν τη συνέχιση του ‘κλεφτοπόλεμου’», προστίθεται στην ανακοίνωση (μπορείτε να τη δείτε, πατώντας εδώ).

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
ΟΤΑ, ΔΗΜΟΙ, ΔΗΜΟΣ ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗΣ