το-πρώτο-επιχειρηματικό-συμβούλιο-γι-161528
ΔΗΜΟΙ | 18.06.2015 | 19:00

Το πρώτο Επιχειρηματικό Συμβούλιο για την Αθήνα – Η νέα στρατηγική του δήμου

Την ανάγκη να κλείσει η συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών, προκειμένου να κινηθεί η αγορά, τόνισαν επιχειρηματίες, κατά τη διάρκεια του πρώτου Επιχειρηματικού Συμβουλίου για την Αθήνα για την περίοδο 2015-2020, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Ζάππειο. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν περίπου 500 επιχειρηματίες της πόλης και εκπρόσωποι φορέων ενώ θέμα συζήτησης ήταν η νέα στρατηγική του δήμου της Αθήνας σε ότι αφορά την επιχειρηματικότητα και αντηλλάγησαν εμπειρίες από τη συνεργασία δημοσίου και ιδιωτικού τομέα καθώς και οι προοπτικές ανάπτυξης της πόλης. Στόχος του Επιχειρηματικού Συμβουλίου είναι η στήριξη της επιχειρηματικότητας και της τοπικής κοινωνίας.

Κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην εκδήλωση, ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, τόνισε ότι «αφουγκραζόμαστε τους δυναμικούς και σημαντικούς τομείς οικονομικής δραστηριότητας στους οποίους η Αθήνα ξεχωρίζει και έχουμε πλέον διαμορφώσει μία άποψη για το που πρέπει να παρέμβουμε. Για το λόγο αυτό, έχουμε σήμερα μαζί μας επιτυχημένους επιχειρηματίες από τον τουρισμό, τις νέες τεχνολογίες, την δημιουργική βιομηχανία, καινοτόμες χρηματοδοτικές πρωτοβουλίες πραγματικά εξωστρεφείς και συζητάμε για το αναπτυξιακό μέλλον της πόλης». Πρόσθεσε ότι «σύμφωνα με τα σύγχρονα δεδομένα, ο δήμος δεν αρκεί να κερδίσει το στοίχημα της καθημερινότητας του πολίτη, καθώς η εποχή απαιτεί να ασχοληθεί με την πόλη σε ένα ευρύτερο πλαίσιο που αφορά την οικονομική ανάπτυξη της πρωτεύουσας». Επίσης, υπογράμμισε ότι το σύστημα “top-down” (από πάνω προς τα επάνω) που η πολιτεία αποφάσιζε και η δημοτική αρχή εκτελούσε, έχει χρεοκοπήσει, συμπληρώνοντας ότι η πολιτεία πρέπει να αρχίσει να ακούει τους επιχειρηματίες.

Στην ανάγκη εθνικής στρατηγικής στον τουρισμό, στάθηκε κατά τη διάρκεια της ομιλίας της η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά. Όπως δήλωσε «ο ελληνικός τουρισμός είναι σημαντικός πυλώνας της οικονομίας» καθώς «αντιπροσωπεύει το 25% του ΑΕΠ της χώρας». Στόχος, όπως είπε είναι η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και η διείσδυση του ελληνικού τουρισμού σε αγορές της Ασίας.

Στενή συνεργασία της Περιφέρειας Αττικής με το δήμο Αθηναίων, καθώς και της Ελλάδας με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς ζήτησε από την πλευρά της η αντιπεριφερειάρχης Αττικής, Ερμίνα Κυπριανίδου. Η Ευρωπαϊκή Ένωση στηρίζει την Ελλάδα δήλωσε ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, Πάνος Καρβούνης, χαρακτηρίζοντας παράλληλα, πρωτοπόρο το εγχείρημα του δήμου για απευθείας ευρωπαϊκά κονδύλια μέσω μιας διαχειριστικής αρχής.

Η πρόεδρος της Εταιρείας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής της Αθήνας (ΕΑΤΑ), Μαρία Λογοθέτη ανέλυσε τη στρατηγική του δήμου για την επιχειρηματικότητα στην Αθήνα σημειώνοντας ότι «το Επιχειρηματικό Συμβούλιο, θα είναι ένας μόνιμος μηχανισμός διαλόγου στον οποίο θα συμμετέχουν αυτές καθ’ εαυτές επιχειρήσεις, συλλογικοί επαγγελματικοί φορείς, ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα και εκπρόσωποι του κράτους και θα έχει ενεργή συμμετοχή στη χάραξη της στρατηγικής για την επιχειρηματικότητα».

Επίσης, πραγματοποιήθηκε συζήτηση με θέματα τη διευκόλυνση της συνεργασίας μεταξύ του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, τον τρόπο λειτουργίας του Επιχειρηματικού Συμβουλίου την οποία συντόνισε ο δήμαρχος της Αθήνας. Μέρος στη συζήτηση πήρε ο αντιπρόεδρος της Aegean Airlines, Ευτύχης Βασιλάκης, η υπεύθυνη πωλήσεων της K3 Wearable, Αναστασία Κουρμπέλα, ο πρόεδρος της Upstream, Μάρκος Βερέμης, ο αντιπρόεδρος της εταιρίας APIVITA, Νίκος Κουτσιανάς, ο πρόεδρος της Hellenic Venture Capital Association, Γιάννης Παπαδόπουλος, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Workable, Νίκος Μωραϊτάκης, και η Αναστασία Τσίλογλου από την Action Finance Initiative. Κατά τη διάρκεια των ομιλιών τους, υπογράμμισαν ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα στην επιχειρηματικότητα είναι η έλλειψη χρηματοδότησης-ρευστότητας, η πολιτική και οικονομική σταθερότητα και η γραφειοκρατία.

Παράλληλα, ο διευθύνων σύμβουλος της ICAP, Νικήτας Κωνσταντέλλος σε μελέτη που παρουσίασε αναφέρει ότι η περιφέρεια της Αττικής συμβάλλει κατά 48% στο ΑΕΠ της χώρας. Υπογράμμισε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα παραμένει η ρευστότητα, ενώ αναφέρθηκε και στην «άνθηση» που παρουσιάζει ο τουρισμός στην Αθήνα, τονίζοντας ότι το πρώτο πεντάμηνο παρουσιάστηκε αύξηση 26% ενώ οι τιμές των δωματίων αυξήθηκαν κατά 5,3%. Ακόμη πρόσθεσε ότι το πρώτο εξάμηνο του 2015 υπάρχουν αρνητικές εκτιμήσεις για την επιχειρηματικότητα λόγω της πολιτικής συγκυρίας, ενώ ανέφερε ότι το δεύτερο εξάμηνο του έτους οι συνθήκες είναι ευνοϊκότερες για ανάπτυξη των επιχειρήσεων.

Στο Συνέδριο παραβρέθηκε ο General Manager for External Relations του Άμστερνταμ, Rik Bleeker, ο Executive Direction της Γλασκώβης, Kevin Karie και η Senior Project Manager του Τελ Αβίβ, Yael Enoch-Maoz. Αφού αρχικά παρουσίασαν τα επιχειρησιακά σχέδια των πόλεων τους, σημείωσαν ότι το «μυστικό» βρίσκεται στην επιχειρηματικότητα, την εκπαίδευση και την συνεργασία με το κράτος και στη συνέχεια χαιρέτησαν την πρωτοβουλία του δήμου της Αθήνας να διοργανώσει το Αναπτυξιακό Συνέδριο.