χιλιάδες-κόσμου-χτυπά-την-πόρτα-των-κο-78232
ΔΗΜΟΙ | 21.11.2016 | 20:28

Χιλιάδες κόσμου χτυπά την πόρτα των κοινωνικών υπηρεσιών του δήμου Θεσσαλονίκης

Χείρα βοηθείας προς τις χιλιάδες των πολιτών που έχουν πληγεί βάναυσα από την οικονομική κρίση τείνει ο δήμος Θεσσαλονίκης μέσα από ένα δίκτυο κοινωνικών δομών, το οποίο περιλαμβάνει από την προσφορά συσσιτίου και τη λειτουργία φαρμακείου για άπορους και ανασφάλιστους μέχρι τη λειτουργία ξενώνα και κέντρου φροντίδας για τους αστέγους.

Περισσότεροι από 3.000 οικονομικά αδύναμοι πολίτες εξυπηρετήθηκαν κατά το περασμένο έτος μόνον από τις δομές κοινωνικών παντοπωλείων που έχει οργανώσει ο δήμος Θεσσαλονίκης. Τα στοιχεία αυτά περιλαμβάνονται στον απολογισμό πεπραγμένων της δημοτικής αρχής για το 2015, που πρόκειται να παρουσιαστεί στο πλαίσιο ειδικής συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου την προσεχή Πέμπτη.

Ειδικότερα, όπως προκύπτει από τα απολογιστικά στοιχεία που αφορούν τον ευαίσθητο τομέα της κοινωνικής πολιτικής -ο οποίος βρίσκεται στα χέρια της αντιδημάρχου Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης Καλυψώς Γούλα- μέσω του παντοπωλείου, που λειτουργεί επί της οδού Μοναστηρίου 124, 400 άπορες οικογένειες της πόλης -εναλλασσόμενες κατά 200 ανά εξάμηνο- είχαν πρόσβαση σε σταθερή βάση σε είδη παντοπωλείου, σε κατεψυγμένα προϊόντα, σε είδη οικιακού εξοπλισμού, σε απορρυπαντικά, ακόμη και σε ενδύματα ή και σε παιχνίδια.

Επιπλέον οι κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου Θεσσαλονίκης δημιούργησαν μία βάση δεδομένων, στην οποία περιλαμβάνονται 1.900 οικογένειες που εν δυνάμει μπορούν να συμμετάσχουν στις δράσεις που οργανώνονται για την παροχή βοήθειας σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Περίπου 70 οικογένειες από αυτή τη μακρά λίστα επιλέγονται κάθε μήνα, ώστε να λαμβάνουν πακέτα με προϊόντα υλικής συνδρομής, τρόφιμα και ρούχα, τα οποία αποτελούν δωρεές εταιρειών ή μεμονωμένων πολιτών.

Το δεύτερο κοινωνικό παντοπωλείο, που λειτουργεί σε συνεργασία με τη μη κυβερνητική οργάνωση «Άρσις», εξυπηρέτησε 109 οικογένειες απόρων με 236 εξαρτώμενα μέλη. Παράλληλα σε 2.660 άτομα παρέχονταν δύο φορές την εβδομάδα είδη ένδυσης και υπόδησης, όπως και προϊόντα ψυχαγωγίας.

Πάνω από 18.500 επισκέψεις στο κέντρο αστέγων

Σύμφωνα με τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στον απολογισμό πεπραγμένων για τον τομέα της κοινωνικής πολιτικής, στο κέντρο ημερήσιας υποδοχής αστέγων του δήμου Θεσσαλονίκης καταγράφηκαν μέσα στο 2015 συνολικά 18.543 επισκέψεις. Το κέντρο αυτό εξυπηρέτησε μόνον για μία ημέρα επιπλέον 250 άτομα, εκ των οποίων κάποια ήταν πρόσφυγες και κάποια άλλα είχαν ανάγκη βοήθειας σε περιόδους ακραίων καιρικών συνθηκών.

Το ανοικτό κέντρο ημερήσιας υποδοχής αστέγων λειτουργεί επί της οδού Μοναστηρίου 62 σε συνεργασία με τη μη κυβερνητική οργάνωση «Praksis». Καθημερινά λειτουργεί από τις 9 το πρωί μέχρι και τις 9 το βράδυ, παρέχοντας στους αστέγους κοινωνικές υπηρεσίες αλλά και τη δυνατότητα φροντίδας της ατομικής υγιεινής τους.

Εξάλλου 108 άτομα βρήκαν φιλόξενο καταφύγιο στο υπνωτήριο αστέγων, το οποίο στεγάζεται στον πρώτο όροφο ακινήτου επί της οδού Ανδρέου Γεωργίου 13, που αγοράστηκε και παραχωρήθηκε για αυτό το σκοπό από τη Φιλόπτωχο Αδελφότητα Ανδρών. Το υπνωτήριο, το οποίο είναι ανοικτό από τις 7 κάθε βράδυ μέχρι τις 9 το επόμενο πρωί, καλύπτει σε καθημερινή βάση τις ανάγκες έως 70 αστέγων. Σε περιόδους είτε ψύχους είτε καύσωνα ο αριθμός των φιλοξενούμενων αυξάνεται κατά 20 άτομα.

Χίλιοι άνθρωποι στα συσσίτια

Περίπου 1.000 άποροι εξασφαλίζουν το καθημερινό φαγητό τους στα συσσίτια που οργανώνει ο δήμος Θεσσαλονίκης. Τριακόσια πενήντα άτομα συμμετέχουν στο συσσίτιο της οδού Αμύντα, ενώ επιπλέον 450 άποροι σιτίζονται στους χώρους των ΚΑΠΗ της τρίτης, της τέταρτης και της πέμπτης δημοτικής κοινότητας, οι οποίες καλύπτουν αντίστοιχα τις περιοχές της Άνω Πόλης, της Τούμπας και της Χαριλάου.

Στην περιοχή της Τριανδρίας 50 άτομα σιτίζονται καθημερινά στο πλαίσιο του προγράμματος «Θεσσαλονίκης Φιλέματα», το οποίο υλοποιείται με τη συνδρομή 30 επιχειρήσεων εστίασης. Τα τελευταία χρόνια ο δήμος Θεσσαλονίκης έχει οργανώσει ακόμη ένα συσσίτιο σε συνεργασία με την «Άρσις», το οποίο λειτουργεί επί της οδού Ειρήνης 4 και απευθύνεται σε 100 άτομα.

Ιατρική και φαρμακευτική φροντίδα

Περισσότερα από 8.500 άτομα εξυπηρετήθηκαν κατά την τριετή λειτουργία του συμβουλευτικού σταθμού ιατρικής φροντίδας του δήμου Θεσσαλονίκης, ο οποίος λειτουργεί στο κτίριο της οδού Μοναστηρίου 53-55.

Πέρυσι μεταξύ άλλων διενεργήθηκαν 310 σπιρομετρήσεις για εκτίμηση της αναπνευστικής λειτουργίας σε καπνιστές, 45 εξετάσεις σακχάρου-χοληστερόλης, 113 έλεγχοι από γυναικολόγο, καρδιολογικές εξετάσεις σε 112 άτομα, 60 οφθαλμολογικές εξετάσεις και εκτίμηση θρεπτικής κατάστασης σε 453 άτομα.

Εξάλλου 1.647 πολίτες εξυπηρετήθηκαν κατά την περασμένη χρονιά από το κοινωνικό φαρμακείο του δήμου Θεσσαλονίκης, το οποίο λειτουργεί στο πλαίσιο του προγράμματος καταπολέμησης της φτώχειας. Μέσω της συγκεκριμένης δομής, σύμφωνα με τα στοιχεία των κοινωνικών υπηρεσιών του δήμου Θεσσαλονίκης, παρέχονται φάρμακα σε τουλάχιστον 100 άστεγους μηνιαίως.

Μέσα στο 2015 άλλωστε εμβολιάστηκαν 160 παιδιά άπορων και ανασφάλιστων οικογενειών, ενώ πραγματοποιήθηκαν εξετάσεις HIV σε 156 άτομα σε συνεργασία με τη μη κυβερνητική οργάνωση «Thess checkpoint».

Στο μεταξύ μέσω του ξενώνα κακοποιημένων γυναικών που έχει οργανωθεί εξασφαλίστηκαν στέγη, σίτιση, προστασία και ψυχολογική υποστήριξη σε 31 άτομα, εκ των οποίων δεκαοκτώ γυναίκες, ηλικίας από 19 έως 68 ετών, και δεκατρία παιδιά, ηλικίας από έξι μηνών έως 17 ετών. Παράλληλα ο ξενώνας δέχτηκε 44 τηλεφωνικές κλήσεις για παραπομπή περιστατικών.

Στο δημοτικό λαχανόκηπο

Εξήντα ένα άτομα είχαν την ευκαιρία να καλλιεργήσουν το δικό τους ατομικό μερίδιο γης, για να καλύψουν μέρος των αναγκών τους στη σίτιση, στο πλαίσιο του δημοτικού λαχανόκηπου, που έχει οργανωθεί στην περιοχή των λουτρών της Θέρμης. Η παραγωγή των προϊόντων κατά την περασμένη χρονιά υπολογίζεται ότι ξεπέρασε τα 5.600 κιλά.

Η προσφυγική κρίση

Κατά την περασμένη χρονιά ο δήμος Θεσσαλονίκης κλήθηκε να διαχειριστεί την προσφυγική κρίση. «Το 2015 ήταν η χρονιά κατά την οποία η χώρα βρέθηκε αντιμέτωπη με αθρόες προσφυγικές ροές. Η πολιτική, διοικητική και επιχειρησιακή ετοιμότητα της κεντρικής διοίκησης δοκιμάστηκαν. Στην αυτοδιοίκηση επιφυλάχθηκε -για πολλοστή φορά- ο ρόλος του κομπάρσου. Εντούτοις οι δήμοι και οι πολίτες πήραν πάνω τους τη δύσκολη αυτή υπόθεση, ώστε να ανταποκριθούν στις σύνθετες ανάγκες για αξιοπρεπή υποδοχή και ανθρώπινη διαβίωση των προσφύγων αλλά και για τη διασφάλιση της ομαλής καθημερινότητας των τοπικών κοινωνιών. Ο δήμος Θεσσαλονίκης ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα των καιρών, υπερβαίνοντας τα ασφυκτικά όρια της τοπικής αυτοδιοίκησης», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Γιάννης Μπουτάρης στο χαιρετισμό του, που έχει περιληφθεί στο έντυπο του απολογισμού πεπραγμένων της δημοτικής αρχής.

Από την περασμένη άνοιξη ο δήμος Θεσσαλονίκης αναζήτησε χρηματοδότηση, ύψους 200.000 ευρώ, από το μη κυβερνητικό οργανισμό «Solidarity Now», με σκοπό την ανάπτυξη δράσεων για την προσωρινή φιλοξενία προσφύγων σε ξενοδοχεία της πόλης και την παροχή σε αυτούς συνοδευτικών υπηρεσιών, όπως υλική και νομική συνδρομή, ψυχοκοινωνική στήριξη ή ιατροφαρμακευτική κάλυψη.

Το Νοέμβριο του 2015 ο Γιάννης Μπουτάρης ανέλαβε την πρωτοβουλία για τη σύμπραξη των φορέων της πόλης σε ένα κοινό σχέδιο δράσης σε επίπεδο μητροπολιτικής Θεσσαλονίκης και υπαίθρου. Ως επιστέγασμα αυτής της προσπάθειας ο κεντρικός δήμος ανέλαβε επικεφαλής του εταιρικού σχήματος που υλοποιεί το πρόγραμμα «React» της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Μέσω του προγράμματος αυτού διασφαλίζεται η φιλοξενία οικογενειών προσφύγων σε μισθωμένα διαμερίσματα της Θεσσαλονίκης ή σε ανάδοχες οικογένειες.

Εξάλλου οικογένειες αιτούντων πολιτικό άσυλο έχουν τη δυνατότητα να φιλοξενούνται στη δομή που έχει δημιουργηθεί από τον περασμένο Μάιο στους χώρους των πρώην στάβλων της Παπάφη.

Η στρατηγική της καθημερινότητας

Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται στον απολογισμό πεπραγμένων της δημοτικής αρχής, κατά το περασμένο έτος στο επίκεντρο των παρεμβάσεων στον τομέα του αστικού σχεδιασμού και της βιώσιμης κινητικότητας βρέθηκε η λεγόμενη «στρατηγική της καθημερινότητας».

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται μεταξύ άλλων η ανάπλαση της πλατείας Καούδη, η βιοκλιματική αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής της πλατείας Χρηματιστηρίου, η πεζοδρόμηση της Αγίας Σοφίας, όπως και η ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου του μνημειακού συνόλου των Δώδεκα Αποστόλων.

Στον τομέα της σχολικής στέγης ξεχωρίζουν η αποκατάσταση του διατηρητέου του παραρτήματος του 1ου γυμνασίου αρρένων, η κατασκευή καινούργιου διδακτηρίου στο ιστορικό κτιριακό συγκρότημα του 5ου γυμνασίου και η προσθήκη νέας πτέρυγας στο 4ο δημοτικό σχολείο της οδού Δελφών.

Κατά το περασμένο έτος άλλωστε τέθηκε σε διαβούλευση η μελέτη αναθεώρησης του γενικού πολεοδομικού σχεδίου, ενώ προχώρησαν οι διαδικασίες για το σχέδιο παραχωρητηρίου, ώστε να περιέλθει στο δήμο Θεσσαλονίκης η διαχείριση της δημόσιας γης της παραλιακής ζώνης από την Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου.

Στον τομέα του τουρισμού

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει η διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης στον απολογισμό πεπραγμένων, μέσα στο 2015 σημειώθηκε αύξηση του εισερχόμενου τουριστικού ρεύματος στη Θεσσαλονίκη σε σύγκριση με το 2014, «παρότι ήταν μία χρονιά με γεγονότα που επηρεάζουν την επιλογή προορισμού από πλευράς επισκεπτών, όπως η επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων και η εκρηκτική αύξηση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών».

«Ακόμη και κατά τους μήνες που σημειώθηκε πτώση στις πληρότητες των ξενοδοχείων -για πρώτη φορά από το 2011- τα ποιοτικά χαρακτηριστικά (τιμές δωματίων, κέρδος ανά προσφερόμενο δωμάτιο) έδειξαν ότι το τελικό αποτέλεσμα ήταν θετικό», επισημαίνεται στο κείμενο του απολογισμού.

Η διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης πάντως εξακολουθεί να διακηρύττει ότι απαιτούνται θεσμικές αλλαγές στον Οργανισμό Τουρισμού, ώστε να μετεξελιχθεί από δημοσίου χαρακτήρα σε έναν «ιδιωτικοοικονομικό – διεπαγγελματικό φορέα για την τουριστική προβολή και την ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης».

Επόμενος στόχος το Μουσείο Ολοκαυτώματος

Σε απόλυτη προτεραιότητα για τη διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης, όπως επισημαίνει ο Γιάννης Μπουτάρης, τίθεται το θέμα της δημιουργίας Μουσείου Ολοκαυτώματος και Εκπαιδευτικού Κέντρου στην περιοχή του παλαιού σιδηροδρομικού σταθμού, σε χώρο που παραχωρήθηκε για το σκοπό αυτό από τη ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε.

«Η προσπάθεια άρχισε το 2013 με διπλό σκοπό: Αφενός να αναδειχτεί η ιστορία της Ισραηλιτικής Κοινότητας της Θεσσαλονίκης, που αφανίστηκε στο Ολοκαύτωμα, ως υπενθύμιση σε όλον τον κόσμο του ολέθρου του πολέμου, του ρατσισμού και της ξενοφοβίας και ως υπόσχεση ότι δεν θα συμβεί ποτέ ξανά. Αφετέρου να αποτελέσει κέντρο έρευνας για το Ολοκαύτωμα και εκπαιδευτικό κέντρο για την προάσπιση και την προαγωγή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Στόχος μας είναι αυτό το διεθνές ίδρυμα να ακτινοβολεί στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και στον κόσμο τις αρχές του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των θεμελιωδών ελευθεριών του ανθρώπου και της ειρηνικής συνύπαρξης των λαών», τονίζει ο Γιάννης Μπουτάρης.

Αναφερόμενος στις πηγές χρηματοδότησης του έργου υπογραμμίζει: «Ήδη από το 2014 αναλάβαμε πρωτοβουλίες προσέλκυσης πόρων για τη δημιουργία του ιδρύματος. Πλέον λάβαμε από στελέχη της γερμανικής κυβέρνησης τη διαβεβαίωση ότι θα χρηματοδοτήσουν το έργο με 10 εκατ. ευρώ. Η προσπάθεια εισέρχεται πλέον σε τροχιά υλοποίησης».

Πηγή: εφημερίδα «Θεσσαλονίκη»