Τραγωδία δίχως τέλος στο Αιγαίο: Άγνωστος ο αριθμός των αγνοούμενων προσφύγων από το ναυάγιο στη Λέσβο

Σε 242 ανέρχεται ο αριθμός των διασωθέντων προσφύγων από το χθεσινό ναυάγιο ανοικτά της Εφταλούς, στη βόρεια Λέσβο, όπου έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον τέσσερα άτομα, ενώ αδιευκρίνιστος παραμένει ο αριθμός των αγνοουμένων.

Από την θάλασσα ανασύρθηκαν συγκεκριμένα τρεις σοροί, δυο αγόρια ηλικίας περίπου έξι και ενός έτους και ένας ενήλικας άνδρας, ενώ στη διάρκεια της νύκτας κατέληξε στο νοσοκομείο όπου είχε μεταφερθεί ένα μικρό κορίτσι.
Στο νοσοκομείο Μυτιλήνης νοσηλεύονται αυτή τη στιγμή στον παιδιατρική Κλινική του ιδρύματος 18 παιδιά. Από αυτά τα τρία είναι στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και πρόκειται να μεταφερθούν σήμερα σε ειδική παιδιατρική ΜΕΘ σε νοσοκομείο της Αθήνας.

Μαρτυρίες αναφέρουν πως στο ξύλινο σκάφος που βυθίστηκε επέβαιναν μέχρι και 350 άτομα. Οι πρόσφυγες ξεκίνησαν από την μικρασιατική ακτή και συγκεκριμένα από την περιοχή της αρχαίας Άσσου χθες στις 3 το μεσημέρι. Οι επιβαίνοντες είχαν μεταφερθεί εκεί με λεωφορεία από την Κωνσταντινούπολη και τη Σμύρνη. Για τη μεταφορά τους οι πρόσφυγες είχαν πληρώσει έως και 1.500 ευρώ ο καθένας. Στην ακτή όμως διαπίστωσαν ότι η μεταφορά δεν θα γινόταν κατά ομάδες 50 ατόμων όπως είχε συμφωνηθεί, αλλά με ένα ξύλινο μεγάλο σκάφος με δυο μάλιστα καταστρώματα.

Σύμφωνα με τις ίδιες μαρτυρίες, στις διαμαρτυρίες που υπήρξαν οι Τούρκοι διακινητές απάντησαν με πυροβολισμούς στον αέρα και απειλές. Μέχρι και τα όρια των ελληνικών και τουρκικών χωρικών υδάτων στο σκάφος επέβαιναν Τούρκοι οι οποίοι και το εγκατέλειψαν επιβιβαζόμενοι σε άλλο μικρότερο σκάφος. Οι επιβαίνοντες δεν ήξεραν πώς να οδηγήσουν στην Ελλάδα το σκάφος, το οποίο και «διαλύθηκε» από τα κύματα και την κακοκαιρία.

Σε πολύ δύσκολες καιρικές συνθήκες με ανέμους να πνέουν με ένταση τοπικά μέχρι και οκτώ μποφόρ στελέχη του Λιμενικού και της Frontex έδωσαν μια πραγματική μάχη για να σώσουν όσους περισσότερους ανθρώπους μπορούσαν. Τα λιμάνια του Μολύβου και της Πέτρας μετατράπηκαν σε υπαίθρια ιατρεία όπου γιατροί, νοσηλευτές, διασώστες και πολλοί εθελοντές έδωσαν τις πρώτες βοήθειες στους ναυαγούς.

Σημειώνεται ότι χθες στην περιοχή της Εφταλούς στη βόρεια Λέσβο πνίγηκε άλλο ένα βρέφος όταν η πλαστική βάρκα στην οποία επέβαινε με τους γονείς του ανατράπηκε. Από το ναυάγιο αυτό αγνοούνται άλλοι 10 περίπου επιβαίνοντες.

Στο μεταξύ σε επτά ανέρχονταν σήμερα το πρωί, οι νεκροί από τρία ναυάγια στην περιοχή της Σάμου, και συγκεκριμένα στο Αγαθονήσι, τον Άγιο Κωνσταντίνο και το Ποσειδώνιο.

Στο Αγαθονήσι ανασύρθηκαν νεκροί μία ηλικιωμένη γυναίκα και δυο μικρά παιδιά, ένα αγοράκι πέντε και ένα κοριτσάκι δυο χρόνων. Επίσης, από το ίδιο ναυάγιο αναζητείται και ένας νεαρός άνδρας, ενώ διασώθηκε άλλο ένα μικρό παιδί από το πλήρωμα σκάφους του Λιμενικού Σώματος.

Από το ναυάγιο στο Ποσειδώνιο ανασύρθηκαν τρεις νεκροί, ένας άνδρας 22 περίπου ετών και δύο βρέφη περίπου ενός έτους.

Τέλος, στο ναυάγιο στον Άγιο Κωνσταντίνο ανασύρθηκε νεκρό ένα κορίτσι πέντε μόλις ετών ενώ αναζητούνται και δυο ενήλικες.

Πηγή: ΑΜΠΕ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
ΟΤΑ, ΔΗΜΟΙ, ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ, ΛΕΣΒΟΣ, ΝΑΥΑΓΙΟ